Laiko juosta

 

 


 

Konferencija „Kai silpsta rega – pagalba ir galimybės“ 

Vis dar negalėdami bendrauti gyvai ir norėdami pasidalyti žiniomis, gerinančiomis žmonių su regos sutrikimais kasdienybę, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) darbuotojai šių metų kovo 26 d. 10.00 val. organizuoja nuotolinę praktinę konferenciją. Ji skirta socialiniams darbuotojams, lankomosios priežiūros specialistams, visiems, dirbantiems ar bendraujantiems su regėjimo sutrikimų turinčiais žmonėmis. 

Konferencijos viešnia, LNF projektų vadovė Lina Garbenčiūtė pranešimu „Neįgaliųjų teisių konvencija ir negalios modelio kaita“ supažindins su negalės politikos aktualijomis. LASS viešojo administravimo specialistas Vilmantas Balčikonis regėjimo sutrikimų įvairovę, regos neįgaliųjų galimybes šiuolaikiniame pasaulyje, išmaniojo telefono subtilybes, patarimus, kaip silpnaregiui pritaikyti kompiuterio darbo vietą, apžvelgs pranešime „Kaip šiuolaikinės technologijos padeda patogiai dirbti, bendrauti, kurti – silpnaregio perspektyva“. LASS informacinės aplinkos specialistas Vytautas Gendvilas papasakos, kaip įvairios kompensacinės priemonės padeda kasdienėje veikloje žmonėms, turintiems regos sutrikimų. Specialistė socialinei reabilitacijai Daina Vitkauskienė apžvelgs socialinės reabilitacijos paslaugų paketą ir situaciją Lietuvoje, patars, kur gauti socialinės reabilitacijos paslaugas ir kur rasti apie tai informaciją. Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos padalinio vyriausioji bibliotekininkė Daiva Žiemelienė išsamiai papasakos apie galimybę skaityti visiems. 

Konferencijos dalyviams bus suteikiami kvalifikacijos pažymėjimai. Išankstinė registracija būtina el. pašto adresu [email protected]

Kviečiame dalyvauti! 

Daina Vitkauskienė 

 

Parašas po straipsniuPsichologo konsultacijos telefonu 

Pasaulinės pandemijos ir karantino suvaržytame gyvenime ne vienas iš mūsų susiduria ne tik su ekonominiais ar finansiniais išbandymais, bet ir su psichologiniais sunkumais dėl apriboto bendravimo. Neretam tenka atsisakyti mėgstamo laisvalaikio leidimo būdo ir didžiąją laiko dalį praleisti namuose. Visa tai stipriai veikia žmogaus fizinę ir psichologinę sveikatą – dažniau jaučiamės suirzę, liūdni, vieniši, daugėja agresijos ir smurto atvejų šeimose. 

Reaguodama į šią kritinę situaciją, valstybė skiria didelį dėmesį smurto, nuo kurio dažniausiai nukenčia moterys, prevencijai artimoje aplinkoje, skurdo mažinimui ir psichologinei žmonių sveikatai. Pastarajai problemai spręsti įkurtos įvairios telefono linijos, padedančios įveikti iškilusius sunkumus („Sidabrinė linija“, pagalbos vyrams linija „Nelik vienas“, „Pagalbos moterims linija“, „Jaunimo linija“ ir kt.). 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga nori padėti savo bendruomenei ištverti sunkius šio laikotarpio iššūkius, todėl nuo kovo 8 d. pradedamos teikti psichologo konsultacijos telefonu. Nelikite vieni, jei patiriate stresą, nerimą, netektį, psichologinę krizę, smurtą artimoje aplinkoje – paskambinkite. Psichologo konsultacijos telefono numeris – 8 608 34589. Konsultacijos teikiamos pirmadieniais nuo 17.00 iki 19.00 val. visus metus. 

Neregius ir silpnaregius ar jų artimuosius konsultuos psichologė Jolanta Daugėlienė. Ji jau yra dirbusi su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis, taip pat savanoriavusi LASS respublikinio centro rengiamose „Kūno kalbos“ stovyklose. „Akliesiems ir silpnaregiams iškyla lygiai tokios pačios psichologinės problemos, kaip ir šios negalios neturintiems žmonėms, – sako J. Daugėlienė. – Skirtumas tik toks, kad psichologui reikia atsakingiau rinktis darbo įrankius ir būdus. Jeigu žmogus nemato, grupinės terapijos metu neprašysi jo kažką parašyti ar nupiešti. Daugiau – jokių skirtumų! Visi mes – tiek nematantys, tiek matantys – sprendžiame tokias pačias gyvenimiškas problemas, turime stipriąsias ir silpnąsias savo asmenybės puses, iškilus sunkumams ieškome pagalbos ar patarimo.“ 

 

LASS informacija 

 

Psichologo konsultacijos skelbimas. Dešinėje jo pusėje vaizduojama jauna mergina, matoma nuo liemens iki viršugalvio, pasisukusi kairiuoju profiliu, kalbanti mobiliuoju telefonu. Ji – liekno kūno sudėjimo, ilgų šviesių plaukų, dešinę ranką prispaudusi po krūtine, o kairėje, prie ausies, laikanti telefoną. Mergina šypsosi, atrodo rami. Kairėje skelbimo pusėje pačiame viršuje parašyta „Aš noriu Tau padėti. Paskambink“, o žemiau dar didesniu šriftu – „Psichologo konsultacijos telefonu LASS nariams ar jų artimiesiems“. Po šiais užrašais nurodytas telefono numeris 860834589, o žemiau pavaizduotas ir darbo laikas – pirmadieniais nuo septynioliktos iki devynioliktos valandos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką