Viršelio istorija

 

Apie protėvių siunčiamą jėgą

 

Ketvirtą dešimtį skaičiuojantis LASS Kelmės folklorinis ansamblis „Ramočia“ ne vieną kartą yra lipęs ant apdovanojimų pakylos ar Lietuvos ir užsienio šalių scenų. Bet geriausiai ansamblio nariai jaučiasi ne koncertų salėse, o gyvai traukdami dainas po lietuvišku ąžuolu ir bet kur, kur tik užsinori ar sutinka tautiečių, – galinga jėga slypi kiekviename iš mūsų, reikia ja dalytis! Dainavimui iš širdies, kuris vingiuoja kaip Ramočios upelis Žemaitijoje, nereikia didelio prisiruošimo, tik patirties, kad bendra daina kelia dvasią, sujungia, apvalo, gydo, jaunina, sugrąžina jėgas. Kaip ir žolelių burtai, kupoliavimas gimtosiose pievose, kuriose pilna gyvybės ir stebuklų, jei tik moki skaityti siunčiamus ženklus. 

Pasisekė tiems, kam nors kartą širdį sudrebino galingas „Ramočios“ dainų užvedėjo Jono ir puikiai suderinti ansambliečių balsai. Pasisekė ir tiems, kam ansamblio žiniuonės žemaitiškai išbūrė gražią ateitį. Kartu su gamta ir protėvių patikrintais papročiais „Ramočia“ suka laiko ratą, kaskart parodydama, iš kur mūsų sielos gyvastis. 

Viršelyje – „Ramočia“ (vad. Valdas Rutkūnas) po vasaros saulėgrąžos šventės „Zelvoje“ / L. Puodžiūnės nuotr. 

 

VIRŠELIO NUOTRAUKA. Viršelio nuotraukoje – gamtoje vasarą pozuojanti dvylikos žmonių grupė. Vidutinio ir vyresnio amžiaus kompanija vilki lietuvių liaudies tautinius kostiumus. Vyrai vilki tamsių atspalvių languotas liemenes, baltus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsias kelnes. Moterys vilki tamsių atspalvių liemenes, baltus marškinius ilgomis rankovėmis ir ilgus sijonus iki žemės, ant kurių riši languotas raudonų atspalvių prijuostes. Kai kurios moterys ant kaklo užsikabinusios gintarinius karolius, visos ant galvos užsidėjusios pintus lauko gėlių vainikus. Viena moteris, priklaupusi pačiame nuotraukos centre, vilki ilgą šviesią lininę suknelę. Šalia jos pritūpusios dar dvi moterys ir vienas jaunesnis vyras. Visi kiti žmonės pozuoja stovėdami jiems už nugarų. Kompanija nusiteikusi linksmai, visi šypsosi. Už nugarų matomi žaliuojantys medžiai ir raibuliuojantis žydras ežero vanduo. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau žmonių kompaniją supančios gamtos – žaliuojančių medžių ir žydro ežero vandens. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje nesimato trijų žmonių, o viršutinėje nuotraukos dalyje beveik nesimato stovinčių žmonių viršugalvių. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato pritūpusių žmonių kojų, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia įvairių dydžių ir formų dėmės. 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemaža apatinės nuotraukos dalis yra aklinai užtemusi. Nesimato dalies pritūpusių ir stovinčių žmonių kojų. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiuo atveju nematome paties nuotraukos centro – trijų pritūpusių žmonių ir šalia jų stovinčių kitų keturių žmonių. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti trijų pritūpusių žmonių veidus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas