Ir kūnui, ir sielai

Autoriaus nuotraukaRoma Girnienė

Kauniečiai žino: sportas – sveikata!


 

Parašas po straipsniuKauno aklųjų ir silpnaregių sporto klubas „Sveikata“ nuo 2019 metų pabaigos iki šių metų liepos mėnesio pabaigos vykdė projektą „Sportas – sveikata“, bendrai finansuojamą Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Kauniečiai neketina sustoti ir šį rudenį vėl siūlo reguliarius sporto užsiėmimus. Kviesdami į juos, šįkart pasidairykime po neseną praeitį ir grįžkime prie beveik porą metų trukusios jau minėtos sporto ir sveikatinimo iniciatyvos. Ji sulaukė didelio neregių ir silpnaregių bendruomenės palaikymo, paskatino daugiau domėtis savo fizine ir emocine sveikata, ją gerinti. 

Projektas „Sportas – sveikata“, kvietęs neregius būti fiziškai aktyvesnius, judresnius ir sveikesnius, turėjo trukti 18 mėnesių, tačiau dėl karantino ir atsiradusių veiklos ribojimų užtruko šiek tiek ilgiau. Nepaisant kliūčių šiandien klubo pirmininkas Vytautas Girnius džiaugiasi, kad pirmasis tokio tipo projektas įgyvendintas sėkmingai, o dalyvių rezultatai kalba patys už save. V. Girnius sutiko pasidalyti mintimis apie projekto sumanymo pradžią, eigą ir atradimus. 

 

– Kaip kilo projekto idėja ir kuo jis skiriasi nuo kitų projektų, kuriuos jau esate įgyvendinę? 

– Nuolat tenka girdėti, kad kauniečiams siūlomos įvairios nemokamos sveikatingumo treniruotės, sveikatinimo, mitybos paskaitos, kitos sveikos gyvensenos iniciatyvos, renginiai ir projektai, kuriuos jie gali lankyti visiškai nemokamai. Tokios paslaugos teikiamos sveikųjų bendruomenei, deja, nesiorientuoja į paslaugų teikimą regėjimo negalią turintiems asmenims, todėl mūsų žmonės jomis pasinaudoti negali. Galvojame, kodėl mes negalėtume įgyvendinti projekto, kuris suteiktų galimybę ne sportininkams, o visiems norintiems mūsų bendruomenės nariams gauti prieinamas nemokamas sveikatingumo treniruotes, įvairias fizinio aktyvumo iniciatyvas, specialistų paskaitas, lygiai tokias pačias, kokiomis jau daug metų gali pasinaudoti sveikųjų bendruomenė. Kupini optimizmo ir tikėdami šia idėja teikėme projektą Sporto rėmimo fondui. Paraiška sėkmingai perėjo vertinimo etapus ir buvo suteiktas finansavimas projektui vykdyti. Tai pirmas ir didžiausias tokio tipo projektas. Labai viliamės, kad ir ne paskutinis. 

 

– Kokias sveikatingumo treniruotes galėjo lankyti projekto dalyviai? 

– Projekto dalyviai pagal savo norus ir galimybes galėjo reguliariai lankyti net penkių rūšių treniruotes: šoudauno (aklųjų stalo teniso), plaukimo, šaškių, šachmatų ir sveikatingumo. Buvo stropuolių, kurie lankė ir išbandė net tris. Treniruotes galėjo lankyti visi norintys Kauno miesto aklieji ir silpnaregiai, jų šeimos nariai, draugai, lydintieji ir artimieji. Asmenims, turintiems sunkiausią negalią, pasiūlėme ir lydinčiojo asistento pagalbą, treniruotėse treneriams talkino trenerio asistentai ar lydintieji. Tai palengvino trenerių darbą ir suteikė galimybę sportuoti didesniam skaičiui žmonių. Projekto eigoje vykdėme ne tik reguliarias treniruotes, bet ir kitas įdomias sveikatingumo iniciatyvas. Pavyzdžiui, sveikatingumo išvykos Druskininkuose metu išbandėme treniruotę vandenyje. Organizavome daug praktinių ir teorinių paskaitų, kurių metu mokėmės įvairių sveikos gyvensenos dalykų, net tokių kaip streso valdymo metodikos, teisingos kvėpavimo technikos, sužinojome, kaip greitai nepasenti ar kaip stiprinti organizmą pandemijos metu. Vienos tokios paskaitos metu netgi buvome mokomi sveikatai palankios mitybos ir vaišinami sveikais pusryčiais! 

 

– Ar sunku įtraukti žmones sportuoti? 

– Iš tiesų nėra lengva, juk visi žmonės iš prigimties yra tinginiai ir mums lengviau nieko nedaryti, nei daryti kažką (šypsosi). Norėdami paskatinti žmones judėti surengėme ne vieną paskaitą, sporto šventę ir pateikėme daug asmeninių pavyzdžių iš mūsų pačių bendruomenės. Tikiu, kad sveikos gyvensenos žinios yra gera paskata pradėti treniruotis, o kai pajunti realų treniruočių poveikį savo kūnui, nebegali sustoti. Dabar visi tie, kurie sportavo reguliariai bent 2–3 mėnesius labiausiai liūdi, kad projektas baigėsi, nes jie jau pajuto, kad savo kūne gali jaustis kur kas geriau ir tai reikšmingai pagerina gyvenimo kokybę: ne tik fizinę, bet ir emocinę. Išlaikyti dalyvius padėjo puiki trenerių, trenerių asistentų, lydinčiųjų ir specialistų komanda. Šie žmonės savo kompetencija, optimizmu ir gebėjimu dirbti su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis įkvėpė ne vieną dalyvį gyventi aktyviau. 

 

– Pasidalykite, kokiais projekto rezultatais džiaugiatės labiausiai? Gal buvo įsimintinų momentų? 

– Manau, kad projekto rezultatais gali džiaugtis visa komanda ir visi dalyviai. Iš tiesų suorganizavome ne vieną įdomią paskaitą, fizinio aktyvumo skatinimo renginį, kuriame ne tik linksmai ir aktyviai praleidome laiką, bet ir pasidalijome gerąja patirtimi, susiradome bendraminčių, įgijome žinių. Labai džiaugiuosi, kad karantino laikotarpiu apribojus veiklas mums pavyko vykdyti šaškių, šachmatų ir sveikatingumo treniruotes nuotoliniu būdu. Man tai atrodė tikras iššūkis, bet bendromis komandos jėgomis padarėme tai, kas iš pradžių atrodė neįmanoma. Neabejotinai šio projekto vykdymas man, kaip vadovui, sukėlė nemažai iššūkių, privertė pasistengti, priimti netradicinių sprendimų, suteikė galimybę tobulėti ir ateityje dar sėkmingiau vadovauti tiek klubui, tiek kitiems projektams. 

 

– Užsiminėte apie kitus projektus, gal jau turite konkretesnių planų ir tiems, kurie priprato lankyti reguliarias treniruotes. Turite ką pasiūlyti? 

– Nors gyvename labai neužtikrintais laikais, labai tikiuosi, kad sportuoti ir gyventi sveikiau galėsime nevaržomai. Jau nuo rugsėjo mėnesio visus regos neįgaliųjų bendruomenės narius kviečiame į reguliarias treniruotes tiek pažengusiems, tiek pradedantiesiems, kurias jie vėl sėkmingai gali lankyti su šeimos nariais, draugais ir artimaisiais. Siūlome net keturias treniruočių rūšis. „Aqua“ – treniruotės vandenyje su plaukimo profesionale, Lietuvos sporto universiteto docente Birute Statkevičiene. Šoudauno subtilybių mokys daugkartinis Lietuvos šoudauno čempionas treneris Mindaugas Dvylaitis. Treniruotėse „Stiprybė“ laukiamas kiekvienas, norintis gyventi sveikatai palankesnį gyvenimo būdą, išmokti taisyklingai atlikti mankštą, įvairius raumenų stiprinimo, lankstumo ir koordinacijos gerinimo pratimus. O pasirinkę intelektualius žaidimus, specialius taktilinius, pritaikytus akliesiems ir silpnaregiams – šaškes, šachmatus, šimtalanges šaškes, domino, kortas, kauliukus – patirs gerą smegenų mankštą, lavins atmintį, vaizduotę, loginį ir erdvinį mąstymą. 

Taigi kviečiame prisijungti prie sportuojančių žmonių bendruomenės, prasmingai leisti laisvalaikį ir gyventi fiziškai aktyvų, sveikatai palankesnį gyvenimą! 

 

Autorės nuotrauka: Roma Girnienė. Vidutinio ar kiek vyresnio amžiaus moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio. Jos plaukai šviesūs, trumpi, antakiai pakelti, akys primerktos, moteris nuoširdžiai juokiasi. Ausyse Roma segi nedidelius auskarus, vilki tamsų megztinį aukštu kaklu. 

 

Nuotrauka: Projekto „Sportas – sveikata“ dalyviai turėjo progą išbandyti įvairių sporto užsiėmimų / Projekto organizatorių nuotr. 

Akimirka iš projekto „Sportas – sveikata“ veiklų. Šeši žmonės įamžinti besipliuškenantys baseine, viename jo plaukimo takelių. Penkios moterys ir vienas vyras stovi baseine, kurio gylis jiems maždaug iki pažastų, visi vilki maudymosi kostiumus, trys moterys užsidėjusios ir maudymosi kepurėles. Trys moterys ir vyras pasiėmę maždaug pusantro metro ilgio putplasčio plūdurus, padedančius lengviau išsilaikyti vandenyje. Kompanija šypsosi ir, atrodo, puikiai leidžia laiką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]