Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaJustinas Kilčiauskas, [email protected]

Ausinės naudojantiems navigaciją

Parašas po straipsniu

Kiekvienas neregys, besinaudojantis navigacinėmis programėlėmis, anksčiau ar vėliau susiduria su viena problema: ką daryti, kad nereikėtų išmaniojo telefono visą laiką neštis rankoje? Juk kartais pakanka tiesiog išgirsti informaciją, kurią sako ekrano skaitytuvas, ir galime toliau ramiai žingsniuoti šaligatviu. Atrodo, paprasta, galime pagarsinti telefoną, įsidėti į kišenę ir eidami klausytis, bet netikėtai tenka sustoti... Och, tas transporto keliamas triukšmas! 

Reginčiam žmogui viskas aišku – tokioje situacijoje jis užsideda standartines ausines ir klausosi, tačiau tai ne akliesiems. Neregiai su ausinėmis tiesiog nepakankamai girdi juos supančią aplinką, ir toks vaikščiojimo būdas yra itin pavojingas. Dažnai iš aplinkinių tenka išgirsti, kad šią problemą jie sprendžia naudodami "Bluetooth" ryšiu veikiančią ausinę. Ji gana patogiai užkabinama ant ausies, tad viena ausimi galima girdėti aplinką, o kita – informaciją, kurią per ausinę perduoda ekrano skaitytuvas, ir kartu dar šiek tiek aplinkos garsų. Vienos populiaresnių tokio tipo ausinių yra "Plantronics". Jų populiarumą, tikėtina, nulėmė tai, kad ausinė yra "kalbanti". Ji pasako, ar yra įjungta, ar išjungta, įvardija baterijos lygį, prisijungusį naują įrenginį. Tačiau ne veltui žmonės turi dvi ausis. Aplinkos girdėjimas viena sukelia nepatogumų, nes labai sunku nustatyti garso kryptį ir atstumą iki jo. Ar yra kitų alternatyvų? 

Mano paties testuota alternatyva yra ausinės "Aftershockz". Jos buvo sukurtos atletams, norintiems bėgioti, klausytis muzikos arba kalbėti telefonu ir tuo pat metu girdėti juos supančią aplinką. Kadangi "Aftershockz" skirtos sportininkams, jos ant galvos laikosi itin tvirtai, turi ganėtinai lankstų, iš titano pagamintą lankelį ir yra apvilktos kokybišku, minkštu, tarsi guminiu silikoniniu audiniu. Jų sėkmės paslaptis slypi "Bone Conduction" technologijoje, kai garsas yra perduodamas ne į išorinę, o tiesiai į vidinę ausį naudojant vibraciją. Užsidėjus "Aftershockz", nedideli, maždaug 2x2 cm belaidžių stereoausinių garsiakalbiai atsiduria virš ausies, maždaug ties skruostikauliu, ir perduodant garsą nežymiai vibruoja, tokiu būdu leisdami jums girdėti viską, kas vyksta aplinkui ir ką kalba jūsų išmanusis ar jame esanti navigacija. 

"Aftershockz" ausinių yra kelių rūšių: "Air", "Titanium", "Sports Titanium"... Jos visos iš esmės skiriasi šiais bruožais: pagaminimo kokybe, dydžiu, "Bluetooth" jungties versija, garso kokybe. Kai kurios jų turi mikrofoną, kad būtų galima ausines naudoti kaip laisvų rankų įrangą laikant išmanųjį įrenginį kišenėje ar kuprinėje. Nerimauti dėl ausinių neteks net ir blogu oru, nes IP55 sertifikatas garantuoja, kad "Aftershockz" yra atsparios drėgmei, dulkėms ar prakaitui. 

Kiek plačiau apžvelgsiu naujausią "Aftershockz Air" modelį. "Bluetooth" 4.2 jungtis užtikrina 10 metrų atstumą nuo įrenginio, iš kurio perduodamas garsas iki ausinių. "Aftershockz" yra kraunamos naudojant USB jungtį, be pertraukos galima klausytis muzikos apie 6 valandas, taigi navigacijai jų tikrai pakanka. Atsižvelgiant į tai, kad vieną kartą pakrautos jos gali "laikyti" iki 20 dienų, todėl naudojant navigacijos tikslais nereikės ausinių krauti kiekvieną dieną. Beje, krovimo trukmė taip pat neilga – 2 valandos. Gera naujiena ir tiems neregiams, kurie nori ausines sujungti su dviem įrenginiais, jeigu, tarkime, naudoja ne vieną išmanųjį įrenginį ("Android", IOS). Ausines nesunku valdyti, nes kiekvienas žingsnis yra įgarsinamas: informuojama apie įjungimą, "Bluetooth" poravimo (angl. "pairing") režimą, baterijos lygį. "Aftershockz" valdomos trimis mygtukais: garsinimo, tildymo bei paleidimo. Jų visiškai pakanka, nes ausinės suprogramuotos taip, kad dvigubas ar trigubas atitinkamo mygtuko paspaudimas, ilgesnis jo palaikymas ar kelių mygtukų spustelėjimas kartu atlieka skirtingus veiksmus. 

Nors visa tai skamba patraukliai, tačiau šios ausinės turi ir trūkumą – pagarsinus iki tam tikro lygio, vibracija ties smilkiniais tampa itin nemaloni ir, ilgiau pasiklausius maksimaliu garsu, pradeda erzinti. Ką kiekvienam patogiau naudoti navigacijos tikslais, yra asmeninis reikalas – vieni naudoja standartines "Bluetooth" ausines, kiti nešasi telefoną rankoje, treti – pagarsina iki maksimumo ir įsideda išmanųjį į kišenę, ketvirti sugalvoja dar ką nors gudraus, o man patinka "Aftershockz". 

 

Nuotrauka: Ausinės "Aftershockz" praverčia norintiems turėti laisvas rankas, klausytis muzikos ar kalbėti telefonu, naudotis navigacija ir tuo pat metu girdėti juos supančią aplinką / www.lighthouse–sf.org nuotr. 

Jaunos merginos nuotrauka. Ji matoma nuo liemens iki viršugalvio, pasisukusi dešiniu profiliu. Dešinėje rankoje ji laiko mobilųjį telefoną, kairę ranką pakėlusi į viršų ir uždėjusi ant pakaušio. Mergina žiūri į telefoną, atrodo susikaupusi. Jos plaukai tamsūs, surišti į vieną kasą. Nuo vienos ausies iki kitos, per užpakalinę galvos dalį, mergina užsidėjusi specialias ausines "Aftershockz". Ausines jungia kelių centimetrų skersmens lankas, o pačios ausinės patogiai užsikiša už ausies, tad jų nereikia kišti į patį ausies vidų. Mergina vilki šviesią palaidinę ir tamsų prasegtą sportinį džemperį su kapišonu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]