Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaAistė Varoniukaitė, [email protected], LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė

Nistagmas – nuolat „šokančios“ akys


 

Parašas po straipsniuGalbūt yra tekę matyti žmonių, kurių akys nevalingai greitai nuolat juda. Iš šono susidaro įspūdis, kad akys neturi fiksacijos taško. Kartais šie akių judesiai tokie maži, kad „plika“ akimi net nesimato. Gali kilti klausimų: kas tai yra? Kodėl tos akys juda? Ar žmogus gali gerai matyti akims nuolat lakstant į šonus? 

 

Apibūdinimas 

 

Nuolat judančių akių požymis turi pavadinimą – nistagmas. Tai nėra labai reta būklė, nes būdinga maždaug 1 iš 1000 žmonių. Žodis nistagmas sudarytas iš dviejų graikiškų žodžių: „nustagmos“ ir „nystazein“, kurie reiškia mieguistumą ir linksėjimą. Nistagmas – būklė, kai akys nevalingai ritmiškai pasikartojančiai juda, sakoma – „šoka“. Ši būklė gali būti ir įgimta, ir įgyta gyvenimo eigoje. Kartais dėl nistagmo būdingas prastesnis regos aštrumas, tačiau tikrai nebūtinai, ne kiekvienu atveju ir priklausomai nuo nistagmo intensyvumo ir priežasties. 

 

Kodėl atsiranda nistagmas? 

 

Tam, kad galėtume fiksuoti žvilgsnį į tolumoje judantį objektą, įprastai mums sukant galvą į šoną akys prisitaiko judėdamos į priešingą pusę. Už šį veiksmą atsakingi sudėtingi organizmo procesai, susiję su pusiausvyros aparatu vidinėje ausyje, siunčiami signalai į smegenis, kurios kontroliuoja akis judinančius raumenis ir taip žvilgsnis fiksuojamas viename taške galvos judesio metu. Tačiau esant nistagmui, signalai siunčiami net ir stabilioje galvos padėtyje, todėl akį judinantys raumenys nuolat stimuliuojami ir akys nevalingai juda. 

Nistagmas gali būti tiek įgimtas, kuris gali prasidėti kūdikiams nuo 6 savaičių amžiaus, tiek įgytas, galintis atsirasti bet kuriame amžiuje. Tiek sukeltas įgimtos ligos, pavyzdžiui, rainelės nebuvimo (aniridija), albinizmo, dėl centrinės nervų sistemos patologijos, tokios kaip insulto ar galvos traumos pasekmė, netgi dėl nuovargio, dėl toksiško poveikio, vaistų, narkotikų, alkoholio, aplinkos judėjimo, pavyzdžiui, po greito važinėjimo atrakcionų kalneliais ar greito sukimosi ratu. 

 

Kaip akys juda nistagmo metu? 

 

Akys nevalingai gali judėti keliomis kryptimis: horizontaliai – į dešinę ir kairę, vertikaliai – aukštyn ir žemyn, gali judėti tarsi pjūklas kreive, gali būti rotacija ir sukamieji judesiai ratu. Akys gali judėti greitai arba lėtai, gali atsirasti tik tam tikrų pozicijų metu, pavyzdžiui, akis maksimaliai pasukus į šoną, arba atsirasti nepriklausomai nuo žvilgsnio padėties. Kartu su nistagmu būdinga „puokštė“ kitų simptomų, tokių kaip padidėjęs jautrumas šviesai, naktinio matymo ir pusiausvyros problemos, neryškus vaizdas, galvos sukimasis. Patys žmonės įprastai nejaučia akių judesių ir jie netrukdo gyventi, nesukelia papildomos akių įtampos ar nuovargio, tik gali sąlygoti jau minėtus simptomus. 

 

Kaip gydomas nistagmas? 

Vieno konkretaus gydymo specialiai nistagmui gydyti nėra, ir nors įprastai būklė laikoma kaip nepagydoma, ypač įgimto nistagmo atveju, tačiau literatūra ir vadovėliai aprašo kelis galimus gydymo metodus tam tikriems pacientams. Aprašoma, kad keli epilepsijai gydyti skirti vaistai ir botulino toksino injekcijos tam tikrai daliai pacientų pagerino būklę sumažindami nistagmo intensyvumą. Akiniai ar kontaktiniai lęšiai nistagmo nepašalins, tačiau gali pagerinti regos aštrumą. Minimas ir chirurginis įgimto nistagmo gydymas – akies raumenų padėtį keičianti operacija, kurios tikslas nėra visiškai pašalinti nistagmą, tačiau pagerinti galvos padėtį ir paryškinti matomą vaizdą. Aprašomi ir kiti neįrodyti nistagmo gydymo būdai, kaip akupunktūra, joga, atsipalaidavimo pratimai. Vis tik nėra rekomendacijų bei aiškaus nistagmo gydymo algoritmo ir dažniausiai būklė yra nepagydoma – akys toliau savo šokį šoka visą likusį gyvenimą. 

 

Nuotrauka: Maždaug 1 iš 1000 žmonių vargina nuolat judančių akių būklė – nistagmas / www.pexels.com nuotr. 

Jauno berniuko nuotrauka. Vaikas maždaug dešimties metų amžiaus, matomas nuo pečių iki viršugalvio, kiek pasisukęs dešiniuoju profiliu ir vos pakėlęs galvą aukštyn, tarsi žvelgdamas į saulę. Berniuko plaukai tamsūs, trumpi, kiek susivėlę. Jis užsimerkęs, atrodo susirūpinęs. Jam ant veido krenta šešėlis, tiesiai palei akių liniją atrodantis kaip kino juosta. Berniukas vilki šviesius languotus marškinius. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]