Socialinis pulsas

Autoriaus nuotraukaPaulius Kalvelis, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas, [email protected]

100 dienų dirbame drauge!


 

Gerbiama Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos bendruomene, 

Visai neseniai, šių metų birželį, įvyko LASS suvažiavimas, kuriame Jūsų buvau išrinktas organizacijos pirmininku, o mano kolega Vilmantas Balčikonis – pirmininko pavaduotoju. Norime dar kartą Jums padėkoti už išreikštą pasitikėjimą, kurį ypač vertiname ir branginame. 

Leiskite trumpai papasakoti, ką visiems kartu pavyko pasiekti per pirmąsias šimtą bendros veiklos dienų. Šios šimtas dienų mums, naujiems vadovams, buvo labai intensyvios, nes giliau susipažinti su žmonėmis, organizacijos sistema, finansiniais srautais, spręsti kasdienes problemas, atstovauti LASS visuomenėje – tikrai reikia pastangų ir pasirengimo. Bet kartu šis laikas buvo ir labai produktyvus, pažindinantis su bendruomene, atveriantis platų mūsų organizacijos veiklos vaizdą, kuriame matome ir puikias patirtis, įkvepiančius darbus, ir rūpesčius, iššūkius, greito sprendimo reikalaujančius dalykus. 

Kaip ir kalbėjome per rinkimus, vienas pirmųjų tikslų buvo aplankyti visus LASS filialus, susipažinti su bendruomene, paspausti Jums rankas, išgirsti bendruomenių džiaugsmus ir rūpesčius. Tą ir darome, o šiuo metu esame aplankę jau kiek daugiau nei pusę LASS filialų – taigi, subendrinus, beveik vieną darbo mėnesį kasdien kažkur važiavome, kalbėjomės, klausėme, diskutavome. Matome didelę prasmę iš vidaus pažinti savo bendruomenę, jos gyvavimo sąlygas, sužinoti nuomonę įvairiais klausimais, suprasti, ką galime padaryti kartu, stiprinant mūsų organizaciją. Visiems dėkoju už Jūsų skirtą laiką, už šiltą priėmimą, už pasidalijimą džiaugsmais ir rūpesčiais. Mes girdime Jus ir stengiamės Jūsų mintis atliepti Lietuvos Respublikos valdžios institucijose – ministerijose, Vyriausybėje ir Seime. 

Aplankėme LASS pietvakarių centrą, LASS šiaurės rytų centrą, Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centrą bei mūsų įmones – „Liregus“, „Regsedą“ ir „Aksidą“. Susitikome su šių įmonių vadovais, darbuotojais, išgirdome jiems rūpimas temas, pasistengėme atsakyti į jų užduotus klausimus. Esame įsitikinę, kad glaudus bendradarbiavimas būtinai duos teigiamų rezultatų ateityje.

  Parašas po straipsniu

Kaip ir kalbėjome prieš LASS suvažiavimą, siekiame tapti skaidresne ir atviresne organizacija. Šį rudenį pirmą kartą organizacijos istorijoje internete buvo tiesiogiai transliuojamas LASS tarybos posėdis. Visa mūsų bendruomenė, kuriai rūpi mums aktualūs klausimai, turėjo galimybę stebėti transliaciją ir sužinoti, kokie klausimai yra svarstomi ir kokie sprendimai priimami. Dėkoju tarybai už reglamento pakeitimus, kad dabar esame organizacija, kuri gali oficialiai transliuoti tarybos posėdžius internetu. 

Kalbant apie veiklą LASS tarybos formate, buvo sudarytos kelios darbo grupės. Viena jų gilinsis į mūsų įsteigtų įmonių vadovų darbo užmokesčio pakeitimo skaičiavimo metodiką. Kita analizuoja Lietuvos aklųjų bibliotekos pateiktus sąrašus dokumentų, kurie yra tiesiogiai susiję su organizacijos paveldu. Tai yra visi metraščiai, protokolai, visa kita informacija. Mūsų organizacijai netrukus sukaks šimtas metų, todėl šios darbo grupės tikslas yra perimti mums vertingą medžiagą, ją maksimaliai išsaugoti ir pritaikyti bendruomenės poreikiams, kad ji būtų bet kada lengvai pasiekiama. 

Keliaudami po Lietuvą ir lankydamiesi LASS filialuose, įmonėse išgirdome tikrai vertingų pasiūlymų, ką galėtume pakeisti mūsų bendruomenės labui. Jau buvome susitikę su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais dėl kontaktinių lęšių kompensavimo, pateikėme siūlymus dėl techninės pagalbos priemonių sąrašo plėtimo, kompensavimo mechanizmo tikslinimo. Šiuo metu intensyviai dirbame dėl artėjančios akreditacijos bei negalios nustatymo metodikos keitimo. 

Noriu priminti apie artimiausius LASS renginius, todėl sekite mūsų informacinius kanalus – LASS tinklalapį, feisbuką, skaitykite „Mūsų žodį“. Nors ne visas idėjas, kaip dar labiau pagerinti mums aktualios informacijos sklaidą, įgyvendinome, bet stengiamės būti matomi ir naudingi Jums. 

Visus kviečiu pagalvoti apie poilsio programą. Ji lieka ir kitiems metams, todėl jau dabar siūlau pradėti svarstyti, kur norėtumėte keliauti su savo LASS filialo bendruomene. Iš anksto raginu rezervuoti paskutinį 2023 m. birželio savaitgalį ir atvykti į Zelvą, kur mes organizuosime LASS sąskrydį. Susitikime, pabendraukime, padiskutuokime ir turiningai praleiskime laiką! Kurkime tradiciją susitikti kasmet, kad kiekvienas bendruomenės narys žinotų, jog yra laukiamas. 

Laukia daug darbų. Iš mūsų pusės, neabejojame tolesniu glaudžiu tarpusavio bendradarbiavimu. Jei sieksime atvirumo ir kalbėjimosi, kartu veikdami tapsime stiprūs ir naudingi mūsų bendruomenei. 

Taip pat visus Jus sveikinu su Pasauline baltosios lazdelės diena, kurią švenčiame spalio 15 d. Ją minime jau 30-ą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Linkiu visiems sveikatos, tarpusavio supratimo, bendravimo. Tikiu, kad LASS bendruomenė ateityje sulauks ir 100-ojo šios dienos minėjimo. 

 

Autoriaus nuotrauka. Paulius Kalvelis. Jaunas, vidutinio kūno sudėjimo vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio, kiek pasisukęs kairiuoju profiliu. Vyro žvilgsnis nukreiptas į skaitytoją, veide – švelni šypsena. Pauliaus plaukai tamsūs, trumpi, vyras užsiauginęs trumpą barzdą ir ūsus. Jis vilki baltus marškinius, juodą švarką, ryši tamsų kaklaraištį. 

 

Nuotrauka: (Iš kairės) LASS pirmininko pavaduotojas V. Balčikonis ir LASS pirmininkas P. Kalvelis lankosi filialuose. Nuotraukoje – bendrauja su LASS Prienų rajono filialo pirmininke I. Karsokaite, Prienų rajono savivaldybės meru Alvydu Vaicekausku ir administracijos direktore Jūrate Zailskiene / Prienų raj. savivaldybės nuotr. 

Susitikimas LASS Prienų rajono filiale. Šviesioje salėje stovi penki žmonės, dar keletas sėdi jiems už nugarų, salės gale, kur sustatyta nemažai kėdžių. Nuotraukos kairėje pusėje – LASS pirmininko pavaduotojas V. Balčikonis, jaunas, vidutinio kūno sudėjimo vyras, matomas nuo liemens iki viršugalvio, pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jis žvelgia į pašnekovus, šypsosi. Vyras užsidėjęs akinius, vilki tamsų švarką ir baltus marškinius. Šalia jo stovi LASS pirmininkas P. Kalvelis – jaunas, vidutinio kūno sudėjimo vyras, pasisukęs dešiniuoju profiliu, matomas nuo kelių iki viršugalvio. Jis taip pat žvelgia į pašnekovus, šypsosi. Jo plaukai tamsūs, trumpi, vyras užsiauginęs trumpą barzdą ir ūsus. Vilki tamsius margus marškinius, tamsius džinsus, segi juodą odinį diržą. Jam iš kairės, pačiame nuotraukos centre, stovi LASS Prienų rajono filialo pirmininkė I. Karsokaitė – vidutinio ar kiek vyresnio amžiaus moteris, kiek žemesnė už šalia stovinčius vyrus. Jos plaukai šviesūs, trumpi, moteris šypsosi, ausyse segi auskarus, pasipuošusi karoliais. Ji vilki šviesią ilgą suknelę trumpomis rankovėmis. Jai iš kairės stovi Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas – vyresnio amžiaus, vidutinio kūno sudėjimo vyras, matomas nuo kelių iki viršugalvio, kairiuoju profiliu. Jis žvelgia į P. Kalvelį, šypsosi ir gestikuliuoja rankomis. Vyras pliktelėjęs, užsidėjęs akinius, vilki tamsų kostiumą, baltus marškinius, ryši tamsų kaklaraištį. Vyrui iš kairės, nuotraukos dešinėje pusėje, stovi administracijos direktorė Jūratė Zailskienė – vidutinio amžiaus, vidutinio kūno sudėjimo moteris, matoma nuo liemens iki viršugalvio, pasisukusi kairiuoju profiliu. Jos plaukai tamsūs, iki pečių, ji šypsosi ir žvelgia tiesiai į V. Balčikonį. Moteris vilki tamsią palaidinę ar suknelę ilgomis rankovėmis, užsidėjusi šviesius karolius. Atrodo, kad tarp visų pašnekovų vyksta draugiškas pokalbis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]