Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžejus Ravanas, [email protected]

Neregiams kameros kokybė nesvarbi?

 

Parašas po straipsniuJau keleri metai pagrindinis elementas, prie kurio dirba pirmaujantys išmaniųjų telefonų gamintojai, tokie kaip „Samsung“, „Apple“, „Huawei“ ar „Xiaomi“, yra kamera. Technologinis progresas pasiekė tokį lygį, kad keliais procentais paspartėjęs telefono procesorius ar papildomas gigabaitas operatyviosios atminties paprastam vartotojui nėra prioritetas, kadangi telefonas ir taip yra pakankamai greitas. Vienintelis dalykas, už kurį didžioji dalis vartotojų pasiruošusi sumokėti ir pakeisti praeitų metų įrenginį į naują, yra nuotraukų ir vaizdo kokybės pagerėjimas. Atrodytų, neregius šios inovacijos palieka nuošaly, nes ekrano skaitymo programoms kamera visai nereikalinga, tačiau kiekvienas labiau patyręs vartotojas žino, kad tai toli gražu nėra teisybė. Esmė labai paprasta: šiuo metu sukurta gana nemažai pagalbinių programų, galinčių pagelbėti neregiams supančioje aplinkoje. Tas ryšys su aplinka vyksta naudojant telefono kamerą. Reikia nuskaityti tekstą, apibūdinti daiktus ar elementariai – pasidaryti „selfį“ be reginčio žmogaus pagalbos? Visur reikalinga kamera. Kuo geresnė kamera bus jūsų telefone, tuo greičiau ir kokybiškiau pagalbinė programėlė atliks savo funkciją. Tad pirkdami naują įrenginį nepalikite nuošalyje jo fotografavimo ir filmavimo galimybių – tai svarbu! Toliau pateiksiu konkrečius pavyzdžius, kaip savo telefono kamerą galite išnaudoti praktiškai: aptarsiu dvi mobiliąsias programėles – „Seeing AI“ ir „Selfiex“. Iš karto pasakysiu, kad programėlės veikia tik „Apple“ gamintojo įrenginiuose, o tiksliau – operacinėje sistemoje „iOS“. Abi jos nemokamos. 

„Seeing AI“ – tai labai patogus daugiafunkcis programinis įrankis, kurį sukūrė pasaulyje gerai žinoma kompanija „Microsoft“. Tai paprasto ir intuityvaus valdymo programėlė, padedanti naudojant telefono kamerą neregiams spręsti įvairius kasdieniame gyvenime kylančius sunkumus. Programėlės pagrindinio ekrano apačioje rasite slankiklį, kuris patogiai perjunginėja režimus, skirtus konkrečiai funkcijai atlikti – iš viso yra 9 tokie režimai. 

„Short text“ – režimas, skirtas trumpam tekstui skaityti. Kamera jį nuskaito realiuoju laiku, tiesiog reikia po ja pakišti kavinės meniu ar kokią nors pakuotę su etikete ir netrukus išgirsite, kas joje užrašyta. Funkcija veikia gana kokybiškai, todėl pasidomėti, kokio skonio sūrelius ruošiatės pirkti, ar koks garnyras patiekiamas prie kepsnio bei kokia jo kaina, labai norint tikrai įmanoma. 

„Document“ – režimas, skirtas įvairiems dokumentams, sąskaitoms už komunalinius mokesčius ar instrukcijoms skaityti. Veikimo principas: reikia pakišti popieriaus lapą po kamera ir klausytis ekrano skaitymo programos nurodymų. Ji pasakys, jei kurio lapo krašto ar kampo nesimato. Kai ekrane matysis visas lapas, telefonas automatiškai jį nufotografuos ir galėsite perskaityti norimą tekstą. Su ekrano skaitymo programa galima tekstą skaityti tiek po vieną simbolį, tiek po žodį. 

„Product“ – funkcija, skirta brūkšniniams kodams nuskaityti. Jeigu nežinote, kur ant gaminio pakuotės yra brūkšninis kodas, tiesiog sukiokite ją priešais kamerą: ji pati identifikuos reikalingą vietą ir praneš apie tai garsu – kuo intensyvesnis garsas, tuo taisyklingiau jūs laikote pakuotę. Kai padėtis bus tinkama, programėlė automatiškai padarys nuotrauką ir pateiks jums išsamią gaminio informaciją. Tačiau ši funkcija Lietuvoje yra praktiškai neveiksminga, nes čia parduodami produktai nėra įtraukti į duomenų bazę, todėl programėlė negali jų atpažinti. 

„Person“ – šis režimas veikia dviem etapais: pirma, jūs padarote 3 konkretaus asmens nuotraukas ir įvardijate jį norimu vardu; antra, kai prieš kamerą atsidurs jūsų nufotografuotas ir vardu telefone išsaugotas asmuo, programėlė pasakys jo vardą. Funkcija visai įdomi, tačiau praktinės naudos beveik nesuteikia, kadangi sunku rasti, kur galima būtų ją panaudoti. 

„Curenncy“ – labai naudingas ir be galo paprastas režimas, tiesiog pakiškite po telefono kamera banknotą ir po akimirkos sužinosite jo vertę. Veikia kuo puikiausiai. 

„Scene preview“ – tiesiog nufotografuokite patalpą ar gatvės aplinką ir programėlė apibūdins, kokius daiktus ji užfiksavo. Praktiškai naudojant apibūdinimas nėra labai detalus, tačiau kaip pagalbinė priemonė susipažinti su nauja aplinka ar praskaidrinti laisvalaikį laukiant ko nors gatvėje, visai tinka. 

„Collor preview“ – vėlgi praktiškai labai naudingas ir naudotinas režimas. Nukreipkite kamerą į norimą objektą ir programėlė praneš, kokios tas objektas spalvos. Puiki priemonė norint nustoti vaikščioti su skirtingų spalvų kojinėmis... 

„Hand writing preview“ – režimas, skirtas nuskaityti ranka parašytą tekstą, reikia tik pakišti lapą po kamera. Praktiškai pravers norint perskaityti gydytojo užrašytą vaistų pavadinimą arba, tarkim, turintiems vaikų, nuskaityti mokytojos pastabą pažymių knygelėje. 

„Lite“ – paskutinė, bet taip pat labai naudinga ir puikiai veikianti funkcija, skirta aptikti šviesą. Įjungus šį režimą telefonas pradeda skleisti nuolatinį garsą. Šviesos stiprumas perteikiamas garso dažnio aukščiu: kuo aukštesnis garsas, tuo ryškesnė šviesa ir atvirkščiai, tamsioje patalpoje be šviesos šaltinio garsas bus labai žemo dažnio. Puikiai tinka patikrinti, ar bute visur išjungtos šviesos, o taip pat, ar lauke giedra. 

Apibendrinant, „Seeing AI“ yra puikus neregių pagalbininkas, labai palengvinantis jų kasdienybę. Programėlė ganėtinai nauja ir nuolat tobulinama, o turint galvoje jos gamintojo – „Microsoft“ – potencialą, galima daryti prielaidą, kad ateityje ji bus dar patogesnė ir funkcionalesnė. 

Antroji programėlė – „Selfiex“ – labai pravartus įrankis socialinių tinklų mėgėjams, ji turi vienintelę paskirtį – daryti asmenukes be reginčio žmogaus pagalbos. Veikimo principas labai paprastas: įsijungę programėlę nukreipkite kamerą į save, o integruotas jos balsas jums nurodinės, kur reikia paslinkti telefoną – aukščiau, žemiau, į kairę ar į dešinę. Kai jūsų veidas bus sufokusuotas, programėlė lieps nusišypsoti ir padarys nuotrauką. Fotografuoti galima tiek su priekine, tiek su galine kamera. Jeigu jums nepatinka standartinis nemokamas balsas, kuris dalija nurodymus, programėlės nustatymuose galima jų įsigyti daugiau. Balsai labai charizmatiški ir įdomūs. 

Taigi galima drąsiai teigti, kad nuomonė, jog neregiams telefono kameros kokybė neturi reikšmės, tai mitas, kurį nesunku sugriauti. Kasdien naudojamų išmaniųjų telefonų kameros daro mūsų gyvenimą kokybiškesnį, o nuolatinis jų tobulinimas atvers akliesiems ir silpnaregiams vis daugiau naujų galimybių. 

Pagrįstai galite klausti, kodėl nieko nekalbame apie „Android“ operacinei sistemai skirtas panašias programėles, ar jų nėra. Yra, ir visokių! Nuolat atsiranda naujų. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl apie „Androidams“ skirtas programėles ir jų galimybes nusprendėme papasakoti atskirai. Tikimės, kad ilgai nedelsdami tai galėsime padaryti. 

 

Nuotrauka: Telefono kamera ir pagalbinės programos gali pagelbėti neregiui susiorientuoti aplinkoje / www.pexels.com nuotr. 

Kairėje žmogaus rankoje, ištiestoje į priekį ir matomoje nuo alkūnės iki pat pirštų galiukų, laikomas mobilusis telefonas. Spendžiant iš matomos rankovės krašto, žmogus, laikantis telefoną, vilki tamsią striukę. Telefone įjungta fotokamera ir per visą telefono ekraną matomas fiksuojamas vaizdas – ežeras, į kurį nutiestas ilgas, maždaug dvidešimties metrų ilgio, medinis lieptas. Taigi skaitytojas šį vaizdą mato du kartus – telefone ir už jo ribų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas