Laiko juosta

Autoriaus nuotrauka 

 


 

Parašas po straipsniuLietuviai – pasaulio parakaratė čempionai 

Trys medaliai individualiose rungtyse ir auksas komandinėje. „I-Karate Global“ pasaulio parakaratė čempionate Vengrijoje karatė kiokušin sporto klubo „Kamuido“ sportininkai Mažena Novickaja, Aivaras Mickus ir Ieva Vaškevičiūtė tapo neabejotinais lyderiais ir į Lietuvą grįžo su aukščiausiais apdovanojimais, kurių pasiekti nesutrukdė nei jaudulys, nei finansiniai sunkumai. 

„Visomis dienomis buvo +28, +29 laipsniai. Buvo šilta, kaip sakant. O dar su kimono“, – juokiasi parakaratė sportininkė I. Vaškevičiūtė. Ji su sportininkais M. Novickaja, A. Mickumi ir kitais klubo „Kamuido“ nariais 2022 m. rugpjūčio 12–14 dienomis vyko į Vengriją, kasmet vykstantį minėtą čempionatą. Jame rungėsi daugiau nei 120 įvairias negalias turinčių sportininkų iš viso pasaulio. Lietuviams jame šiemet nebuvo lygių. Ieva iškovojo bronzą, A. Mickus – sidabro medalį, o Mažena parvežė aukso medalį ir pasaulio parakaratė čempionės vardą. „Team kata“ rungtyje lietuviai taip pat sublizgėjo – komanda įvertinta auksu. Ruošiantis grupinės katos rungčiai, padedant antros vietos laimėtojui A. Mickui, komanda laisvu laiku „šlifavo“ judesius prieš pasirodymą. 

Praėjusiais metais iškovotas sidabras, Belgijos atvirojo čempionato bronza paskatino lietuvius nukreipti jėgas į aukščiausią tikslą – pasaulio čempionatą. Nors gerų rezultatų treneriai tikėjosi, o sportininkai dirbo atkakliai ir motyvuotai, šios pergalės vis tiek pranoko jų lūkesčius. „Ypač džiaugiuosi komandinės katos įvertinimu, – kalbėjo Ieva. – Čia reikėjo labai susiderinti, kad galėtume judėti sinchroniškai. O juk mes vienas kito nematom. Jeigu išsiderinsi, gali labai greit netyčia susimušti.“ „Atliekant katą kartu su komanda, tarsi triguba atsakomybė. O atliekant individualią katą, tarsi sustojo visas gyvenimas. Buvau čia ir dabar“, – kalbėjo aukso medalio laimėtoja Mažena. Skelbiant rezultatus, ji negalėjo patikėti savo pirmąja vieta. 

„Šie sportininkai – pirmieji Lietuvoje, užsiimantys parakaratė sportu ir pirmieji, kurie laikė kvalifikacijos kėlimo egzaminus ir apsigynė diržus kartu su negalios neturinčiais sportininkais“, – pasakojo sportininkus ruošiančio karatė kiokušin klubo „Kamuido“ vadovas, treneris Gintaras Kazilionis, kuris taip pat ir teisėjavo šiose varžybose kitose kategorijose. Pasak trenerio, šie apdovanojimai svarbūs ne tik sportininkų augimui. Dalyvaudami tokio lygmens varžybose lietuviai sustiprino savo pozicijas pasaulinėje organizacijoje, o gerąsias regos negalią turinčių sportininkų treniravimo bei varžybų organizavimo patirtis parsivežė į Lietuvą. 

„Labai jaudinomės. Mažena, prieš pat išeidama rungtis, padavė man savo rankas – ji visa drebėjo, – pasakojo bronzos nugalėtoja Ieva apie patirtį pirmą kartą rungiantis su geriausiais pasaulio sportininkais. – Bet viskas gerai. Išlaikėm.“ Sportininkai jau grįžo į Lietuvą ir po trumpų atostogų planuoja treniruotis toliau ir ruoštis naujiems iššūkiams. 

Sporto klubo „Kamuido“ informacija 

 

Nuotrauka: Iš pasaulio parakaratė čempionato „Kamuido“ sportininkai grįžo su aukščiausiais apdovanojimais / „Kamuido“ archyvo nuotr. 

Akimirka iš „I-Karate Global“ pasaulio parakaratė čempionato. Nuotraukoje – sportininkai Mažena Navickaja, Aivaras Mickus, Ieva Vaškevičiūtė ir trys jų palaikymo komandos nariai. Sportininkai matomi visu ūgiu, basi, vilkintys baltas karatė aprangas. Merginos rankose laiko popierinius dokumentus, greičiausiai iškovotų medalių sertifikatus. Visi nusiteikę linksmai, atrodo pasitempę ir pasitikintys savimi. Sportininkams už nugarų, erdvios sporto arenos centre, daugybė dalyvių, trenerių ir jų palaikyti susirinkusių žmonių. 

 

Iš Overbruko perspektyvos 

„Kaip kartais netikėtai sutinki svarbius savo gyvenimo žmones... Su a. a. kompiuterinio raštingumo mokytoju Vitu Purliu iš naujo susitinkame knygoje „Partnerships for Change“, – šitaip savo įrašą socialiniame tinkle pradeda Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) Komunikacijos ir informacijos skyriaus vadovė Ramunė Balčikonienė. Ateinančiais metais pedagogui, neregių informacinio raštingumo pradininkui Lietuvoje V. Purliui būtų sukakę 65-eri. Apie V. Purlį Lietuvos aklųjų biblioteka yra parengusi virtualią parodą, žr. https://labiblioteka.lt/visos-parodos/vitas-purlys/154. Kviečiame dar kartą prisiminti šią asmenybę, jos atliktus darbus, plačiau susipažinti su minėtu leidiniu. 

Vasarą LAB pasiekė trijų autorių – Larry Campbell, M. N.G. Mani ir Wenru Niu – knyga „Partnerships for Change: National Strategies“ (liet. „Partnerystės ir pokyčiai: nacionalinės strategijos“). Knygoje aprašoma daugiau nei prieš tris dešimtmečius pradėta JAV Overbruko aklųjų mokyklos ir ICEVI organizacijos veikla, siekiant įvairių pasaulio šalių nematančius vaikus išmokyti naudotis kompiuteriais bei įtraukti į šį procesą valstybines švietimo ir užimtumo sistemas. Knygos autoriams teko pasukti galvą, kaip skaitytojams padėti „susitikti“ su kai kuriais žmonėmis, tapusiais pagrindiniais jos herojais. Kilo mintis elektroniniame knygos variante rašytinį žodį papildyti į tekstą įterpta vaizdo medžiaga. Ji suteikia galimybę išgirsti įvairių šalių neregių pasakojimus apie save, balsus tų, kuriems pavyko padaryti svarbių pokyčių savo šalių švietimo ir užimtumo sistemose. Knyga suskirstyta į penkis skyrius. 

1 skyrius supažindina su trimis pagrindiniais partneriais, inicijavusiais šį projektą Europoje ir Azijoje: Nippon fondu (Japonija), Overbruko aklųjų mokykla (JAV), tarptautine ICEVI organizacija. Nippon fondas šiuo metu padeda pabėgėliams iš Ukrainos, atsidūrusiems Japonijoje. 

2 skyriuje aprašoma Overbruko aklųjų mokyklos programa nuo jos kuklios pradžios – nedidelės kompiuterinio raštingumo programos neregiams jaunuoliams ir tiflopedagogams iš viso pasaulio – iki didelių regioninių mokymo programų, pirmiausia Rytų Europoje ir Baltijos šalyse, paskui Pietryčių Azijoje. Skaitytojai sužinos, kokie sunkumai buvo iškilę, kokie sprendimai priimti ir kokius pokyčius jie sukėlė aklųjų ir silpnaregių gyvenime šiems išmokus naudotis pritaikytomis informacinėmis technologijomis. 

3 ir 4 skyriuose skaitytojai supažindinami su neregių švietimo iniciatyvomis Pietryčių Azijoje, kaip pavyko išjudinti šio regiono visuomenes. 

5 skyriuje aptariamas reiškinys, kurį autoriai vadina pirmųjų dviejų XXI amžiaus dešimtmečių „palankiu vėju“, padėjusiu įgyvendinti sumanymus. Aprašomi vadinamieji „švietimo ambasadoriai“ – žmonės, padarę teigiamą poveikį savo šalies švietimo sistemoms ir kitiems Europos regionams. Tarp jų minima Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) mokytoja Regina Labinienė. 1992–1993 mokslo metais ji dalyvavo Overbruko aklųjų mokyklos kvalifikacijos kėlimo programoje. Su anksčiau stažuotėje dalyvavusiu matematikos mokytoju, tiflopedagogu, a. a. V. Purliu LASUC įkūrė kompiuterinio raštingumo padalinį neregiams ir silpnaregiams vaikams. Vitas ir Regina labai efektyviai pasinaudojo naujais įgūdžiais ir sukūrė kompiuterinio raštingumo programą akliems vaikams Lietuvoje ir visame Baltijos regione.“ 

E. knygos variante įterptos nuorodos, kurias spustelėję, skaitytojai išgirs šios knygos herojų balsus, tarp jų – R. Labinienės ir vieno pirmųjų LASUC kompiuterių padalinio mokinių Karolio Verbliugevičiaus – pasakojimus. K. Verbliugevičius išmoko naudotis neregiams pritaikytomis technologijomis, tapo verslininku, o vėliau savo gebėjimus atskleidė tarptautinėje Overbruko mokyklos ir ICEVI organizacijos programoje Mongolijoje. 

Knygą galima skaityti PDF formatu arba atvykti į biblioteką Vilniuje, čia rasite popierinį jos variantą. Knygos e. variantas internete: https://icevi.org/wp-content/themes/ICEVI/pdf/TNF-Book-PARTNERSHIPS-FOR-CHANGE.pdf

Parengė Audronė Gendvilienė 

 

Laimėtas svarbus projektas 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) laimėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konkursą ir vykdys Nacionalinių nevyriausybinių organizacijų institucinio stiprinimo projektą. Jo tikslas – stiprinti ir gerinti LASS teikiamų viešųjų paslaugų kokybę, didinti darbo efektyvumą, tad tikimasi, kad įvairiose projekto veiklose galės dalyvauti žymi dalis LASS darbuotojų, filialų pirmininkų ir darbuotojų, tiesiogiai dirbančių su regos neįgaliaisiais ir atstovaujančių jų teisėms ir interesams savivaldybės įstaigose, institucijose ir organizacijose. Nuo jų kompetencijos, kvalifikacijos ir bendradarbiavimo bei advokacijos vykdymo gebėjimų tiesiogiai priklauso regos neįgaliųjų gerovė konkrečiame rajone. 

Svarbu visai mūsų bendruomenei ir tai, kad bus sukurta nauja LASS veiklos strategija, prieš tai detaliai išsiaiškinus LASS filialų darbuotojų lūkesčius. Kad strategija neliktų tušti žodžiai, pagal ją bus parengtas konkrečių veiksmų planas, padėsiantis teikti kokybiškesnes paslaugas savo nariams. Labai svarbi projekto dalis skirta būtent LASS filialų pirmininkų ir darbuotojų kvalifikacijai kelti. Bus organizuojami šie mokymai: supervizijų, LASS darbuotojų kvalifikacijos kėlimas socialinio darbo srityje, LASS darbuotojų mokymai advokacijos ir prezentacijos temomis. Projekto metu bus vykdomos ir bendradarbiavimo veiklos su Lietuvos aklųjų biblioteka, Panevėžio regos centru „Linelis“. Pastarajame LASS dėmesys bus sutelktas į kompiuterinio raštingumo, technologijų žinių stiprinimą, kai pasinaudojant šiuolaikinėmis technologijomis siekiama padėti ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams geriau integruotis į švietimo sistemą. Be to, projekto įgyvendinimo metu bus atliekama LASS narių aktyvumo bei veiklos stiprinimo analizė (tyrimas), padėsianti išsigryninti LASS narių aktyvumo bei filialų veiklos stiprybes ir taisytinus dalykus, įsivertinti teikiamų reabilitacijos paslaugų bei projektinių veiklų kokybę. 

„Džiugu, kad LASS projektas įvertintas tikrai aukštai – pagal balus buvo penktas tarp visų iniciatyvų. Tai rodo projekto svarbą. Siekiame teikti kokybiškas viešąsias paslaugas, o tam yra reikalingas nuolatinis darbuotojų kompetencijų tobulinimas, aiškesnis savo, kaip organizacijos, funkcijos ir misijos įtvirtinimas: kas mes esame ir kokią vertę sukuriame visuomenėje. Tai bendrai stiprina mus kaip nevyriausybinę organizaciją. Mums ypač svarbu puoselėti ryšius su savo nariais, atliepti jų poreikius ir lūkesčius, kurie yra susiję su paslaugų tobulinimu, projektinėmis veiklomis. Lygiagrečiai mes kalbame ir apie naujų narių pritraukimą į mūsų organizaciją“, – komentavo LASS pirmininko pavaduotojas Vilmantas Balčikonis. 

Nacionalinių nevyriausybinių organizacijų institucinio stiprinimo projektas vyks iki šių metų pabaigos. Kviečiame domėtis ir dalyvauti! 

LASS informacija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką