Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, [email protected]

Kubos muzikos įsikūnijimas

 

Parašas po straipsniu"Jeigu jie nori tapti muzikantais, jie turi būti labai geri ir unikalūs", - kalbėjo pianistas Franciscas Emilio Flynnas Rodriguezas apie savo mokinius - neregius, dėl kurių jis išrado originalią kompozicijos dėstymo metodiką, pagrįstą mokymusi iš klausos. Jis žinojo, ką kalba. Likimas jo nelepino. Vienintelis kelias išlikti ir daryti toliau tai, ką mėgo, buvo visuomet laikytis aukštumoje, visuomet - naujųjų muzikos tendencijų priešakyje, nuolatos augti ir judėti pirmyn. 

Jis gimė 1921 m. Havanoje, akys buvo pažeistos komplikuoto gimdymo metu. Motina mirė, kai jam buvo penkeri, o tėvas (jis buvo amerikietis) tuomet grįžo į JAV, vaiką palikęs auginti sesers giminaičiams. Su savo amerikietiškąja šeimos dalimi Frankas atkūrė ryšį tik dešimtajame dešimtmetyje. Šeimos susitikimas buvo labai svarbus ir jautrus momentas, bet pianistas iš Kubos sulaukė ir didžiulio visuomenės dėmesio. Šioje šalyje jo laukė pripažinimas ir netgi garbinimas, ko jis niekaip nesitikėjo ten patirti. Buvo surengtas puošnus koncertas Linkolno centre, kuriame svečio teisėmis dalyvavo tuomet jau buvusi pasaulinė garsenybė Chucho Valdesas, kuris tikino visus, jog jį patį ir bemaž kiekvieną kolegą Kuboje, kokiai kartai jis bepriklausytų, stipriai veikė F. E. Flynno įtaka, nes jis visuomet grodavo tai, kas aktualiausia. Kalifornijos universiteto profesorius Roberto Fernandezas rašė, kad šis pianistas įkūnijo Kubos muziką, nes perėjo per kelis reikšmingus jos raidos periodus $XX amžiuje. Daugeliui teko tik skaityti apie tokių stilių, kaip "danzon" ir "descarga" ištakas, o jis buvo tų reiškinių dalimi. 

Tuo metu, kai jis "darė įtaką", "formavo" ar kaip nors kitaip veikė Kubos muzikos raidą, Flynnas nemanė darąs kažką išskirtinio ir reikšmingo. Trylikos metų jis tapo mėgėjų konkurso nugalėtoju ir buvo priimtas į "danzon" stiliaus orkestrą, grojo muziką, kuri turėjo įtakos vėliau susiformavusiems mambos ir čia čia čia stiliams. Kai tuberkuliozės protrūkio metu mirė abu jo įtėviai, jis kuriam laikui metė muziką ir baigė mokslus neregių mokykloje, kuriai vėliau (1978-1981) vadovavo. 

Penktojo dešimtmečio viduryje jis grįžo į sceną ir subūrė grupę "Loquibambia", tapdamas vienu iš "filin" - stiliaus, pagrįsto kubietiškojo bolero sinteze su amerikietiškuoju džiazu, - pradininkų. Grupė buvo labai populiari ir sėkminga, bet pianistas neuždirbo iš to pragyvenimui, tad prekiavo cigarais. Šeštajame dešimtmetyje jis buvo vienas iš "Club Cubano de Jazz" steigėjų ir nuolatinių "descarga" dalyvių. Tai buvo tokie saviti kubietiški "jam session", kurių metu muzikantai grojo be atlygio, o už surinktas lėšas vėliau buvo rengiami amerikiečių džiazo muzikantų koncertai. 

Vėliau F. E. Flynnas dirbo su ansambliu "Quinteto Instrumental de Musica Moderna", su kuriuo tyrinėjo lotyniškojo džiazo galimybes. Jis tuo metu taip pat skambino ir studijavo klasikinę muziką, ypač savitų kubiečių muzikos kūrėjų Ignacio Cervanteso ir Ernesto Lecuonos darbus. 

Jis teigė, kad nesistengė suformuoti jokio savito asmeninio stiliaus. Siekė paprasčiausiai gerai groti. Taip pat nepanašu, kad būtų laikęs save novatoriumi: naujoji muzika gimė bendruomenėje, daugeliui muzikantų apsikeičiant idėjomis ir improvizuojant kartu. Tačiau kiti scenos dalyviai jį girdėjo kitaip ir jautė didžiulę galią jo muzikoje, kurios išradingumas ir kaita ragino įsitraukti kitus. 

Ponas Flynnas niekuomet nesiliovė grojęs. Jis mirė 2001-aisiais, būdamas 80-ies, ir dar tą patį vakarą, prieš patirdamas širdies smūgį, skambino pianinu. Ir visos jo grotos natos tapo naujais nuostabiais garsais jo pasekėjų kūryboje. 

Paspaudę nuorodą paklausykite F. E. Flynno kompozicijos "Franchando"

 

Nuotrauka: F. E. Flynnas 

Francisco Emilio Flynno nuotrauka. Garbaus amžiaus vyras matomas iš arti, nuo smakro iki kaktos vidurio, šiek tiek pasisukęs dešiniuoju profiliu ir veidą nuleidęs žemyn. Vyras tamsesnio gymio, jo veidas gana stambus, kakta raukšlėta, antakiai žili. Jo veido mimika rimta, vyras atrodo susikaupęs. Vyras užsidėjęs akinius tamsiais stiklais - juose atsispindi baltai juodi pianino klavišai, matyt, esantys priešais vyrą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]