Viršelio istorija

 

Apie tikėjimą savimi

 

Rudeniniais lapais nuklota pieva žingsniuojanti Ugnė Žilytė neatsitiktinai atrodo tokia užtikrinta. Ji prisipažįsta, kad be baltosios lazdelės eitų labai lėtai, vos vos tipendama, tikrindama kiekvieną centimetrą. Ugnė sako neįsivaizduojanti jai įprastų kasdienių kelionių be baltosios palydovės, ne tik perspėjančios apie kliūtis, bet ir kitus informuojančios, kad eina nematantis žmogus. 

O juk žengti tvirtesnį žingsnį tamsoje, ypač pirmąkart, visuomet prireikia drąsos. Jos Ugnė su kaupu gavo per tėvų ugdytą požiūrį - tu gali, sugebėsi, pavyks... Bet juk tik nuolat stengiantis save įveikti, gali tapti savo gyvenimo šeimininku. Ko gero todėl jau dabar į Ugnės patirties kraitį gulasi įspūdžiai iš kelionių po pusę Europos, magistrantūros mokslų išbandymai iš visiškai kitos srities nei jau baigtų studijų, mėgstamas darbas, įvairių pasaulio skonių receptai su pamiltos vokiškos ir graikiškos muzikos prieskoniais. Tiesa, ten kartu ir ateities svajonės. Nepasvertos faktais, vien tik pamatuotos tikėjimu savimi. 

Viršelyje Ugnė Žilytė / D. Liubamirskaitės nuotr. 

 

Apvali žurnalo viršelio nuotrauka. Joje visu ūgiu matoma parke einanti jauna moteris. Ji - vidutinio sudėjimo, šviesiai rudų plaukų, surištų į kasą, ant kaktos krenta lengvi kirpčiukai. Moteris užsidėjusi akinius tamsintais stiklais, plačiai šypsosi. Ji vilki tamsiai mėlyną striukę, pilkus aptemptus džinsus ir avi tamsius sportinius batelius raudonais raišteliais. Per dešinį petį ji užsidėjusi šviesiai rudą rankinuką ilga rankena. Moteris užfiksuota žengianti žingsnį pirmyn (dešinė koja atkelta nuo žemės), o dešinėje rankoje ji laiko baltąją lazdelę. Parke, ant žolės, prikritę gelsvų ir raudonų atspalvių medžių lapų, tolumoje matosi žali ir jau geltonuojantys medžiai. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau rudenėjančio parko grožio. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau kairėje nuotraukos pusėje ir viršutinėje nuotraukos dalyje esančios parko dalies visiškai nesimato. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematome dalies parko pievos ir moters batų, o kitoje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės neįžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau apatinė nuotraukos dalis yra aklinai užtemusi. Moteris matoma tik nuo kelių, o parko pievos visai nesimato. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematomas pats nuotraukos centras. Žiūrint į moterį, matosi tik jos batai ir kūno dalis nuo pečių iki viršugalvio, kūno vidurinė dalis - užtemdyta. Aplink moterį esantis parkas - ryškus. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - jame galime įžiūrėti moters kojas, dešine ranka laikomos baltosios lazdelės dalį ir rankinę. Visa kita nuotraukos dalis aplink centrą - aklinai užtemdyta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]