Sveikatos kodas

Autoriaus nuotraukaAutoriaus nuotraukaKarolina Mikalauskienė, gydytoja odontologė ir Tadas Mikalauskas, gydytojas odontologas, odontologijos klinika „Dalidenta“

Svarbiausios burnos higienos procedūros

 

Neatsiejama mūsų bendrosios sveikatos priežiūros dalis yra asmeninė burnos higiena. Tai vienas svarbiausių žmogaus įpročių, užtikrinančių gerą dantų, dantenų ir burnos ertmės sveikatą. Norint išlikti sveikiems ir gerai jaustis – būtina prižiūrėti savo dantų būklę. Dažnai girdime sakant, kad svarbu valytis dantis, bet kaip tai daryti, kaip dažnai ir kokias priemones tam naudoti, informacijos pritrūksta. Taigi straipsnyje primename svarbiausias burnos ertmės priežiūros ir higienos procedūras. 

Pagrindinė burnos ligų priežastis yra mūsų dantų apnašos, kuriose kaupiasi bakterijos ir maisto likučiai. Būtent dantų apnašos ir sukelia iki 90 proc. dantų ir dantenų ligų. Neprižiūrint burnos, nevalant dantų, apnašos kaupiasi ant mūsų dantų paviršių, bakterijos, esančios jose, jungiasi tarpusavyje ir išskiria rūgštis, kurios sukelia dantų ėduonį ar dantenų uždegimą. 

Vyresnio amžiaus žmonės dažnai susiduria su dantenų ligomis, vadinamosiomis periodonto ligomis. Pirmieji šių ligų požymiai – sudirgusios, paraudusios, padidėjusios ir kraujuojančios dantenos. Lietuvoje tai yra viena pagrindinių dantų netekimo priežasčių. Taip pat tai gali būti viena iš blogo burnos kvapo atsiradimo priežasčių. Uždelsus ir negydant periodonto ligų, labai susilpnėja periodonto raiščiai, dantys tampa paslankūs ir neilgai trukus jie pradeda kristi. 

Dantų ėduonis – labiausiai paplitusi liga pasaulyje. Apnašose esančios bakterijos išskiria rūgštis, kurios tirpdo danties emalį, sukelia ne tik išorinius danties, bet ir vidinius danties nervo pažeidimus. Ėduoniui pasiekus danties nervą ir kraujagysles išsivysto nervo uždegimas – pulpitas. Ši liga pasižymi ne tik stipriu naktiniu skausmu, bet ir brangiu ilgai trunkančiu gydymu. Kiekvienas iš mūsų galime užkirsti kelią daugumos burnos ertmės ligų plitimui, rūpinantis bei prižiūrint savo burną. 

Taigi, kokios yra mūsų asmeninės užduotys norint apsaugoti save nuo burnos ertmės ligų? Dantų valymas yra svarbiausia apsisaugojimo nuo ligų priemonė! Dantis rekomenduojama valyti tik minkštu arba labai minkštu šepetėliu, naudojant pastą su fluoridais, 2 kartus per dieną – ryte ir vakare. Amžinas klausimas, kada geriau valyti dantis ryte – prieš pusryčius, ar po jų? Tiesa ta, kad geriau dantis išsivalyti po pusryčių – taip dantis išlaikome švarius iki pat pietų. Vis dėlto, jeigu esate pripratę dantis valytis tik atsikėlus, rekomenduojama po pusryčių burną bent prasiskalauti vandeniu. Dantų šepetėlį rekomenduotina keisti kas 3 mėnesius. Ilgai jo nekeičiant, šereliai sukietėja ir nebegali kokybiškai išvalyti dantų. Valant dantis reikėtų vengti stiprių horizontalių judesių. Dantis rekomenduojama valyti švelniais sukamaisiais judesiais. Sunkiai prieinamoms vietoms, protiniams dantims, fiksuotiems protezams, tokiems kaip vainikėliai ar tiltai, rekomenduojama įsigyti vieno danties šepetėlį tam, kad būtų galima paliesti kiekvieno danties paviršių. 

Vis labiau tobulėjant technologijoms paprastą dantų šepetėlį pamažu keičia elektrinis. Jis gali būti kelių rūšių: mechaninio valymo arba ultragarsinis. Elektriniai dantų šepetukai, kurie mechaniškai valo dantis, veikia paprastu principu – danties šepetėlio šereliai sukasi ratu ir taip išvalomi dantų paviršiai. Ultragarsinis šepetėlis atlieka žymiai daugiau smulkių vibracinių judesių per sekundę. Tokiu būdu dantų pasta yra suplakama į mikroburbuliukus, nukreipiant juos giliai tarp dantų ir palei dantenų liniją. Ypač vertinga elektrinių ultragarsinių dantų šepetėlių funkcija – įmontuotas spaudimo jutiklis. Jei pradėsite dantų šepetėlį per stipriai spausti prie dantenų, išgirsite garsinį signalą, taip apsaugosite dantis nuo nekariozinių pažeidimų. Tiek irigatorių, tiek elektrinių dantų šepetėlių kainos svyruoja nuo 20 eurų iki itin brangių modelių, todėl kiekvienas gali sau rasti priimtiną variantą. 

80 proc. dantų ėduonies vystosi tarpdančiuose. Jų išvalymas yra sunkesnis, todėl dantų šepetėlis netinka. Tam yra naudojamas dantų siūlas. Šiuo metu rinkoje galime rasti įvairių dantų siūlų – standartiniai, dantų siūlai su laikikliu, paminkštinti dantų siūlai, kurie skirti prižiūrėti protezuotus dantis. Vyresnio amžiaus žmonėms yra sunku kokybiškai išvalyti tarpdančius naudojant dantų siūlą, todėl pastaruoju metu vis labiau populiarėja burnos irigatoriai. Tai prietaisas, veikiantis pulsuojančia vandens srove. Irigatoriumi yra pašalinamos apnašos ir maisto likučiai ypač sunkiai prieinamose vietose. Naudojant irigatorių dantenų priežiūra yra net 2 kartus efektyvesnė nei tarpdančių siūlas. Šis aparatas nedirgina dantenų, pulsuojanti vandens srovė išplauna maisto likučius aplink fiksuotus protezus. Burnos irigatorius ypač rekomenduojamas asmenims, kurie turi daug protezuotų dantų ir implantų. Šiuo metu prekybos vietose galima rasti daug įvairių rūšių irigatorių. Tai elektriniai, bevieliai, kelioniniai ar vaikams skirti aparatai. Naudotis irigatoriumi yra labai paprasta. Aparate esantį vandens rezervuarą reikia pripildyti drungnu vandeniu, įstatyti antgalį, pasirinkti reikiamą slėgį ir valyti burnos ertmę. Rekomenduojama valymo technika: nukreipti vandens srovę 90 laipsnių kampu dantenų kryptimi. Burnos irigatorius gali būti puiki investicija visai šeimai – įsigijus kelis keičiamus antgalius prietaisu gali naudotis visa šeima. 

Išvalius dantis bei tarpdančius nereikia pamiršti ir liežuvio. Ant liežuvio besikaupiančios apnašos ne tik sukelia burnos ertmės ligas, bet ir yra viena pagrindinių blogo burnos kvapo priežastis. Pacientams, kuriems būdingos dantenų ligos, liežuvio valymas yra būtinas kiekvieną dieną. Šiandien vaistinėse galima įsigyti ne tik specialių liežuvio valiklių, bet ir dantų šepetėlių, kurių kitoje pusėje yra liežuvio valymui skirtas paviršius. Tačiau nerekomenduojama liežuvį valyti dantų šepetėlio šereliais – taip valant bakterijos tik dar giliau įstumiamos į liežuvio raukšles. 

Prižiūrint burnos ertmę reikia nepamiršti, kad būtina prižiūrėti ir išimamus dantų protezus – plokšteles. Priešingai nei dantys, plokštelės yra valomos kietu dantų šepetėliu. Kiekvienos dienos vakare, prieš miegą, svarbu plokštelę gerai nuplauti vandeniu, apžiūrėti, ar nėra likusių maisto likučių. Vis dar dažnai galvojama, kad plokštelę per naktį reikia palikti vandenyje. Tačiau tai nėra tiesa. Išplovus ir išvalius protezą, jį reikia laikyti sausai, tam skirtoje dėžutėje. Nors kartą per savaitę rekomenduojamas papildomas dezinfekavimas. Vaistinėse parduodamos dantų protezus valančios tabletės. Rekomenduojama plokštelę įdėti į vandenį su ištirpusia tablete ir palaikyti iki dešimt minučių. Svarbu, kad dezinfekavus protezas būtų gerai nuplautas po tekančiu vandeniu. Dantų protezų tabletės pasižymi antibakteriniu veikimu – pašalinami ne tik maisto likučiai, bet ir bakterijos. 

Burnos higiena yra asmeninė arba profesionalioji. Asmeninę atlieka pats žmogus, o profesionaliąją rekomenduojama atlikti kas šešis mėnesius gydytojo odontologo kabinete. Profesionaliąją burnos higieną atlieka burnos higienistas arba gydytojas odontologas. Procedūra trunka apie vieną valandą, jos metu ultragarsiniu skaleriu yra pašalinami dantų akmenys – sukietėjusios, mineralizuotos dantų apnašos, maisto likučiai. Rankiniais instrumentais specialistas pašalina minkštas apnašas, susikaupusias tarpdančiuose, sunkiai prieinamose vietose ir po dantenomis. Pigmentinės dantų apnašos yra pašalinamos jas nupučiant odontologinės paskirties sodos milteliais. Po to visi dantys yra nupoliruojami naudojant besisukantį poliruoklį ir poliravimo pastą. Ši neilga ir neskausminga procedūra padeda užkirsti kelią burnos ertmės ligoms. Procedūros metu specialistas gali įvertinti jūsų dantų būklę ir neleisti įsisenėti periodontologinėms ligoms. 

Tik mes patys galime užtikrinti savo burnos sveikatą ir higieną, o su gydytojo odontologo pagalba turėti gražius ir, svarbiausia, sveikus dantis. Žmogaus organizmas yra vientisas ir nedalomas. Be geros burnos ertmės sveikatos nebus sveikas visas žmogaus kūnas, o sveikata – svarbiausias žmogaus turtas. 

 

Autorės nuotrauka: Karolina Mikalauskienė. Jauna moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio. Jos plaukai šviesūs, tiesūs ir ilgi, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, veidą puošia šypsena. 

Autoriaus nuotrauka: Tadas Mikalauskas. Jaunas vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio. Jo plaukai šviesūs, trumpi, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, vyras šypsosi. Jis vilki tamsios spalvos aprangą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]