Viršelio istorija

 

Apie gyvenimą su muzika


 

Suprantama, ne vien tikri žemaičiai yra išsiilgę savo kasdienės veiklos ir didelio gyvenimo džiaugsmo - būryje bendraminčių į rankas paimti armoniką, triūbą ar smuiką, gitarą, užtraukti skambią dainą, kuri nuvilnytų toli už gyvenamų apylinkių ribų. Visa tai buvo įprasta ir maloni kasdienybė bent penkių meno kolektyvų sielai, iš Plungės kilusiam kelmiškiui Justinui Kasparui. Jis šypteli, reikalui esant, jis galintis pakeisti bet kurį orkestro ar ansamblio narį, nes su muzika gyvena nuo mažens - vos kelerių sukiojęsis prie bandonija grojančio tėvo, iki šiol kartu su žmona Danute dainuoja, muzikos dovaną buvo paveldėjęs ir jo brolis. Ne taip seniai Justinas su dideliais sentimentais klausėsi netikėtai rastų savo ankstyviausių muzikavimo įrašų, 1967 m. darytų tuometėje Aklųjų draugijoje. 

Ir tikrai, kai rega apleidžia, išsigelbėjimas yra gyventi muzikos garsuose, nesvarbu, kad susirinkti draugėn - tik per kompiuterį. Ateis laikas, kai vėl į trankius naktišokius Kelmėje kiekvieną sekmadienį suvažiuos ir iš aplinkinių rajonų. Reikia tik nenuleisti rankų. 

 

Viršelyje - Justinas Kasparas / Irenos Mačianskienės nuotr. 

 

Viršelio nuotraukoje - garbaus amžiaus, kresnas, stamboko sudėjimo vyras, pozuojantis lauke žiemos laikotarpiu. Vyriškis matomas beveik visu ūgiu, nuo čiurnų iki viršugalvio, lengvai pasisukęs dešiniuoju profiliu į skaitytoją. Jo stovėsena tvirta, tiesi, vyras nuleistas rankas (ant dešiniosios mūvi vestuvinį žiedą) laiko prie šonų, atrodo ramus ir susikaupęs. Vyro antakiai pakelti, akys užmerktos, burna šiek tiek praverta. Vyras vilki tradicinius lietuvių liaudies drabužius - ant galvos dėvi juodą vilnos skrybėlę, apjuostą raudonos ir baltos spalvos juosta, apsirengęs pusilgį pilkos spalvos paltą su apykakle ir V formos iškirpte, kurią užpildo tamsus šalikas ar skarelė su keliais šviesiais išilgai audinio einančiais ruoželiais. Palto skvernus juosia juodos spalvos apsiuvimas, o ties krūtine kvadrato perimetru įsiūtos keturios juodos sagos. Vyras taip pat vilki tamsiai pilkas, gana laisvo kritimo, kelnes ir ilgaaulius juodus odinius batus su batų viršuje esančiu rudos spalvos aulo apvadu. Jam už nugaros, antrame nuotraukos plane, matomas gausiai apsnigtas kiemas, kelios labai aukštos eglės ir keli brandūs medžiai, tarp kurių stovi aukšta balta mūrinė bažnyčia. Pagrindinė pastato dalis - stačiakampio formos nuolaidžiu stogu, o priekyje jos prijungtas siauras, stačiakampio formos, bokštas, dar aukštesnis nei pagrindinis pastatas. Jame matomos plačios durys ir keli, aukštyn išsidėstę, langai. Iš didelio sniego kiekio ir aplinkos spalvų galima spręsti, kad nuotraukoje - šviesios šaltos žiemos diena. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį apsnigto bažnyčios kiemo. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Kairėje nuotraukos pusėje nesimato kiemo ir dalies bažnyčios, o vyriškio kojas nuo čiurnų iki šlaunų taip pat dengia rūkas. 

  

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato vyriškio kojų, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiuo atveju apatinėje nuotraukos dalyje nesimato vyro kojų ir dalies dešinėje nuotraukos pusėje esančio bažnyčios kiemo. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro - kairės vyro kūno dalies nuo liemens iki viršugalvio bei dalies bažnyčios ir prie jos augančių eglių. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - jame galima įžiūrėti tik dalį vyriškio kūno - nuo liemens iki smakro, taip pat nedidelę dalį bažnyčios ir eglių šakas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką