Namai kaip iššūkis

Autoriaus nuotraukaHenrikas Stukas, [email protected]

Mados ir stiliaus abėcėlė

Parašas po straipsniu

Kaip ir žadėjome ankstesniame žurnalo numeryje, mados, stiliaus klausimais pasakoja ir pataria drabužių ir tekstilės dizainerė Rugilė Gumuliauskaitė. Susidomėjote? Kviečiame skaityti. 

 

Rugilė Gumuliauskaitė: 

Kartais yra tapatinamos mados ir stiliaus sąvokos, joms suteikiant sinoniminę reikšmę. Iš tiesų tai du žodžiai, turintys skirtingas reikšmes. Mada - tai tam tikru metu vyraujantys „stipresni“ rūbų, aksesuarų ir, žinoma, spalvų akcentai. Mada yra bendra, visuotinė tendencija, veikiama įvairiausių faktorių gausos, pradedant didžiaisiais rūbų gamintojais ir baigiant vyriausybiniais užsakymais bei tam tikrų grupių interesais. Iki XXI amžiaus mada keitėsi palaipsniui, nedarydama staigių šuolių. Dabar šis procesas yra itin greitas: mados kitimas staigus, beatodairiškas, neatliepiantis logikos, todėl palankiausia madą sieti su sezoniškumu. Šiuo metu vyrauja mados eklektika. Viskas yra maišoma, nederinama, laužomos įprastos taisyklės, derinama apranga, kuri tuo metu patogi ir yra po ranka. 

Tačiau stilius - individualus dalykas, tinkantis ne miniai, o konkrečiai asmenybei. Stilius apima ne tik madą, bet ir kultūros pajautą, literatūrą. Stilius dažniausiai atspindi individo asmenybę, jo domėjimosi lauką, tai, ką asmuo „ištransliuoja“ aplinkiniams. Stilius puikiai pritaikomas aprangoje, vadinasi, ir madoje. Pavyzdžiui klasikinis stilius. Jis aprėpia ne tik garderobą, bet ir muziką, literatūrą, netgi dailę ar automobilių pramonę. Stilių galime suskirstyti į tam tikras grupes. 

Baziniai (istoriniai) stiliai. Šių stilių vystymasis sietinas su istoriniais mados laikotarpiais. Juos galima įžvelgti konkrečiose epochose. Istorinius stilius nesunkiai galima atskirti iš rūbų sukirpimo ir naudojamų audinių. 

XX amžiaus įvairių dešimtmečių stiliai, pvz., prieškario, pokario ir t. t. 

Subkultūrų stiliai. Tai netradicinių pažiūrų asmenybių saviraiškos forma. Pastaroji būdinga jaunimui. Šiai grupei priskirtinas kažkada populiarių „gėlių vaikų“, pankų, metalistų, rokerių ir kt. stilius. 

Madą grubiai galima būtų suskirstyti ir pagal amžiaus grupes. Jaunimo mada - tai mada, kurioje dominuoja laisvas sportinis stilius. Jos sudedamoji dalis - džinsai, sportiniai bateliai, marškinėliai ir džemperiai bei kepuraitės su snapeliais. Vidutinio amžiaus grupės madai pasirenkami rūbai, pabrėžiantys užimamą statusą bei siekį išsiskirti. Vyresnio amžiaus žmonėms madoje aktualu praktiškumas, grožis, patogumas. Šiai amžiaus grupei būdinga skoningesnė, subtilesnė apranga, eksperimentavimo vengimas. 

Žmogaus dėvimas drabužis yra jo saviraiškos veidrodis. Manau, kad ir žmonėms su regos sutrikimais šis komponentas yra pakankamai svarbus ir aktualus. Tai kartu puiki galimybė rūbų kalba pasakyti, kas tuo metu domina, kokia žmogaus nuotaika. Iš žmogaus aprangos galime daug ką apie jį sužinoti. Vieni rūpinasi ekologija, kiti saugo gyvūnus, treti neabejingi ekscentrikai, o ketvirti, priešingai, nori būti nepastebėti ir neišsiskirti iš aplinkinių. Žmogus spintos turinį renkasi pagal savo įsitikinimus ir siekius. Tačiau net nusistačius pirkimo motyvus, to nepakanka, norint gerai atrodyti. Prieš perkant drabužius, reikia atlikti tam tikrus namų darbus. Pirmiausia patarčiau nusistatyti savo figūros tipą. Yra keturi pagrindiniai figūros tipai. 

Obuolio figūra priskirtina pilnesnio liemens žmonėms. Šios figūros privalumas - lieknos kojos. Apsirengimo tikslas, turint obuolio figūrą - paslėpti defektus ir išryškinti privalumus. Svarbu sukurti proporcingo kūno iliuziją. Tai pasiekiame išryškindami lieknas kojas. 

Stačiakampio figūra - pečių, klubų ir juosmens juosta yra daugmaž vienoje linijoje. Tai reiškia nedidelius apimčių skirtumus. Privalumas - vėlgi, lieknos kojos. Apranga svarbu vizualiai sukurti ne tiesias kūno linijas, o linkius. Tai darome ryškindami rankas, kojas. Liemens juostą pabrėžiame įvairiais diržais, juostomis. 

Kriaušės figūra - siauri pečiai ir liemuo, o dominuoja platūs klubai. Tokio tipo figūroje tiesiog būtina pabrėžti viršutinę kūno dalį, maskuojant apatinę, ypač šlaunis. Nepatartina dėvėti apatinės kūno dalies formas išryškinančių rūbų. 

Apversto trikampio figūra, kurioje itin plati pečių juosta. Esant šiam figūros tipui privalu ryškinti apatinę kūno dalį. Patartina rinktis vienspalvius, pečių ir krūtinės linijų neryškinančius drabužius. 

Norint nusistatyti savo figūros tipą yra tik vienas kelias - matavimas. Išsiaiškinę figūros tipą ir tinkamai pasirinkę aprangą, atrodysime nepriekaištingai. Pagrindinis principas - neakcentuoti ir neišryškinti probleminių vietų. 

Renkantis drabužius privalu laikytis tolygumo taisyklės. Savo spintos turinį taip pat derėtų formuoti kryptingai. Yra keli kertiniai akmenys. Pirmiausia - spalvos. Patogiausia rinktis monochromines spalvas, o rūbus - vienspalvius. Margi ar kelių spalvų rūbai sunkiau derinami vieni su kitais. Siekiant sukurti vientisą ir subtilų įvaizdį, venkite raštų, papuošimų įvairovės, nėrinių pertekliaus. Klasika yra juodos ir baltos spalvų kombinacija. Derinant spalvas tarpusavyje pastelinės spalvos mažiausiai kontrastuoja ir gražiai dera viena su kita. 

Antrasis svarbiausias dalykas, renkantis drabužius, medžiagos sudėtis. Prieš perkant rūbą, būtina perskaityti informaciją apie ją. Patartina rinktis natūralius, o ne sintetinius audinius. Natūralaus audinio drabužis yra praktiškesnis, rečiau kelia alergijų, yra draugiškesnis aplinkai. Sintetinių pluoštų audiniai taip pat turi savo privalumų: jie gali būti dažomi ryškesnėmis spalvomis, pasižymi neglamžumu ir lengvesniu drabužio kritimu, taip pat dažniausiai yra pigesni. Taigi renkantis svarbu atsižvelgti, kokiai progai ar aplinkai mums drabužio reikia. 

Garderobe pravartu turėti kelių tipų megztinius: susagstomą, maunamą per galvą. Nevenkite džinsų. Jų gamintojai modeliuoja kelnes įvairių kūno formų žmonėms. Koks bebūtų puikus drabužis, norint jam suteikti dar daugiau išskirtinumo būtinas tam tikras aksesuaras. Tai gali būti rankinė, vyrams - diržas, įvairiausios ant rankų mūvimos apyrankės, karoliai ar pakabukai. Svarbus akcentas vyrams - solidus laikrodis. Aksesuarų vienu metu neturi būti daug, vos keli, bet taiklūs. Nepatarčiau užsižaisti su blizgučiais. Papuošalų perteklius gali sukelti atvirkštinį efektą ir išduoti apie jūsų saiko stoką. 

Asmenybės pabrėžtis - ne tik idealūs rūbai, vykusiai parinkti aksesuarai, bet ir nuo žmogaus sklindantis kvapas. Blogas kvapas gali niekais paversti jūsų pastangas atrodyti nepriekaištingai. Moterys daugiau naudoja įvairiausių kūno priežiūros priemonių, turinčių kvapą. Todėl naudojant kosmetiką ir kvepalus patarčiau laikytis saikingumo. Suprantu, kai žmogui patinka kvapas, jis jo beveik neužuodžia, todėl mėgsta padauginti kvepalų. Tai didelė klaida. Kvepalų intensyvumas erzina aplinkinių uoslę. Tikrai pakanka 2-3 kvepalų buteliuko dozatoriaus paspaudimų. Patikėkit, aplinkiniai tikrai užuos jūsų mėgstamų kvepalų ar odekolono kvapą. 

Puikiai suprantu, kad neregiams mados ir stiliaus vingrybėse sunku gaudytis. Tačiau bendraudama su neregėmis panelėmis įsitikinau, kad išmaniųjų technologijų pagalba jos puikiai nardo po mados pasaulį bei stilių įvairovę. Norėdama plačiau supažindinti su mados bei stiliaus abėcėle ir pagrindinėmis tendencijomis, parengiau jau antrąjį mados katalogą. Tai nėra įprastas katalogas. Visi leidinio puslapiai bei taktilinės iliustracijos, eskizai - juodi. Šiuo katalogu galės naudotis tik neregiai, nes regintysis nei matys, nei galės perskaityti publikuojamą tekstą. Skaitytojas jame suras ir nemažai QR kodų, kuriuos nuskaitęs mobiliuoju telefonu galės internete plačiau paskaityti apie publikuojamą medžiagą. 

Baigdama pasakysiu, kad madoje vyraujanti eklektika palieka laisvę eksperimentuoti. Dabar jau niekas nenustemba išvydęs moterį ar merginą su prašmatnia vakarine suknele ir vietoj aukštakulnių avinčią sportinę avalynę. Viliuosi, kad naujasis katalogas padės neregiams ne tik susiorientuoti mados pasaulyje, bet ir surasti savitą stilių. 

 

Nuotrauka. Drabužių ir tekstilės dizainerė R. Gumuliauskaitė greitai pristatys antrąjį mados katalogą, skirtą neregiams / asmeninio archyvo nuotr. 

R. Gumuliauskaitės portretas. Jauna, liekno sudėjimo mergina nuotraukoje matoma nuo pečių iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi kairiuoju profiliu. Jos plaukai tamsūs, tiesūs, iki pečių. Ji žvelgia tiesiai į skaitytoją ir švelniai šypsosi, atrodo rami ir pasitikinti savimi. Vilki tamsų ploną megztinį aukšta, prie kaklo priglundančia, apykakle. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]