Viršelio istorija

 

Apie laisvės kainą


 

Ivanas Čebanas puikiai prisimena, kaip prieš 47 metus, dar visai jaunuolis, atvyko į Klaipėdos uostą dirbti – anuomet laivyboje tikrai neblogai mokėdavo. Pritapo ir kūrėsi gyvenimą, ypač tuomet, kai aklųjų draugijoje rado paramos prastėjant regėjimui. „Mūsų Vania“ bendruomenėje geraširdiškai vadinamas vyras šypsodamasis pasakoja, kad taip silpnai matydamas, mūsų organizacijoje išbandė daugybę pareigų ir profesijų, susipažino su puikiais žmonėmis. „Pats būk žmogumi, ir su tavimi bus, – atvirauja Ivanas, nesureikšmindamas klausimo, ar Lietuvoje sunku pritapti kitataučiui. – Įsikūręs supratau, kad be kalbos bus sunku – čia gyvenu, aišku, išmokau.“ 

I. Čebano mintys ir gyvas nervas šiomis dienomis, be abejo, gimtinėje, karo apimtoje Ukrainoje. Vienintelė paguoda, kad iš jos vargais negalais, bet saugiai Klaipėdą kovo pradžioje pasiekė nuo karo bėgę artimi giminaičiai, bet savo namuose Dnipre liko neregys brolis su šeima... Nerimo, pykčio, nevilties daug ne tik galvojant apie artimuosius. Laisva ukrainiečių dvasia moka neįsivaizduojamą kainą. Kartu branginkime Laisvę! 

 

Viršelyje – I. Čebanas / Ilonos Pocevičiūtės nuotr. 

Apvali žurnalo viršelio nuotrauka. Joje – Ivanas Čebanas Ukrainos vėliavos fone. Pro vėliavos audinį neryškiai matosi už pačios vėliavos esančio didelio krūmo ar mažesnio medžio šakos be lapų. Ukrainos vėliava dviejų spalvų – mėlynos, kuri viršutinėje vėliavos dalyje, ir geltonos, užimančios apatinę vėliavos dalį. Ivanas – vyresnio amžiaus vyras, kiek stambesnio kūno sudėjimo, nuotraukoje matomas nuo pečių iki viršugalvio. Jo žvilgsnis ramus, nukreiptas tiesiai į skaitytoją, lūpos kiek pravertos, vyras atrodo susikaupęs pozuoti. Jo plaukus dengia tamsiai pilka kepurė su snapu. Ivanas vilki geltonus marškinėlius ir prasegtą tamsiai pilką švarką ar striukę. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį Ukrainos vėliavos, esančios vyrui už nugaros. 

PROTANOPIJA. Vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukoje išblanksta vyro dešinysis petys ir dalis Ukrainos vėliavos. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato vyro kūno dalies nuo pečių iki smakro, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje apatinėje nuotraukos dalyje nesimato vyro kūno dalies nuo pečių iki lūpų. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro – visiškai nesimato viso vyro veido. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik vyro veido dalį nuo nosies vidurio iki kaktos vidurio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką