Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

A. Begley – Jungtinės Karalystės balsas


 

Parašas po straipsniu„Angeliškas balsas“ – taip apibūdina airių vokalistę Andreą Begley gerbėjai ir žiniasklaida ne tik todėl, kad jos dainavimas yra dangiškai švarus ir skambus, bet ir atmindami tą ypatingą magišką akimirką, kai ši jauna moteris pirmą kartą įžengė į televizijos projekto „The Voice“ (liet. „Balsas“) sceną. Per pirmąją perklausą ji atliko Saros McLachlan „Angel“, klausytojams užgniauždama kvapą, o visiems žiuri nariams sukeldama norą girdėti ją tolesniuose konkurso etapuose. 

Kai ji tapo nugalėtoja, internetas ošė diskusijomis ištisas savaites. Paskelbus balsavimo rezultatus, prodiuseris Will.i.am demonstratyviai paliko salę, vėliau tviteryje išliejęs apmaudą, kad laimėjo ne jo prodiusuotas, taip pat favoritu laikytas konkurso dalyvis. Kilo aršūs komentatorių karai, kuriuose nestigo nei spekuliacijų, esą klausytojai balsavo iš gailesčio dėl regos negalios, nei gerbėjų palaikymo ir tikinimų, kad jie balsavo už gražiausią balsą ir balsuotų darkart lygiai taip pat. Netgi neregių organizacijos įsitraukė į diskusiją ir išreiškė palaikymą merginai, pelniusiai šią pergalę savo talentu. 

Andrea vaikystėje išsivystė glaukoma. Mokykloje dar galėjusi skaityti stambų šriftą ir pažinti daiktus, pamažu ji ėmė matyti vis prasčiau. Patyrusi dvidešimt tris operacijas, šiuo metu ji turi 10 proc. regą – mato spalvas, šviesą, bet objektams pažinti, skaityti, rašyti ir orientuotis erdvėje pasitelkia technologijas. Muzika visuomet buvo jos gyvenimo dalis ir teikė didelį malonumą, nors ji niekada nemąstė apie profesionalią karjerą. Tačiau baigusi teisės studijas ji pradėjo dalyvauti „Atviro mikrofono“ vakaruose, kur kažkas jai pasiūlė pamėginti sudalyvauti „The Voice“, ir... pernakt ji įskriejo į šlovės orbitą. 

Žinoma, klausytojai negalėjo balsuoti „iš gailesčio“, mat Andrea visuomet buvo labai pozityvi ir apskritai ji sąmoningai stengiasi, kad žmonės su ja jaustųsi patogiai ir nesureikšmintų negalios. Konkurento prodiuserio išsišokimą ji priėmė ramiai, nes tokia, anot jos, yra natūrali šou seka: nugalėtojai gauna ne tik šlovę ir daug kritikos, bet ir konkurentų apmaudo. A. Begley nekurstė įtampos ir oriai džiaugėsi pergale. 

Už laimėtą premiją ji sakėsi įsigysianti automobilį. Ir tuoj apgailestavo, kad, deja, neužteks pinigų nusipirkti vairuotojo pažymėjimo. Ji apskritai mėgsta pajuokauti apie savo regą. Autobiografinę knygą ji pavadino „Negalėjau to pramatyti“ – vėlgi, autoironiškai šmaikštaudama. Taip ji bando parodyti aplinkiniams, kad silpnaregių gyvenimas nėra liūdnas ir nykus savigailos liūnas. 

Tačiau ji advokatauja savo bendruomenei ne vien pasisekimo pavyzdžiu ir humoristiniais pasisakymais. Šiuo metu ji vadovauja Karališkajam nacionaliniam aklųjų institutui, kuris teikia pagalbą ir padeda spręsti praktinius klausimus daugiau kaip dviem tūkstančiams šeimų. Jai ypač artimas šis darbas, mat ji pati turėjo patirti, ką reiškia būti vaiku, kuriam reikia pagalbos mokantis ir bandant prisitaikyti aplinkoje, ir kad daug dalykų nėra savaime suprantami tėvams, kurie niekada anksčiau nebuvo su tuo susidūrę. Jie teikia konsultacijas, psichologinę paramą, šviečia visuomenę ir konsultuoja verslus, norinčius didinti savo pasiekiamumą. A. Begley yra kalbėtoja, atstovaujanti neregių ir silpnaregių bendruomenėms viešumoje. Patyrusi, ką reiškia matyti ir prarasti regą, žinodama, kad nėra paprasta naviguoti pasaulyje, kuris yra labai vizualus, ji primena ir savo bendruomenei, ir regintiesiems, jog yra begalės džiaugsmą teikiančių dalykų, kurie prieinami nematant. Muzika, žinoma, vienas jų. 

Paklausykite A. Begley atliekamos dainos „Angel“ „The Voice“ konkurse. 

 

Nuotrauka: A. Begley portretas. Jauna moteris matoma nuo krūtinės iki viršugalvio, jos akys kiek primerktos, žvilgsnis nukreiptas į šoną, lūpos sučiauptos, moteris atrodo rami, susikaupusi ir kiek paslaptinga. Jos plaukai tamsūs, vidutinio ilgio, banguoti, ant dešiniojo skruosto krenta garbanota sruoga. Moteris vilki tamsią gėlėtą suknelę. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką