Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaMonika Vieversytė, [email protected]

Kuo susijęs alkoholis, rūkymas ir suprastėjusi rega?

 

XXI a. tabako rūkymas yra labiausiai paplitusi priklausomybės liga, nulemianti daugiau sveikatos problemų ir priešlaikinių mirčių, negu visos kitos legalios ir nelegalios narkotinės medžiagos kartu sudėjus. Dauguma žmonių yra girdėję, kad rūkymas yra vienas iš rizikos veiksnių, sukeliančių širdies ir kraujagyslių ligas, plaučių vėžį, tačiau retas kuris žino, kad rūkymas gali sukelti regėjimo praradimą. 

 

Parašas po straipsniuRūkymo įtaka regėjimui 

 

Kaip rūkymas žaloja akis? 

• Tabako dūmuose esančios kenksmingos dalelės dirgina junginę. 

• Įvairūs cigarečių dūmų komponentai gali sukelti ūmų krumplyno arterijų susiaurėjimą, skatina trombocitų agregaciją, todėl sumažėja kraujo tėkmė į akis, galimi išemijos epizodai. 

• Nikotinas ir anglies monoksidas skatina aterosklerozės išsivystymą, riebalų atsidėjimą kraujagyslėse. 

• Tabako dūmuose yra laisvųjų radikalų, kurie gali sukelti oksidacinę tinklainės žalą. 

• Sunkieji metalai, tokie kaip kadmis, švinas ir varis, esantys tabako dūmuose, gali kauptis lęšiuke ir skatinti kataraktos išsivystymą. 

Tyrimai parodė, kad palyginus su tais, kurie niekada nerūkė, rūkaliams padidėja rizika susirgti: 

• Amžine geltonosios dėmės degeneracija (AGDD) - rūkantieji yra tris ar keturis kartus labiau linkę susirgti AGDD nei nerūkantys, o pasyvus rūkymas (kvėpavimas tabako dūmais užterštu oru) net dvigubai didina riziką sirgti šia liga. 

• Greivso oftalmopatija - tai liga, tiesiogiai susijusi su surūkomų cigarečių kiekiu, kai skydliaukės hormonų perteklius sukelia išverstakumą, dvejinimąsi ir akių raumenų silpnumą. 

• Katarakta - daug ir dažnai rūkantys žmonės (15 ar daugiau cigarečių per dieną) turi net tris kartus didesnę kataraktos (dažniausiai branduolinės) išsivystymo riziką nei nerūkantys. 

• Optinė neuropatija - rūkantiems ji išsivysto 16 kartų dažniau ir iki 12 metų anksčiau nei nerūkantiems asmenims. Optinė neuropatija yra staigus regėjimo praradimas, dažnai sukeliantis nuolatinį aklumą dėl kraujagyslių užsikimšimo ir nepraeinamumo. 

• Diabetinė retinopatija - įrodyta, kad rūkymas didina tikimybę sirgti diabetu, sunkina diabeto kontroliavimą ir komplikacijas: diabetinę retinopatiją, širdies ligas, insultą, kraujagyslių ligas, inkstų ligas, nervų pažeidimus, pėdų problemas ir daugelį kitų. 

• Sausų akių sindromas - teigiama, kad sausų akių sindromas dažniau nei du kartus išsivysto tabaku piktnaudžiaujantiems asmenims ir pasyviems rūkoriams. 

• Uždegimai - tabakas vaidina svarbų vaidmenį skleritų, episkleritų išsivystymo raidoje. Viename tyrime nustatyta, kad rūkymas net 2,2 karto padidino uveitų išsivystymo dažnį, o kontaktinių lęšių nešiotojams - ragenos dirginimo simptomus. 

• Be minėtų ligų pastebimai dažniau rūkantiems asmenims pasireiškia nistagmas (nevalingi akių judesiai), "tinginė akis" (ambliopija) ir optinis neuritas. 

Net jei rūkantis žmogus maitinasi subalansuotai, kraujo tyrimuose aptinkama mažesnė svarbių maistinių mineralų, antioksidantų ir vitaminų (A, C ir E, taip pat cinko, beta-karotino, liuteino ir zeaksantino, kurie padeda palaikyti aštrų, centrinį regėjimą ir apsaugoti akį nuo laisvųjų radikalų) koncentracija. 

Esate nėščia? Rūkymas gali pakenkti jūsų kūdikio akims. Jei rūkote nėštumo metu, jūsų vaikas penkis kartus dažniau linkęs sirgti bakteriniu meningitu, o tai gali sukelti akių infekciją (-as) ir kitas regėjimo problemas. Taip pat rūkymas nėštumo metu didina priešlaikinio gimdymo riziką, todėl gali išsivystyti rimtos akių problemos, pvz.: neišnešiotų naujagimių retinopatija, regos nervo hipoplazija, žvairumas. Svarbu paminėti, kad kūdikiams ir mažiems vaikams kyla pavojus dėl pasyvaus rūkymo - naujausias mokslinis tyrimas rodo, kad vaikams, kurie ilgą laiką praleido prirūkytoje aplinkoje, šeštais gyvenimo metais stebimi akių pažeidimai. Deja, tyrimų rezultatai išlieka prieštaringi dėl rūkymo sukeltos anoftalmijos, mikroftalmijos ir ambliopijos. 

 

Alkoholis ir rega 

 

Šiuolaikiniame pasaulyje alkoholio vartojimas visuomenėje vis dar išlieka didelė problema, sukelianti nepageidaujamus sveikatos padarinius. Dalis žmonių yra patyrę mirguliuojantį, neryškų regėjimą išgėrus nemažą kiekį alkoholio, kuris laikui bėgant praėjo. Tačiau pagrįstai kyla klausimas, ar piktnaudžiavimas alkoholiu gali sukelti nuolatinių regėjimo problemų? 

Trumpalaikis alkoholio poveikis regėjimui: 

• Lėtesnė vyzdžio reakcija - dėl alkoholio poveikio vyzdys susitraukia ir išsiplečia daug lėčiau negu įprastai, todėl vairuotojai negali taip greitai prisitaikyti prie besikeičiančių eismo sąlygų, artėjančių mašinų šviesų, tampa sunku įvertinti atstumą. 

• Sumažėjęs kontrastinis jautrumas - alkoholio vartojimas apsunkina gebėjimą atskirti įvairaus šviesumo ir tamsumo objektus, o tai yra vienas iš svarbesnių veiksnių, nulemiančių saugų vairavimą prieblandoje. Mokslinėje literatūroje aprašomas net 30 proc. sumažėjęs vairuotojų, kurių kraujyje buvo rastas leistinas alkoholio kiekis, kontrastinis jautrumas. 

• Akių vokų trūkčiojimas pasireiškia, kai stimuliuojami aplink akį esantys mažieji raumenys ir nervai. Pagrindiniai veiksniai, skatinantys akių tiką, yra didelis alkoholio, kofeino vartojimas, nuovargis ir išsekimas. 

• Padidėjęs akių sausumo pojūtis - Hallymo universiteto tyrimo išvados rodo, kad vartojant net ir nedidelį kiekį alkoholio, gali pablogėti sausų akių simptomai, tokie kaip graužimas, skausmas, svetimkūnio jausmas, "smėlio pojūtis akyse", akių paraudimas. 

Ilgalaikė žala: 

• Greitesnis kataraktos išsivystymas. 

• Padidėjusi AGDD rizika - Amerikos optometrijos asociacija nurodo, kad per didelis alkoholio vartojimas yra AGDD rizikos veiksnys. 

• Regėjimo pablogėjimas dėl vitaminų trūkumo - gausus alkoholio vartojimas turi įtakos vitaminų absorbcijai kepenyse. Pavyzdžiui, vitamino B1 trūkumas dėl alkoholio vartojimo gali sukelti akių raumenų silpnumą ar paralyžių; vitamino A trūkumas gali sukelti naktinį aklumą, ragenos plonėjimą, perforaciją, akių sausumą ar aklumą dėl tinklainės pažeidimo. 

• Prenatalinis alkoholio poveikis - alkoholio vartojimas nėštumo metu gali visam laikui paveikti kūdikio regėjimą. Remiantis Emory universiteto apžvalga, daugelis akių problemų yra susijusios su vaisiaus alkoholiniu sindromu, įskaitant išorinius akių apsigimimus (dažniausiai būdingas siauras akių plyšys, mažesnės akys), regos aštrumo sumažėjimą, nepakankamą regos nervo išsivystymą. 

 

Gydytojo patarimai 

 

Pabaigai norisi akcentuoti, ką daryti, siekiant turėti sveikas akis. Svarbu bendrieji sveikatingumo dalykai - suformuoti sveikus įpročius, mesti rūkyti, vengti prirūkytos aplinkos, saikingai vartoti alkoholinius gėrimus. Taip pat labai svarbu rinktis sveiką maistą (stenkitės į savo racioną įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių bei produktų, kuriuose yra daug vitaminų C, E ir beta karotino). Be abejo, būkite aktyvūs (per savaitę būtina skirti ne mažiau kaip 150 minučių vidutinio intensyvumo aerobinei fizinei veiklai arba ne mažiau kaip 75 minutes didelio intensyvumo aerobinei fizinei veiklai arba lygiavertei šių abiejų veiklų kombinacijai). Bet kuris gydytojas oftalmologas patars kontroliuoti kraujospūdį ir cholesterolį. Ir, aišku, būtina reguliariai lankytis pas savo akių ligų gydytoją, nes ankstyva diagnostika padeda išvengti skaudžių pasekmių. 

Būkime sveiki! 

 

Nuotrauka: Dažnai net nesusimąstome, kaip žalingi mūsų įpročiai kenkia regėjimui / asociatyvi www.pexels.com nuotr. 

Rūkančios merginos nuotrauka. Jauna tamsiaplaukė mergina skaitytojui matoma iš dešiniojo profilio ir praktiškai iš nugaros. Nuotraukoje matyti tik merginos galva, dalis pečių ir prie burnos pakeltos rankos. Laikydama burnoje cigaretę, ji dešine ranka žiebtuvėliu ją prisidega ir kaire ranka daro užuovėją ugniai. Iš cigaretės rūksta dūmai. Mergina vilki tamsią striukę ilgomis rankovėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas