Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaMonika Vieversytė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė [email protected]

Saulė ir akių problemos

 

Parašas po straipsniuAtėjus gražesniam orui visi skubame leisti laiką gamtoje. Reikia nepamiršti, kad grynas oras ir saulės spinduliai mums teikia ne tik naudą, bet ir gali sukelti rimtą pavojų regėjimui. Šiame straipsnyje apžvelgsime saulės skleidžiamų spindulių poveikį akies struktūroms, ligas ir jų gydymą bei akių apsaugą. Visų pirma, saulės skleidžiami ultravioletiniai spinduliai (UV) sukelia kumuliacinę žalą – tai reiškia, kad pakenkimas kaupiasi visą mūsų gyvenimą. UV spinduliuotė „plika“ akimi yra nematoma ir susideda iš 3 pagrindinių bangų ilgių: UVA, UVB ir UVC. UVB spindulius dažniausiai sugeria ragena (skaidrus išorinis akies sluoksnis priekinėje akies dalyje), todėl šie nepatenka į tinklainę. Kitaip nei UVB spinduliuotė, UVA praeina per rageną, akies lęšiuką ir tinklainę. UVC spinduliuotę sugeria ozono sluoksnis ir žemės atmosfera. Geriausiai nuo kenksmingų UV spindulių apsisaugosime ribodami buvimo atviroje saulėje laiką, dėvėdami visą kūną dengiančius drabužius, kepurę, akinius nuo saulės. Labiausiai saulės reikėtų vengti vidudienį, kai ji yra aktyviausia, t. y., nuo 11 iki 15 val. O kas nutinka akims, jei nenaudojame akinių nuo saulės ir daug laiko praleidžiame atviroje saulėje? 

 

Fotokeratitas ir fotokonjunktyvitas 

Fotokeratitas yra ragenos, o fotokonjunktyvitas – junginės uždegimas, kurį sukelia UVB spinduliai. Uždegimus gali sukelti tiesioginis žvilgsnis į saulę arba atspindėti UV spinduliai – nuo sniego, betono, vandens, smėlio arba suvirinimo aparato lanko. Šie uždegimai yra be galo skausmingi, tačiau simptomai dažniausiai išnyksta per 1 arba 2 dienas. Fotokeratito požymiai: dažnas mirksėjimas ir ašarojimas, fotofobija (šviesos baimė), neryškus matymas, akių paraudimas, „svetimkūnio“ pojūtis akyje ir blefarospazmas. Pirmoji pagalba – šalti dirbtinių ašarų lašai, vėsus kompresas ant vokų, tamsa. Tinklainės nudegimas yra daug rimtesnė patologija, kuri sukelia negrįžtamus regos pakitimus ir dažniausiai pasireiškia be apsaugų žiūrint į saulės užtemimą. 

Kalbant apie fotojautrumą, jis būdingesnis šviesios spalvos (mėlynos, žalios) akių savininkams, pacientams po kataraktos operacijos ar po fotodinaminės amžinės geltonosios dėmės degeneracijos gydymo, tiems, kurie vartoja sisteminius vaistus, kurių sudėtyje yra psoralenų, fenotiazino, fluorochinolonų ar tetraciklino. Tyrimai rodo, kad UV spindulių poveikis šviesiai rainelei gali padidinti retų akių vėžio, tokių kaip rainelės melanoma ar uvealinė melanoma, riziką. Po kataraktos operacijos beveik visada dedamas dirbtinis lęšiukas (IOL), kuris turi apsaugą (filtrą) nuo UV spindulių. Jei jums buvo atlikta kataraktos operacija ir jūsų IOL nepriklauso UV sugeriančiam tipui (senesnieji IOL), būtinai dėvėkite UV spindulius blokuojančius akinius nuo saulės ir skrybėlę plačiais kraštais, kad būtų užtikrinta papildoma apsauga. Tačiau net jei ir jums implantavo IOL su apsauginiais filtrais – svarbu papildomai apsaugoti savo akis bei jas supančią odą. 

 

Ilgalaikės UV spindulių sukeliamos akių problemos 

UV spinduliai yra viena iš labiausiai žinomų laipsniško akies lęšiuko drumstėjimo – kataraktos – priežasčių. Katarakta vystosi palaipsniui, lėtai, tačiau galiausiai regėjimas tampa neryškus, stebimi ratilai aplink šviesos šaltinį, akina ryški šviesa, gali pradėti dvejintis, pasidaro sunku vairuoti automobilį tamsiu paros metu. Ekspertai mini, kad akiniai nuo saulės padeda išvengti kataraktos. Akinius rekomenduojama dėvėti visada, kai šviesa yra ryški, net debesuotomis dienomis, ir ypač esant dideliam aukščiui. 

Saulės žala akims neapsiriboja kataraktos vystymusi. Tiek matomos šviesos, tiek UV spinduliuotės poveikis taip pat yra laipsniškas tinklainės degeneracijos ir sparninės plėvės (lot. pterygium) atsiradimo veiksnys, nes intensyvūs spinduliai sukelia netaisyklingą paviršinių akies audinių augimą. Sparninė plėvė, kartais dar vadinama „banglentininko akimi“, yra minkšta, mėsinga junginės klostė, kuri pradeda slinkti ant ragenos. Ši klostė dažniausiai būna vidinėje akies obuolio pusėje, vokų plyšio srityje ir dažnai atsiranda žmonėms, ilgą laiką praleidžiantiems lauke, dulkėtoje aplinkoje, pavyzdžiui, banglentininkams. Sparninė plėvė paprastai yra neskausmingas, gerybinis darinys, tačiau negydant, ji gali peraugti per ragenos paviršių ir sukelti regėjimo problemų. 

Panašus į sparninę plėvę darinys – pingvekula – yra gerybinis, šviesiai geltonos arba kreidos spalvos darinukas ant junginės. Kaip ir sparninė plėvė, ji dažnai susiformuoja vidiniame akies kampe, tačiau neauga ant ragenos. Manoma, kad ne tik UV spinduliai, bet ir vėjas bei dulkės prisideda prie pingvekulos vystymosi. Pagrindinis rizikos veiksnys yra didelis saulės UV spindulių poveikis. 

Kalbant apie „piktesnius“ darinius – akių vokų odos vėžys dažniausiai atsiranda apatiniame voke, nes šis yra labiausiai veikiamas saulės spindulių. Tinklainės pažaida gali pasireikšti geltonosios dėmės degeneracija, kuri sukelia laipsnišką centrinio matymo praradimą. UVA yra atsakingi už didžiausią geltonosios dėmės pažeidimą. 

 

Apsauga nuo pavojingų spindulių 

Šiais laikais akiniai nuo saulės dažniau nešiojami dėl stiliaus, siekiant išreikšti savo asmenybę, mažiau atsižvelgiant į jų naudą akims. Perkant akinius svarbu neapsigauti, nes ne visi tamsūs akiniai apsaugo nuo UV spindulių. Svarbu rinktis akinius, kurie turėtų apsaugą nuo UVA ir UVB saulės spindulių. Akiniai turėtų būti didesnių lęšių, visiškai dengiantys priekinį ir šoninius akies paviršius, kad apsaugotų ne tik akis, bet ir aplink jas esančią odą, kuri yra ypač jautri. Tamsius akinius reikėtų nešioti ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais, ypač žiemą, kai UV spindulių žala yra netgi didesnė, nes sniegas ir ledas atspindi 95 proc. šviesos. Ant akinių rėmelių ar pakuotės būtina ieškoti užrašo UV-400, UV 100 proc. arba raidžių CE. Tai garantuos, kad saulės akiniai atitinka EB direktyvos 89/686 EEB reikalavimus ir užtikrina patikimą apsaugą nuo UV spindulių. 

Svarbu atkreipti dėmesį ir į akinių tamsumo lygį, kitaip vadinamą filtro kategoriją. Nulinė kategorija turi labai silpną tamsinimą, todėl šios kategorijos akiniai nesuteikia apsaugos nuo šviesos ir akinimo. 1-oji kategorija – tai visiškai skaidrūs lęšiai, kurie šviesos nesugeria ir tinka tik debesuotoms, apniukusioms dienoms. Pietų ir Vidurio Europoje dažniausiai naudojama ir tinkama yra 2-oji filtro kategorija su šviesos apsauga nuo 57 iki 82 proc. 3-ioji kategorija labiau tinkama paplūdimiams ir labai karštu klimatu pasižyminčioms šalims. 4-osios kategorijos filtras labiausiai naudojimas specialių poreikių turintiems žmonėms, nes šis filtras praleidžia tik apie 8 proc. šviesos. Labai aukštas tamsinimo laipsnis skirtas apsaugoti nuo stipraus saulės spindulių srauto, kurį atspindi vanduo, ledas arba sniegas. Šių akinių nerekomenduojama nešioti gatvėje, vairuojant, nes dėl prasto matomumo galima susižaloti. Saugant akis taip pat būtina dėvėti galvos apdangalus plačiais bryliais, kepuraites su snapeliu. Vaikai ir jauni suaugusieji yra labiau pažeidžiami saulės spindulių, todėl įprotis nešioti gerus akinius nuo saulės ir apsauginę kepurę turėtų susiformuoti gana anksti. Net 74 proc. tėvų apsaugo vaikų odą, tepdami kremus nuo saulės, tačiau tik maža dalis (32 proc.) pratina juos nešioti apsauginius akinius nuo saulės. Vaikų akiniai nuo saulės, atsižvelgiant į jaunuolių judrumą, turėtų būti nedūžtantys, siekiant išvengti traumų. 

Kalbant apie akinių naudą, svarbu paminėti, kad jie taip pat padeda žmonėms, turintiems alergijų pavasario metu. Jei alergiški žmonės neturi galimybių dažniau būti namuose, vertėtų įsigyti apsauginius akinius, kurie visiškai dengtų visą akių paviršių (alergijų atveju net ir bet kokie akiniai sumažins tikimybę alergenams pakliūti ant akies paviršiaus). Dirbantiems laukuose, šienaujantiems verta naudoti apsauginius akinius su putplasčio kamšalu, kad žiedadulkės ar skraidančios dulkės neturėtų galimybės prasiskverbti iki akių. Kadangi apsauginiuose akiniuose yra polikarbonato lęšiai, jie papildomai apsaugo ir nuo 99,9 proc. kenksmingų UV spindulių. 

Kalbant apie kitas akinių funkcijas – dažnai galime pastebėti silpnaregius, aklus pacientus, dėvinčius akinius nuo saulės. Tam yra keletas priežasčių: pirmiausia tai ženklas, pranešantis apie negalią kitiems žmonėms esant uždaroje patalpoje, visų antra – akiniai tai estetinis sprendimas, sumažinantis psichologinį barjerą. Taip pat akiniai apsaugo nuo mechaninių žalojančių veiksnių bei pastovaus UV spindulių poveikio sukeltų ligų, tokių kaip akių paviršiaus uždegimai, katarakta, piktybiniai navikai. Be to, akiniai nuo saulės sumažina atspindžius nuo paviršių ir padeda silpnaregiams ryškiau matyti vaizdą, dėl ko pagerėja gyvenimo kokybė. 

Šiais laikais yra kontaktinių lęšių, kurie blokuoja UV spindulius, tačiau jie neapsaugo akių junginės, vokų ar aplinkinės odos nuo kenksmingo saulės poveikio. Kontaktiniai lęšiai ne visada blokuoja visus UV spindulius, todėl vis tiek rekomenduojama dėvėti akinius nuo saulės, norint užtikrinti visapusišką apsaugą. 

Taigi, pavasarinė saulė gali būti ne tik draugas, bet ir priešas. Žinant galimas rizikas, apsaugų priemonių svarbumą, padėsime ne tik sau, bet ir kitiems išvengti nemalonaus gydymo ar vizito pas akių gydytoją. Džiaukimės pavasariu ir artėjančia vasara saugiai! 

 

Nuotrauka. Apsauginiai akiniai nuo alergijų / www.eyewear-accessories.co.uk nuotr. 

Nuotraukoje iš arti vaizduojamas moters veidas, jo viso nesimato, akcentas yra gana dideli tamsinto stiklo akiniai, kurie iš vidinės kontūro pusės yra apklijuoti minkšta medžiaga, galbūt porolonu taip, kad tarp akinių rėmo ir žmogaus veido nebėra jokio tarpelio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas