Socialinis pulsas

Autoriaus nuotraukaAutoriaus nuotraukaRenata Mingilė, Alvydas Valenta

Masažuoti ar gydyti: panašu, bet netapatu


 

Su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijos LASMEDA pirmininke Renata Mingile intensyviau bendravome 2020 m. pabaigoje. Ketinome žurnale aptarti masažuotojo profesiją reglamentuojančių teisės aktų pokyčius. Neaptarėme, nes tuomet jų dar nebuvo. Dabar jau yra, reikšmingi ne tik masažuotojams, bet ir jų klientams. 

 

Naujas įstatymas 

 

Po ilgų susirašinėjimų tarp asociacijų, atstovaujančių masažuotojų interesams, ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), 2020–2021 m. SAM inicijavo darbo grupę, turėjusią pateikti siūlymus, kaip reglamentuoti masažuotojo profesiją. Į šią darbo grupę įėjo sveikatos priežiūros sričių specialistai, tarp jų – ir LASMEDA atstovas. Buvo peržiūrimi teisės aktai, ieškoma palankiausių sprendimų. Po ilgų diskusijų, o jos dažnai būdavo tikrai audringos, įvyko dviejų specializacijų – masažuotojo ir gydomojo masažo specialisto – atskyrimas. Bet apie tai kiek vėliau. Nuo 2021 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvoje visiškai naujas Asmens sveikatos priežiūros praktikos įstatymas. Šalia kineziterapeutų, ergoterapeutų, dietistų bei kitų specialistų jame reglamentuojama ir masažuotojo profesija. Įstatyme ši profesija vadinosi tiesiog masažuotojas. Remiantis teisiniu reglamentavimu, masažuotojas savo veiklą galėjo vykdyti tik licencijuotoje sveikatos priežiūros įstaigoje, teikti tik gydomojo masažo paslaugas. Jokių grožio procedūrų, anticeliulitinių ar atpalaiduojančių masažų grožio salonuose negalėjo būti. Savaime suprantama, mūsų tai netenkino, kilo daug problemų. Ne visi ką tik mokslus baigę specialistai iš karto gali įkurti įmonę, kuri atitiktų visus licencijai gauti keliamus reikalavimus. Nemaža gerų masažo specialistų dalis dirbo šešėlyje arba būtų į jį nuėję, o tai niekam nenaudinga – nei patiems masažuotojams, nei valstybei. Iškėlus šias problemas, teisėkūros atstovams pavyko įrodyti, kad įstatymo reikalavimai yra pertekliniai ir kad šias dvi specializacijas reikia atskirti. Labai greitai, jau 2021 m. lapkričio 1 d., įsigaliojo įstatymo pakeitimai, kuriais tai ir buvo padaryta. Džiaugiuosi, kad pakeitimus pavyko priimti labai greitai: prisidėjo Seimo nariai, SAM, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei kiti specialistai. 

Dabar įstatyme vartojama sąvoka nebe masažuotojas, o gydomojo masažo specialistas. Masažuotojo profesija tampa nebereglamentuojama. Jos mokytis bus galima ir toliau, o Masažuotojo įgūdžių programa taps orientuota į darbą su sveikais, savo sveikatą puoselėjančiais žmonėmis. O Gydomojo masažo specialisto mokymo programa nukreipta parengti specialistus, gebančius ne tik atlikti profilaktines procedūras, bet ir taikyti specialias masažo metodikas esant tam tikriems sveikatos sutrikimams. Masažuotojai savo veiklą gali vykdyti sporto klubuose, grožio salonuose ar kitose įstaigose. Gydomojo masažo specialistams prisideda reikalavimas nuo 2023 m. sausio 1 d. gauti specialisto licenciją. Tik spaudo numerio, kaip buvo iki šiol, nebepakaks. Ir išlieka tie patys reikalavimai paslaugoms teikti, kaip ir buvo iki teisinio reguliavimo pokyčių. 

 

Masažuotojas ar tik maigytojas? 

 

Pagal naująjį įstatymą, galima baigti kelių mėnesių kursus ir dirbti masažuotoju. Žmogus nėra įpareigojamas turėti tam tikrą kvalifikaciją, užtenka išsiimti verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymėjimą, patalpoms, kuriose dirbi, gauti higienos pasą, ir galima masažuoti. Grįžtant prie LASMEDA, vienas iš jos veiklos tikslų – šviesti visuomenę ir būsimuosius masažuotojus, kad kvalifikacija yra reikalinga. Labai svarbu, kad patys klientai, atėję, tarkime, į grožio saloną, atkreiptų dėmesį, ar jų pasirinktas masažuotojas turi tinkamą kvalifikaciją. Sulaukiu klausimų, kad turi būti koks nors mechanizmas, atskiriantis „šarlatanus“, apsišaukėlius, „ekstrasensus“ nuo tikrų specialistų. Juokaujant galima sakyti, kad viskas priklauso nuo masažą atliekančio žmogaus iškalbingumo, sugebėjimo įtikinti savo paslaugos veiksmingumu ir kliento patiklumo. Tačiau nėra taip, kad masažuotojo darbo visiškai niekas nereguliuotų. Kaip ir visas paslaugas, taip ir šią, reguliuoja Vartotojų teisių apsaugos įstatymas. Jeigu klientas mano, kad jam suteikta nekokybiška paslauga, ją galima apskųsti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Remiantis ES patirtimi, paslaugų kokybę „reglamentuoja“ rinka arba nevyriausybinės organizacijos, tokios kaip LASMEDA. Visuomenei kurį laiką tuos skirtumus bus nelengva suprasti ir skirti, bet kitos išeities nėra, teks išmokti. Diskusijose, darbo grupėse ieškojome geriausių terminų minėtoms dviem specializacijoms apibūdinti – visų sutarimu, likome prie masažuotojo ir gydomojo masažo specialisto. 

 

E. sveikata ir jos prieinamumas 

 

Įsigaliojus Asmens sveikatos priežiūros praktikos įstatymui, atsirado papildomi teisės aktai, reglamentuojantys gydomojo masažo specialisto veiklą. Tarp jų reikalavimas, kad kiekvieno paciento istorija turi matytis e. sveikatos sistemoje. Gydomojo masažo specialistas po procedūrų turėtų jungtis prie e. sveikatos ir suvesti atitinkamą informaciją, apibūdinančią gydymo eigą, pasiekimus, rezultatus. Žmonėms, turintiems regos sutrikimą, yra sunku, nes pati e. sveikatos sistema yra pakankamai didelė ir sudėtinga, patirianti vis kokių nors trikdžių. Ją pristatantys lektoriai ar dėstytojai įvardija labai paprastai – „gargaras“... Specialistai, kurie jungiasi prie e. sveikatos, mato visus paciento duomenis. Keliamas klausimas, ar tai būtina? Ar, tarkime, gydomojo masažo specialistas visada turi matyti, kad jo pacientas lankėsi pas kardiologą ar psichiatrą? Bet yra kaip yra, LASMEDA e. sveikatos nepertvarkys ir nepakeis. Galime tik bendradarbiauti ir padėti išmokti šią sudėtingą sistemą valdyti. 

Kiek teko bendrauti su nematančiais kolegomis ir klausti, ar jie naudojasi e. sveikata savo poreikiams, daugelis sakė, kad ekrano skaitymo programos arba neskaito, arba skaito ne viską. Pareiga e. sveikatoje suvesti atitinkamą informaciją įsigalioja nuo šių metų gegužės 1 d. Ar bus pasiruošusios šia sistema naudotis gydymo įstaigos, teikiančios masažo paslaugas, klausimas sudėtingas. Dėl e. sveikatos prieinamumo nuolat bendraujame su SAM, gavome patikinimą, kad į mūsų poreikius bus atsižvelgta, bet kaip bus iš tikrųjų, kol kas neaišku. 

 

LASMEDA ir pandemija 

 

Pirmasis karantinas buvo sudėtingas kaip ir visiems žmonėms, bet kažkaip išgyvenome. Per antrąjį karantiną masažuotojai su tam tikrais ribojimais jau galėjo dirbti. Tačiau leidimas dirbti dar neužtikrina, kad žmogus turės darbo, nes masažas ne duonos kepykla ar kirpykla, į kurią žmonės eis, kas bebūtų. Kuo daugiau kovido atvejų paskelbiama žiniasklaidoje, tuo masažuotojams prasčiau. Pačios LASMEDOS veikloje pradėjome naudoti nuotolines bendravimo priemones: nuotoliniu vyko ir neretai dar vyksta organizacijos Tarybos posėdžiai. 2020 m. pavasarį turėjęs vykti visuotinis narių suvažiavimas dėl karantino reikalavimų nebuvo organizuojamas. Buvo atidėti ir LASMEDA pirmininko bei Tarybos ir revizijos narių rinkimai. Tačiau praėjusiais metais minėjome LASMEDOS veiklos 25-metį. Tad susitikome du kartus: pavasarį visuotiniame suvažiavime ir rugsėjį – informatyvioje konferencijoje, po kurios turėjome ir gražią šventę jaukioje aplinkoje Raseinių rajone esančioje kaimo turizmo sodyboje. Lietuvoje masažo srityje gerai žinomi, kompetentingi lektoriai padovanojo LASMEDA nariams labai įdomias paskaitas. O poilsio metu mėgavomės SPA teikiamais malonumais ir vieni kitų draugija. 

 

LASMEDA ir LASS 

 

Nuo 2019 m. LASMEDA yra LASS juridinis narys, vadinasi, jos veiklai pritariame. Deja, kaip juridinis narys, neturime galimybės dalyvauti LASS suvažiavimuose, rinkimuose. Teikėme siūlymą LASS įstatams, kad juridiniams nariams galėtų būti skirtos vietos LASS suvažiavime, bet į mūsų siūlymą nebuvo atsižvelgta. Buvo paaiškinta, kad galime dalyvauti bendra tvarka, jeigu išrinks kaip konkretų asmenį – Onutę ar Marytę. Nemanome, kad tokia nuostata teisinga, nes kam tada juridiniams asmenims stoti į organizaciją? Šiaip, LASS šiek tiek remia mūsų veiklą – 2019 m. gavome lėšų kvalifikacijos kėlimo kursams apmokėti. Ar galėtų bendravimas su LASS būti intensyvesnis, galima svarstyti. Pastaruosius dvejus metus dėl pandemijos visi gyvenome savo burbuluose, mažiau ar daugiau ribojome savo veiklą, bendravimą. Nei LASMEDA, nei LASS nėra išimtis. 

Kalbant apie bendradarbiavimą, rėmimą, yra viena kliūtis, kurios niekaip negalime įveikti: Neįgaliųjų reikalų departamentas remia su neįgaliaisiais dirbančias organizacijas, o tokių kaip mūsų, neremia. Nors nesame profesinė sąjunga, bet vis tiek laikoma, kad veikiame susibūrę profesiniu pagrindu, todėl paramos iš šios institucijos negalime gauti. Kaip šią departamento nuostatą pakeisti, nežinau, bet ji yra akivaizdžiai neteisinga. Žmonės nori dirbti, kelti kvalifikaciją, bet paramos gauti negali, o jeigu būtume su neįgaliaisiais dirbanti organizacija, į tokią paramą galėtume pretenduoti. 

 

Autorės nuotrauka: Renata Mingilė. Jauna moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi kairiuoju profiliu. Jos plaukai šviesūs, vidutinio ilgio, banguoti, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, veide rami emocija. Moteris vilki šviesią palaidinę, šviesų languotą švarkelį, prie dešiniojo peties priglaudusi savo dešinę plaštaką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]