Teisininko komentaras

Autoriaus nuotraukaGiedrius Stoškus, Teisininkas, [email protected]

Skubioji pagalba arčiau namų

 

Jūsų klausimų laukiame redakcijos elektroninio pašto adresu [email protected] arba telefonu (8 652) 17558. 

 

Klausimas. 

„Per radiją teko girdėti, kad nuo 2019 m. lapkričio mėn. 1 d. planuojama keisti skubiosios pagalbos suteikimo tvarką, kuri tokią pagalbą leis gauti greičiau ir arčiau namų. Tai mums, gyvenantiems regionuose, labai aktuali informacija, bet kol kas jos beveik nėra. Gal galite trumpai pristatyti šiuos pokyčius? Danutė“ 

 

Atsakymas. 

„2019 m. rugpjūčio 23 d. LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-1018, patvirtintas naujas Specialiųjų reikalavimų asmens sveikatos priežiūros įstaigos skubiosios medicinos pagalbos skyrių ir skubiosios medicinos pagalbos kabinetų aprašas. Šis aprašas įsigalios 2019 m. lapkričio 1 d. 

Pagrindinė aprašo naujovė, kad skubioji medicinos pagalba bus teikiama ne tik asmens sveikatos priežiūros įstaigų skubiosios medicinos pagalbos skyriuose, kaip yra dabar, bet ir skubiosios medicinos pagalbos kabinetuose bei teritoriniuose skubiosios medicinos pagalbos skyriuose. Skubiosios medicinos pagalbos kabinetai veiks arčiau žmonių gyvenamosios vietos ir teiks skubiąją medicinos pagalbą mažiau sudėtingų sveikatos sutrikimų atvejais. Juose bus teikiamos skubiosios medicinos pagalbos paslaugos pagal šeimos gydytojo kompetenciją. Minėti kabinetai veiks pirminės sveikatos priežiūros įstaigose. Taip tikimasi sumažinti pacientų srautus didžiuosiuose skubiosios medicinos pagalbos skyriuose, kurie galės daugiau laiko ir dėmesio skirti sunkesniems sveikatos sutrikimams. 

Apraše taip pat numatyta galimybė kurti teritorinius visą parą dirbančius skubiosios medicinos pagalbos skyrius. Jie galėtų būti įsteigti tokioje vietoje, kad kiti daugiaprofilinės ligoninės padaliniai greitosios medicinos pagalbos automobiliu būtų pasiekiami ne ilgiau nei per valandą. Paprastai tariant, tokie skyriai būtų kaip tarpinė grandis tarp skubiosios medicinos pagalbos kabinetų ir didžiųjų skubiosios medicinos pagalbos skyrių. Juose dirbantys medikai galėtų suteikti pagalbą patyrusiems nedaugybinius sužalojimus, pavyzdžiui, išnirimus, patempimus, lūžius, taip pat galėtų stabilizuoti terapines būkles ir spręsti dėl tolimesnio gydymo poreikio. 

Nors minėtas aprašas įsigalios lapkričio 1 d., tačiau numatytas pereinamasis laikotarpis, iki 2021 m. sausio 1-osios, per kurį skubiosios medicinos pagalbos skyriuose ir teritoriniuose skubiosios medicinos pagalbos skyriuose turės būti sukomplektuotos medicinos priemonės, prietaisai, įskaitant ir reikalingus vaikų gyvybių gelbėjimui, o nauji reikalavimai skubiosios medicinos pagalbos skyrių, teritorinių skubiosios medicinos pagalbos skyrių ir skubiosios medicinos pagalbos kabineto personalui įsigalios tik 2023 m. sausio 1-ąją.“ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]