Laiko juosta

Audrė Grybauskaitė

„DUOday“ kviečia „pasimatuoti“ darbo vietą


 

Pastaruoju metu itin dažnai girdime apie neįgaliųjų įdarbinimą, vyksta įvairūs renginiai, kurių tikslas įtikinti darbdavius, kad labai svarbu būti atviriems ir įtraukti neįgaliuosius į darbo rinką. Reikia pripažinti, kad dauguma vadovų pritaria šiam teiginiui, bet retas iš tiesų žengia šį žingsnį. 

Taigi, kodėl nemažai žmonių su regos negalia nedirba? Vienas iš stereotipinių teiginių – nenori. Neva, kam neregiui ar silpnaregiui dirbti, jei jis gauna pašalpą. Visgi, niekas nesuabejos, kad mylimas darbas ir asmeninis augimas yra viena iš visaverčio gyvenimo sąlygų. Ar gali būti taip, kad neįgaliesiems yra per sunku dirbti, kad regos negalia yra nesuderinama su darbu? Būtų absurdiška teigti, kad su šiuolaikinėmis technologijomis neregys gali dirbti bet kokį darbą, kaip ir kitas kraštutinumas būtų sakyti, kad neregys ar silpnaregis beveik nieko negali ir tik retų gebėjimų turintieji randa tinkamą darbo vietą. Pažvelkime į regos negalią kaip į platesnį reiškinį, kuris apima žmogaus istoriją, kai jį ištiko šis apribojimas: kokia buvo ir yra žmogaus aplinka – rūpestinga, skatinanti asmens savarankiškumą, hiperglobėjiška ar abejinga? Kokios yra žmogaus asmeninės savybės: intravertas ar ekstravertas, menininkas, o gal labai racionalus ir techniškas žmogus. Nuo šių ir dar daugelio niuansų priklauso, ar žmogus gali savarankiškai judėti, puikiai įvaldyti technologijas, laisvai bendrauti, išdrįsti kovoti už save. Iš skirtingų mozaikos dalelių susideda žmogaus su negalia dabartis ir noras ar nenoras dirbti. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) siekia padėti savo bendruomenės žmonėms įsilieti į visuomeninį gyvenimą, visavertiškai dalyvauti įvairiose gyvenimo srityse, įsitraukti į darbo rinką, kad negalia kuo mažiau varžytų asmens laisvę. Dėl to LASS pirmus metus jungiasi prie iniciatyvos „DUOday“, kuri padrąsina tiek darbdavius, tiek žmones su negalia išsibandyti vienas kitą darbo vietoje. Šiam veiksmui apibūdinti naudojamas angliškas vertinys „šešėliavimas“. Taigi, kas yra „DUOday“? 

Per „DUOday“ įmonės ir organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas ir darbo roles. Šią dieną tūkstančiai duetų („duo“ lotynų k. reiškia „du“), kuriuos sudaro žmogus su negalia ir įmonės darbuotojas, praleidžia kartu – susipažįsta su įmone iš vidaus, išbando įprastas darbuotojų užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su kolegomis. Tokios iniciatyvos dažnai žmogui su negalia padeda žengti pirmą žingsnį jaustis drąsiau įsidarbinant. 

Prieš vienuolika metų Belgijoje prasidėjusi iniciatyva šiandien yra išplitusi daugelyje Europos šalių ir Lietuvoje organizuojama jau ketvirtą kartą. „DUOday“ Lietuvoje nuo 2019 metų organizuoja VšĮ „SOPA“, o šiais metais prisijungs net 24 partnerių organizacijos, atstovaujančios žmonėms su negalia. 

Kada vyksta „DUOday“? Prisiminkite – kasmet, pavasario pabaigoje. Šiemet „DUOday“ dieną švęsime gegužės 25 d. Keli aktyvūs LASS bendruomenės nariai išbandė šią iniciatyvą ir dabar jau prisideda prie projekto kaip organizatoriai. Vienas iš jų, Martynas Vitkus, po „DUOday“ gavo darbo pasiūlymą iš „Swedbank“, kur šiuo metu dirba programinės įrangos testuotoju. 

Tikrai verta išbandyti ir pasitikrinti, kaip jaučiasi vienos ar kitos profesijos atstovas, tarkim, pardavėjas, advokatas, verslininkas ar valdininkas. Juk gyvenime dažniausiai vaikštome tais pačiais gerai pramintais takais ir tik tada, kai išdrįstam žengti žingsnį į nežinią, pamatome, kad gyvenimas yra pilnas galimybių ir gerokai įdomesnis. 

Daugiau apie „DUOday“ iniciatyvą galite pasiskaityti SOPA puslapyje www.sopa.lt. 

Jei norite dar šįmet išbandyti „DUOday“, nedelskite ir registruokitės elektroniniu paštu [email protected]


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką