Laiko juosta

 

Garbingas įvertinimas


 

Parašas po straipsniuMokslininkas, tiflopedagogas, psichologas Vytautas Gudonis liepos 6-ąją prezidentūroje iškilmingai apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžiumi, o liepos pabaigoje pažymėjo 75-erių metų sukaktį. 

V. Gudonis gerai pažįstamas ne tik Lietuvos ir pasaulio negalių specialistams, bet ir žurnalo skaitytojams, ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių (LASS) bendruomenei. Habilituotas mokslų daktaras savo pedagoginį darbą, mokslinių tyrimų sritį tiesiogiai siejo ir sieja su sutrikusios regos žmonių edukacijos, socializacijos klausimais, yra skaitęs paskaitų įvairių šalių universitetuose, publikavęs virš 280 mokslo ir publicistikos straipsnių, išleido mokslo knygų. Nuo 1998 metų du dešimtmečius užvertus kiekvieno „Mūsų žodžio“ numerį, jo skaitytojus palydėdavo neregius vaizduojanti meno kūrinio reprodukcija su kultūrologiniu V. Gudonio komentaru. Taip susipažinome su tik labai labai maža dalimi profesoriaus ilgą laiką kauptos medžiagos apie neregius. 

2020 metais pasirodė įspūdingos apimties V. Gudonio monografija „Negalia visuomenėje ir vaizduojamajame mene“ (plačiau rašėme 2021 m. „Mūsų žodžio“ Nr. 11), o po dvejų metų publikuotas antrasis knygos tomas. Didžiulis veikalas, kuriame profesorius į neregio pasaulį gilinasi per vaizduojamojo meno, literatūros kūrinius, pavyzdžius virtualioje erdvėje, atveria plačią įvairių kultūrų patirtį. V. Gudonis knygose plačiausiai analizuoja sukauptą unikalią kolekciją, kurią sudaro apie 6000 meno kūrinių reprodukcijų, vaizduojančių neregius. Šios „aklųjų evangelija“ jau tituluojamos V. Gudonio knygos detaliai nušviečia visuomenės nuostatų į neįgaliuosius kaitą istorijos raidoje, atveria neregio įvaizdį mene, neįgalaus asmens socializacijos fenomeną ir jo dinamiką. Prie V. Gudonio darbų dar ne kartą grįšime žurnalo puslapiuose. Šįkart sveikiname ir linkime įkvėpimo! 

Redakcijos informacija 

 

Nuotrauka: Profesorius V. Gudonis apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžiumi / R. Dačkaus, Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr. 

Prezidentūroje nuo klubų iki viršugalvio užfiksuoti vienas šalia kito stovintys, į fotoaparato objektyvą žvelgiantys Vytautas Gudonis ir prezidentas Gitanas Nausėda. Kairėje esantis Vytautas vilki šviesų kostiumą ir tamsius marškinius, ryši tamsų kaklaraištį baltais taškeliais ir dėvi akinius siaurais rėmeliais. Į švarko kairįjį atlapą įsegtas medalis – Gedimino ordino Riterio kryžius ant stilizuotos saulutės su šviesiu kaspinėliu tamsiomis juostelėmis kraštuose. Vyras rankose priešais save laiko odinį aplanką ir nedidelę odinę dėžutę ant jo. Vytauto plaukai kiek praretėję, veide – santūri šypsena, aplink kurią susimetusios raukšlelės. Jo išraiškoje galima įžvelgti pasididžiavimo užuominas. Nuotraukos dešinėje prie šonų nuleistomis rankomis stovi beveik visa galva aukštesnis prezidentas, vilkintis tamsų kostiumą ir šviesius marškinius bei ryšintis šviesų, tamsiai taškuotą kaklaraištį. Kairiajame švarko atlape įsegtas Vyčio ženkliukas, o krūtininėje kišenėje – balta fantazija. Žilstelėjęs prezidentas taip pat santūriai šypsosi. Už jų užfiksuota pusė baltos Juozo Zikaro „Laisvės“ statulos replikos su Lietuvos ir prezidento vėliavomis šonuose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką