Skaitmeninis asistentas

 

Išmanioji spyna ir kitos įdomybės

 

Žurnalo puslapiuose nuolat publikuojame straipsnius įvairiomis informacinių technologijų (IT) temomis. Šįsyk dalijamės skirtingomis mūsų skaitytojų patirtimis, galinčiomis praplėsti turimas žinių ribas. 

 

Parašas po straipsniuIšmanusis sargas 

Vilnietė Eglė Jarmolavičiūtė – viena labiausiai patyrusių neregių informacinių technologijų žinovių ir vartotojų, žurnalo rubrikos „Skaitmeninis asistentas“ straipsnių autorė. Gavome Eglės sutikimą publikuoti jos mintis apie išmaniąją spyną. Spynos savybių aprašymas nėra gamintojo reklama. Skaitytojas nesunkiai ras skirtingų gamintojų spynų modelių – svarbu pati idėja! 

Eglė: Kadangi vis tiek dariausi remontą, nusprendžiau išmaniąją spyną įsigyti. Pirmas nepatogumas – teko keisti visas duris, mat labai sudėtinga, o kartais ir iš viso neįmanoma, naujos spynos įdėti į senas šarvuotas duris. Taigi nusipirkau „Aqara S2 Pro“ spyną. Ji gana sunki, sveria apie 5 kilogramus, yra matinės juodos spalvos, maitinama 8 AA tipo elementais, bet iš tikrųjų reikia tik keturių. Kai šie išsieikvoja, spyna apie tai įspėja, tad kol kas nežinau, kaip ji naudoja likusius keturis. Šis spynos modelis turi tris atrakinimo būdus: piršto atspaudu, kodu ir avariniu raktu. Aišku, mums, neregiams, geriausia naudoti piršto atspaudą, bet gerai „tapšnojantys“ žmonės gali ir kodą „susitapšnoti“. Aš turėjau mintį susiklijuoti brailio lipdukus. Nepatingėjau, susiklijavau, bet man jie nepasiteisino, vis tiek kodo nesurenku. Naudojant piršto atspaudą, gali kilti keblumų, jeigu pirštai šlapi arba kur nors juos susižeidėte. Vis dėlto tai labai patogus būdas. 

Spynos konfigūracija labai nesudėtinga. Kai ji yra nauja arba atstatyti gamykliniai parametrai, ją gali atrakinti bet kas, taigi prieš pirmą kartą išeinant iš namų, teks pridėti bent vieną piršto atspaudą arba kodą. Čia mums, neregiams, privalumas toks, kad norint pridėti piršto atspaudą, nebūtina prieš tai susikurti kodo, tiesiog užtenka paliesti spyną virš rankenos. Piršto atspaudų skaitytuvas yra ant rankenos, aiškiai apčiuopiamas. Norint susikurti piršto atspaudą ar įvesti kodą, kiekviena funkcija turi jai priskirtą skaičių, o spyna balsu pasako, kokį skaičių spausti norint ją pasiekti. Spyna taip pat jungiasi prie „My home“ mobiliosios programėlės, kuria galima ją valdyti: pridėti naują piršto atspaudą arba kodą, taip pat pakeisti spynos balso kalbą, įspėjimų garsumą. Na, ir dar galima matyti visą veiksmų žurnalą: kas atidarė duris, kada jos buvo uždarytos arba užrakintos. Iš tikrųjų jas užtenka uždaryti ir iš išorės neįmanoma atidaryti be rakto, kodo arba piršto atspaudo. 

Galima pridėti 50 skirtingų pirštų atspaudų ir tiek pat slaptažodžių, kiekvienam iš jų priskiriant vardą. Tai labai patogu tada, kai į jūsų namus kurį laiką turi ateiti svetimi žmonės, pavyzdžiui, meistrai. Sukūrus jam ar jiems piršto atspaudą arba kodą, prireikus juos galima ištrinti, o štai, kai duodate savo namų raktą, niekada negalite būti tikri, ar tie žmonės nepasidarė kopijos. Šiuo atveju net jei duotumėte avarinį raktą – jo kopijos neįmanoma padaryti, nes kiekvienas raktas turi būti pirmiausia patikrintas su pačia spyna. 

Kitas įdomus dalykas – ratukas, kuriuo užsirakinama iš vidaus. Tada visi kiti nebegali spynos atrakinti iš išorės. Jeigu kas nors bandytų keletą kartų atrakinti neteisingai įvesdamas kodą arba neregistruotu spynoje raktu, arba piršto atspaudu, spyna pradėtų klykti kaip signalizacija. Spyna taip pat turi ir „durų skambutį“. Su „My home“ programėle galima pasidaryti, kad skambutį paspaudus prie durų, telefone atsirastų pranešimas. Apskritai, automatizacijų galima prisidaryti tiek, kiek tik fantazija leidžia. Tiesa, manęs žmonės dažnai klausia: „Na, ir ką tu tokio namie turi, kad reikia taip saugoti?“ Visiems, kam kilo toks klausimas, persakysiu žodžius iš vieno internetinio puslapio: jei kas nors įsilaužtų į jūsų namus, patirtumėte didelį psichologinį smūgį ne tik dėl pavogtų daiktų ar suniokoto turto, bet ir todėl, kad prarastumėte saugumo jausmą. 

 

Pabūk mano akimis! 

Gruodžio mėn. redakciją pasiekė Barselonoje gyvenančios mūsų tautietės Klementinos Savickaitės laiškas. Programėlė, apie kurią ji rašo, Lietuvos neregiams yra žinoma, vienas kitas ja jau ir naudojasi. Vis dėlto nuomonė iš šalies niekada nekenkia, o dažnai ji būna net įtaigesnė. Spausdiname minėtą laišką. 

„Gal jau esate susipažinę su šia iniciatyva, bet jeigu ne – manau, akliesiems bus labai naudinga. Pati ją atradau prieš metus ir pastebėjau, kad Lietuvoje ja dar beveik nesinaudojama. „Be my eyes“ („Pabūk mano akimis) – tai nemokama mobilioji programėlė, sukurta prieš šešerius metus Danijoje. Programėlė vaizdo skambučiu sujungia savanorį su neregiu, kad savanoris per vaizdo kamerą galėtų matyti aklojo aplinką ir padėti jam paprastose kasdienėse situacijose. Ji veikia labai paprastai: kai aklasis ar silpnaregis susiduria su tam tikra situacija, kur reikia regėjimo, pavyzdžiui, nori išsiaiškinti, ar nepasibaigė pieno galiojimo laikas, jis įjungia programėlę savo telefone ir automatiškai pradeda vaizdo skambutį. Visi užsiregistravę savanoriai, sutikę gauti skambučius aklojo vartojama kalba ir pasirinktu paros metu, gauna pranešimą, kad jam reikia patarimo – programėlė automatiškai skambina dešimčiai savanorių. Vienas iš jų dažniausiai sutinka atsiliepti ir būna sujungiamas su aklojo vaizdo kamera: įvyksta vaizdo pokalbis, kuriame savanoris mato akląjį, o šis gali užduoti savo klausimą. Savanoris atsako ir pokalbis baigiasi. Dažniausiai tai labai paprasti ir trumpi atsakymai, kurie trunka vos kelias minutes, bet tai yra didelė pagalba akliesiems. 

Pasak šios iniciatyvos kūrėjų, aklieji visai nesijaučia nejaukiai skambindami savanoriams – jie žino, kad savanoriai nori padėti ir laukia skambučių. Užsiregistravusių savanorių yra žymiai daugiau nei užsiregistravusių aklųjų – apie 3 milijonai! Aš pati jau metus esu užsiregistravusi trimis kalbomis ir dar nesulaukiau nė vieno skambučio. Taigi manau, kad tai puiki galimybė ir Lietuvos akliesiems, mačiau, kad net ir lietuviškai kalbančių savanorių jau yra, o aklųjų, regis, visai nedaug. Gyvenu Barselonoje, čia ši programėlė jau yra naudojama. Būtų puiku, kad Lietuvos aklieji irgi galėtų ją atrasti – ne visi turi artimuosius, kuriems visada gali paskambinti ir greitai gauti patarimą. Kaip minėjau, programėlės veikimo principas labai paprastas ir ji veikia daugiau nei 150 šalių, visiškai nemokamai, tereikia turėti internetą ir išmanųjį telefoną.“ 

Daugiau informacijos apie programėlę: https://www.bemyeyes.com. Trumpas vaizdo paaiškinimas – https://youtu.be/6GRfFuWsjNU

 

Redakcijos inf. 

 

Nuotrauka. Yra teigiančių, kad gyvenimas be raktų – netolima ateitis / www.pexels.com nuotr. 

Išmaniosios spynos nuotrauka. Baltose duryse įtaisyta metalinė rankena ir po ja esanti išmanioji spyna. Ji atrodo kiek kitaip nei įprasta durų spyna. Ji šviesios spalvos, apvali ir be skylės, į kurią turėtų būti įkišamas raktas. O po apvalia jos dalimi pritaisytas tamsus stačiakampio formos prietaisas, apgaubiantis apvalią spyną. Nors ir nėra kur įkišti rakto, prilietus ją galima atrakinti paprasčiausiu piršto atspaudu ar įvedus kodą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]