Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Džiazo panteono diva - Diane Schuur


 

Parašas po straipsniuKalbėdami apie elitinį neregių muzikos garsenybių klubą, greta Styvio Vonderio (Stevie Wonder) ir Rėjaus Čarlzo (Ray Charles) kartais nepelnytai pamirštame paminėti ir Diane Schuur - žvaigždę, savo spindesiu prilygstančią šioms garsenybėms, su jomis daug bendradarbiavusią ir savo neeiliniu talentu pelniusią gausybę akoladžių ir gerbėjų. Šešiasdešimt šešerių muzikos diva aktyviai koncertuoja ir dabar, turėdama savo diskografijoje 23 albumus, kurių didžioji dalis yra džiazo stiliaus, bet ji praturtino ir kantri bei popscenas. 

D. Schuur - muzikė nuo trejų metukų. Namuose skambėdavo Ellingtono orkestro įrašai, tad ji ir jos brolis dvynys (su kuriuo jie abu skirtingai nukentėjo inkubatoriuose: ji pati neteko regos, o broliui suprastėjo klausa), o vėliau ir jaunesnioji sesuo, augo tų garsų apsuptyje. Diane buvo jiems ypač imli, nuo mažens turėjo nuostabią muzikinę atmintį ir absoliučią klausą - ji gali tiksliai nustatyti netgi įvairiausių triukšmų, šlamėjimų ar ūžesių aukštį. 

Ji dainavo visada, kiek save prisimena: klausėsi Saros Vaughan ir Dinos Washington, o po to užsidarydavo spintoje, kur "koncertuodavo" į valias. Pirmuosius tikrus koncertus ji atliko dešimties metų. Tuomet ji dar mokėsi neregių internate, toli nuo namų, bet grįždavo traukiniu pati, be palydos, kad penktadienį ir šeštadienį dainuotų publikai. 

Pamažu Diane (arba Deedles, kaip ją vadindavo mama, mirusi anksti, iki mergaitės paauglystės) tapo įžymybe savo gimtojoje Takomoje, bet siekė kažko daugiau. Ji dalyvavo perklausose ir ieškojo galimybių. Kartais ji būdavo atrenkama, bet paaiškėdavo, kad reikiamu metu niekas iš namiškių negalėtų jos lydėti. Kartais pasisekdavo labiau - 18-os ji buvo pakviesta įrašams su Džimiu Veikliu (Jimmy Wakely), nors tai ir neturėjo vėlesnių pasekmių jos karjeroje. 

Vieną dieną Diane atvyko į Sietlą, kur su grupe koncertavo būgnininkas Edas Šonesis (Ed Shaughnessy). Koncertui pasibaigus, ji užlipo ant scenos, sėdo prie instrumento ir ėmė dainuoti bliuzą. Išgirdęs merginos balsą, Edas teigė pajutęs, kaip jam šiaušiasi plaukai, ir iškart pasiūlė jai dirbti drauge. Po kurio laiko merginą išgirdo Dizis Gilespis (Dizzy Gillespie) ir pakvietė prisijungti Monterėjaus džiazo festivalyje 1979 m., kur ji sukėlė nedidelę sensaciją. 

Vis dėlto, akivaizdaus talento buvo maža pasauliui užkariauti, tiksliau - per daug. Balso jėgos, technikos, "scat" improvizacijos ir išraiškingumo Diane per vieną dainą išpyškindavo tiek, kiek būtų užtekę visam koncertui. Saksofonininkas Stenas Getzas ėmėsi jos patarėjo vaidmens ir parodė saiko vertę, išmokė, kad "mažiau" būna "daugiau". Jo padedama Diane ėmė leisti albumus, kurie tapo sėkmingi, ji vis dažniau lipo į didžiąsias scenas. 

Diane pelnė du "Grammy" apdovanojimus ir tris nominacijas, triskart koncertavo Baltuosiuose rūmuose, yra kviečiama į gražiausias koncertų erdves, įskaitant "Carnegie Hall". Frankas Sinatra kartą paprašė jos pavaduoti jo koncerte Lizą Minelli, kuri negalėjo tądien dalyvauti, ir tai tapo ilgos jų draugystės pradžia: D. Schuur lankydavosi jo namuose, dainavo kartu - neformalioje aplinkoje ir scenoje, iš jo gavo dovanų paties nutapytą paveikslą... 

D. Schuur pasisekimas ir kūrybinis ilgaamžiškumas nestebina - jos estetizmas, dainos pojūtis ir meistriškumas yra gaivi atsvara "greitajai" popkultūrai. Tai yra tas lygis, kurį mes vadiname "klasika", gera girdėti balsą, atitinkantį tokius aukštus standartus. 

  

Paklausykite jos pasirodymo paspaudę nuorodą. 

 

Nuotrauka: D. Schuur 

Vidutinio amžiaus moteris nuotraukoje vaizduojama nuo krūtinės iki viršugalvio. Jos veidas kiek apvalokas, plaukai tamsūs, trumpi, garbanoti. Ji užsidėjusi ovalius akinius tamsintais stiklais, ausyse segi nedidelius auskarus. Moteris plačiai šypsosi, atrodo labai laiminga. Abi rankas ji sulenkusi per alkūnes ir sunėrusi per pirštus krūtinės aukštyje, ant kairės rankos bevardžio piršto mūvi žiedą su brangakmeniu. Moteris vilki tamsų blizgios medžiagos švarką ilgomis rankovėmis, po kuriuo apsirengusi languotus marškinėlius su apykakle, ant kaklo riši skarelę. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]