Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaTadas Matusevičius

REVOLIUCINIS BRAILIO RAŠTO ĮRENGINYS "ORBIT READER 20"

 

Parašas po straipsniuDar tada, kai perskaičiau apie "Orbit reader 20" (toliau - OR20) išleidimą ir jo vartotojo vadovą, mane apėmė labai prieštaringi jausmai. Tik pažadas, duotas "Mūsų žodžio" redakcijai, pristatyti šį įrenginį Lietuvos neregiams neleido atsitraukti. Bet apie viską iš eilės. 

Jau daugiau nei dešimt metų įvairiose neregių techninių pagalbos priemonių parodose ir konferencijose buvo keliama elektroninių brailio eilučių prieinamumo neturtingų šalių akliesiems problema. Dėl didelių šių įrenginių kaštų, jų kainos yra gerokai per didelės, todėl daugelio Afrikos, Azijos, Rytų ir Vidurio Europos šalių neregiams tiesiog nepakeliamos. "Transforming braille group" (TBG) išsikėlė sau uždavinį sukurti brailio rašto technologiją, kuri būtų apie 60 proc. pigesnė ir prieinama net pačių neturtingiausių šalių neregiams, ypač vaikams. Daug metų praėjo nuo gražių kalbų, ir štai 2016 m. pabaigoje TBG pristatė revoliucinį brailio rašto ekraną OR20. Įrenginys sulaukė didžiulio susidomėjimo, paklausa smarkiai viršijo pasiūlą, susidurta su rimtomis gamybos problemomis, todėl prekyba buvo laikinai sustabdyta, o norinčiųjų įsigyti eilės nusitęsė iki 2019 m. pradžios. Mane OR20 pasiekė taip pat tik šių metų pavasarį. 

Jūs turbūt paklausite, kuo gi jis toks revoliucingas? Atsakysiu sąžiningai - niekuo, išskyrus kainą ir jos suteiktą galimybę turėti tai, ko anksčiau negalėjote sau leisti. Jungtinėse Amerikos Valstijose OR20 platina "American printing house" (APH) už 700 JAV dolerių, o Europoje galima įsigyti iš Karališkojo nacionalinio aklųjų instituto (NIB) už 600 svaro sterlingų. 

Ką jūs gaunate? OR20 atsiunčiamas nedidelėje kartoninėje pailgoje dėžutėje. Joje tik įkroviklis su keičiamų visų standartų kištukų rinkiniu, USB kabelis ir pats įrenginys. Jame jau įdėta SD kortelė. Jokio dėklo nešiojimui, tik tai, kas būtiniausia. Pats prietaisas yra didelis ir sunkus lyginant su kitais tokio tipo brailio ekranais. Jo plotis 17, gylis 12, aukštis 3,5 cm, o svoris siekia 450 g, taigi įrenginys yra maždaug dvigubai didesnis ir sunkesnis už analogišką tris kartus brangesnį "Baum varioUltra 20". Bet tai vis dar yra gana mažas prietaisas, kurį nesunkiai įsidėsite į beveik bet kokią rankinę. Dizainą pavadinčiau klasikiniu: aptaki, keturkampė, pailga juoda dėžutė, be jokių aštrių kampų ar briaunų, atrodo visai solidžiai. Korpusas pagamintas iš storo, tvirto plastiko, kuris, manau, lengvai atlaikytų ne vieną kritimą, ko nepasakysi apie kai kurias šiuolaikines plonas brailio eilutes. Priekiniuose įrenginio kampuose yra po dvi skylutes, į kurias galima įverti metalinius žiedelius, prisegti kokį nors rankinės diržą ir pasikabinti ant kaklo, kad prietaisas nenukristų nuo kelių. Diržas, aišku, į komplektaciją neįtrauktas. Galinėje dalyje, kairėje pusėje, nedidelėje įduboje yra įjungimo ir išjungimo mygtukas, SD kortelės lizdas ir USB mikrolizdas įkrauti ir prijungti prie kompiuterio. Visa kita yra išdėstyta įrenginio viršutinėje dalyje. Joje randame 20 ženklų brailio eilutę, kurios galuose yra po dvikryptį slinkties mygtuką; virš eilutės yra "tarpo" klavišas, o abipus jo - netradiciškai įkurdinti septinto ir aštunto taškų klavišai. Dar aukščiau randame kitus šešis brailio klaviatūros klavišus ir, galiausiai, pačiame centre, yra apskritimas, kurį sudaro keturi naršymo ir "ok" mygtukas. Sakyčiau, valdymas suprantamas kiekvienam, o prie išdėstymo reikia priprasti, bent jau man reikėjo, nes esu pratęs prie didesnių įrenginių, kuriuose visi brailio klaviatūros klavišai yra vienoje eilėje, o valdymo mygtukai patogiai išdėstyti abiejose prietaiso pusėse. Brailio klaviatūros klavišai man pasirodė per maži, o prietaiso aukštis per didelis, kad būtų galima patogiai ir greitai rašyti, tačiau po pusvalandį trukusio rašymo testo supratau, kad vis dėlto kaltas mano įpratimas prie geresnių įrenginių. Patyriau, kad galiu rašyti taip pat greitai ir tiksliai, kaip su savo "Hims braille edge 40". 

OR20 jums siūlo du režimus: savarankišką ir nuotolinį. Pirmasis leidžia skaityti knygas brailio raštu, įkeltas į SD kortelę, ir rašyti tekstus, kurie taip pat išsaugomi SD kortelėje. Antrasis skirtas prijungti įrenginį kaip tradicinę brailio eilutę prie kompiuterio ar telefono naudojant USB kabelį arba "Bluetooth" ryšį. Savarankiškame režime OR20 siūlo itin įvairų skaitymo parinkčių ir kitų funkcijų meniu, kurio šio straipsnio apimtis, deja, neleidžia išsamiau aptarti. Nors OR20 gali kurti ir redaguoti tik "brl" ir "txt" failus, tačiau atidaryti ir nuskaityti tekstą galima iš bet kokio failo - tuo iki šiol nelabai galėjo pasigirti joks kitas panašus įrenginys. 

Kalbant apie OR20 nuotolinį režimą, akivaizdu, kad jeigu kiti panašūs įrenginiai visų pirma yra brailio eilutės, skirtos jungti prie kompiuterio ar telefono, o visos kitos funkcijos tik papildomos, tai OR20 pirmiausia yra kaip savarankiškas įrenginys knygoms skaityti ir tekstams rašyti, o jo nuotolinis režimas yra papildoma funkcija. Tai akcentuoja ir patys kūrėjai: jų idėja buvo už prieinamą kainą sukurti įrenginį, kuris neregiams suteiktų galimybę skaityti ir rašyti elektroniniu brailio raštu. OR20 yra suderinamas su "Windows", "Android", "MacOS" ir "iOS" įrenginiais bei visomis populiariausiomis ekrano skaitymo programomis, tačiau naudojant su JAWS, NVDA ar "BrailleBack", valdymo galimybės bus labai ribotos, galėsite tik skaityti ir rašyti tekstus bei naršyti rodyklėmis. Tik "VoiceOver" siūlo visą valdymo komandų rinkinį. Matyt, tokį ribotą OR20 naudojimą (kaip brailio eilutę su ekrano skaitymo programomis) nulėmė tai, kad nėra žymeklio maršruto mygtukų, o jie labai reikalingi tiek taisant tekstus, tiek kitose situacijose. Brailio eilutės ilgis, nors paprastam skaitymui pakankamas, bet darbui su kompiuteriu taip pat nepalankus, tačiau patys taškai yra dideli, tvirti, aiškiai juntami, tiks net labai nejautriems pirštams. 

Ko OR20 tikrai nebuvo pagailėta, tai talpios baterijos. Gamintojas žada, kad vidutiniškai naudojant jos užteks net keturioms dienoms. Skirtingai nei brangios eilutės, kurios veikia beveik be garso, OR20 kaskart, atnaujindama turinį, skleidžia šiokį tokį vandens čiurlenimą primenantį garsą, kuris iš pradžių gali truputį erzinti, bet keli įrenginį išbandę žmonės sakė, kad prie šio garso labai greitai priprato ir jiems jis netrukdė. 

Ar tai tikrai revoliucija? Ar OR20 skirta jums? Jau įsivaizduoju: skaito lietuviai, mano likimo broliai ir sesės, šį straipsnį, linguoja galvas ir sako: "Ne tau, Martynai, mėlynas dangus..." Bet šį kartą tai yra ne nepasiekiamas dangus, o tvirta žemė! Šis prietaisas gali būti skirtas jums ir įperkamas bet kuriam iš jūsų! Kaip minėjau, susipažinęs su OR20, susidariau apie jį gana prieštaringą nuomonę, netgi labiau neigiamą nei teigiamą. Tačiau aš esu brailio eilučių vartotojas, turintis jau dešimties metų patirtį su keturis kartus brangesniais įrenginiais, skirtais, visų pirma, juos naudoti su kompiuteriu. Naudojau juos kiekvieną dieną naršyti internete, tekstams skaityti ir jiems redaguoti bei kitiems rimtiems darbams. Mano požiūris negali būti kitoks, nes ir mano patirtis, ir poreikiai kitokie. Bet kai prisimenu kelis kilogramus sveriančią ir garsiai tarškančią brailio mašinėlę, didžiules kilogramines brailio knygas, mane nukrato šiurpas nuo minties, kad Lietuvoje dar kažkas visa tai naudoja. Įsivaizduokite, visa brailio knygų biblioteka, tos tonų tonos pritaškuotų popierinių lapų ir jūsų brailio mašinėlė, ir jūsų šūsnys sąsiuvinių su užrašais - viskas telpa į vieną pusę kilogramo sveriantį prietaisą, kuris jums su Techninės pagalbos neįgaliesiems centro (TPNC) kompensacija kainuos tik apie 250 eurų. Tai puikus sprendimas mokiniams, pagyvenusiems žmonėms ar tiems, kurie tiesiog mėgsta daug skaityti ir rašyti brailio raštu visur ir visada. JAV aklųjų bibliotekos žada visus savo skaitytojus aprūpinti OR20 ir taip gerokai sumažinti brailio knygų leidybos išlaidas, nes tai yra šimtus kartų pigiau ir patogiau nei knygų spausdinimas ant popieriaus ir jų eksploatacija. JAV yra didžiulės internetinės bibliotekos, kuriose publikuojama tūkstančiai brailio knygų elektroniniu formatu, o neseniai brailio rašto skaitytojus pasiekė žinia, kad naujoji LAB direktorė yra pasiryžusi tokią biblioteką kurti ir Lietuvoje - "Elvyje" jau paskelbta keliolika knygų "brf" formatu. 

Verslo ir neįgaliųjų vystymo grupės savininkas Karolis Verbliugevičius paklaustas, ką jis mano apie OR20, sakė, kad šis prietaisas atvertų naujas brailio rašto naudojimo galimybes Lietuvoje, todėl jeigu bus norinčių įsigyti, pasiruošęs jais prekiauti. Aš galvoju taip pat kaip ir Karolis: jau daug metų brailio raštas Lietuvoje merdi, gal OR20 bus tai, kas šį raštą prikels naujam, kitokiam gyvenimui, padarys lengvesnį, pigesnį ir paprastesnį naudoti. Netgi svarstau, kad TPNC galėtų šiuos įrenginius, panašiai kaip "Victor reader", pirkti urmu ir dalyti nemokamai. 

Tuos, kas dar abejoja, gal padrąsins žinia, kad pirmoji OR20 vartotoja Lietuvoje bus 65-erių moteris, šiaip ne itin draugaujanti su technologijomis. Pabandžiusi ji teigė, kad OR20 labai patogu naudoti. Žinoma jis nėra superprietaisas, daug kam pataupyta, ne itin kompaktiškas, skleidžia šiokį tokį triukšmą, trūksta žymeklio maršruto mygtukų, per trumpa brailio eilutė, bet daugeliui žmonių jo galimybių užteks. O kuriems neužteks, įgiję patirties vėliau galbūt ryšis įsigyti rimtesnį įrenginį. OR20 programinė įranga yra atviro kodo, tad jo meniu galima lengvai išversti į lietuvių kalbą ir įdiegti lietuvišką brailio abėcėlę. 

 

Autoriaus nuotrauka: Tadas Matusevičius. Jaunas vyras nuotraukoje matomas nuo pečių iki viršugalvio. Jo plaukai tamsūs, iki pečių. Vyro žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, jis švelniai šypsosi. Tadas vilki tamsų džemperį ar megztinį. 

 

Nuotrauka: Pagal kainą ir savybes OR20 yra gera alternatyva brangioms elektroninėms brailio rašto eilutėms / gamintojų nuotr. 

Ant šviesaus lygaus paviršiaus padėtas tamsios spalvos, stačiakampio formos įrenginys užapvalintais kampais. Jo apatinėje dalyje matoma keletas iškilusių, maždaug centimetro skersmens, ovalo formos mygtukų, o viršuje - dvidešimties ženklų brailio eilutė. Šią eilutę abiejų rankų rodomaisiais pirštais skaito žmogus, nuotraukoje matoma tik jo dešinės rankos plaštaka bei kairės rankos rodomasis pirštas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]