Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Lachi – kylanti elektroninės šokių muzikos žvaigždė


 

Parašas po straipsniuPasižyminti daugybe talentų, ryškia išore ir įspūdinga iškalba Lachi yra elektroninės šokių muzikos kūrėja, balso aktorė ir negalios advokatė. Ji yra bendradarbiavusi su DJ Marku Šulcu (Mark Schultz), Psyrus, įrašė dainą su Kendra Blek (Kendra Black) ir Snoop Doggu, pelnė WAVY ir „Nightlife Culture“ apdovanojimus, buvo dukart nominuota „Independent Music“, taip pat įvertinimų sulaukia ir jos kuriami filmuoti pasakojimai, o jos advokatavimo veikla aprėpia ne tik viešus pasisakymus, ekspertų diskusijų moderavimą, bet ir aktualių neįgaliųjų bendruomenėms temų inicijavimą viešoje erdvėje, kaip ir aplinkos pritaikymo neįgaliesiems gerinimą renginiuose, kur ji būna kviečiama. 

Jos tėvai į JAV persikėlė iš Nigerijos ir visuomet kartojo savo dukteriai, kad ji privalanti kažko pasiekti, juk dėl to jie ir atvyko. Muzika nuo mažens buvo jos saviraiška, hobis ir aistra. Tėvai tai matė ir palaikė, jos dispozicijoje buvo vyresnės sesers sintezatorius, bet jie primygtinai ragino užsitikrinti kokį labiau patikimą pragyvenimo šaltinį. Tad ji, būdama gabi matematikai, baigė ekonomikos ir vadybos studijas, kurių gyvenime pritaikyti taip ir neturėjo daug progų, mat muzikinė karjera susiklostė sėkmingai. 

Pirmuosius žingsnius scenoje Lachi žengė kaip alternatyviojo popžanro atlikėja, tačiau netrukus persiorientavo į elektroninę šokių muziką, kuri jai patraukli ne tik skambesiu, estetika, bet taip pat ir darbo principais: labai daug dalykų galima įgyvendinti nuotoliniu būdu. Prodiuseris kuria garso takelį savo studijoje, vokalistas gali dainuoti savojoje ir siųsti prodiuseriui. Karantinas ne itin paveikė jos darbo sąlygas – jos ir taip buvo susijusios su individualia kūryba. 

Muzikos industrijoje dirba ne itin daug neįgalių žmonių, bet tam, Lachi įsitikinimu, nėra objektyvios priežasties: dauguma paprasčiausiai nenutuokia apie galimybes. Atstovaudama neįgaliesiems, ji pabrėžia reprezentacijos žiniasklaidoje ir pramogų sferoje svarbą. Kai buvo pakviesta į „Women in Jazz“ diskusiją, dedikuotą įvairovei, ji nusistebėjo, kad didelis dėmesys paskirtas tautinei, rasinei, lyties ir orientacijos, religinei, kultūrinei įvairovei, bet nebuvo užsiminta apie negalią. Organizatoriai iš karto pasiūlė naują viešą diskusiją, skirtą neįgaliesiems muzikos industrijoje, ir pakvietė Lachi moderuoti ją. Tai buvo skambus, daug dėmesio ir įtakingų žiūrovų pritraukęs renginys, pavirtęs reikšminga neįgaliųjų muzikos profesionalų pristatymo platforma. 

Dvi mylimiausios veiklos – muzika ir neįgaliųjų atstovavimas – Lachi gyvenime persidengia ir papildo viena kitą. Ji kalba visuomenei apie savo patirtis kaip muzikė ir neįgalioji, ir dainuoja – taip pat apie savo realybę ir pasaulėjautą. Daina „Duality“ aptaria tam tikrą kognityvinį disonansą, kurį ji jautė savyje: padauža, bet mergaitė, auklėta kaip baltaodė, bet esanti tamsi, augusi lyg įprastas vaikas, bet neregė. Šių metų vasarį ji išleido naują kūrinį „Say The Words“, kuriame prabyla apie būtinybę įvardyti negalią, nebijoti ją apibūdinti žodžiu. Pavasarį jai skirta stipendija „Becoming America“ – naujo projekto, jungiančio advokatavimo idėjas su popmuzika, kūrybai. 

Aistringai įgyvendindama drąsiausius sumanymus, kurdama albumus, vaizdo reportažus, pavirstančius apdovanojimus pelnančiais filmais, aktyviai padėdama bendruomenei, ji puoselėja dideles svajones: garsinti animaciją, pelnyti „Grammy“... Nesama jokio pagrindo suabejoti šių siekių realistiškumu. 

Nuskenavę QR kodą paklausykite vieno naujesnių Lachi kūrinių – „Say The Words“. 

 

Nuotrauka. Lachi 

Garsios elektroninės šokių muzikos kūrėjos Lachi portretas. Jauna afroamerikietė moteris matoma nuo klubų iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi dešiniuoju profiliu. Ji vidutinio kūno sudėjimo, tamsių plaukų, supintų į plonas kaseles ir surištų į stambų kuodą, papuoštą milžinišku gėlės žiedu. Dešinės rankos pirštų galais ji parėmusi smakrą, o kaire ranka atsirėmusi į baltąją lazdelę. Moteris vilki tamsius laisvus prasegtus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsias kelnes, ausyse segi ilgus kabančius auskarus, mūvi keletą žiedų. Veidą puošia ryškus makiažas, moters veido išraiška svajinga, romantiška. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką