Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Alternatyva akiniams – kontaktiniai lęšiai

 

Kontaktiniai lęšiai – tai regos korekcijos priemonė, kuri yra puiki alternatyva akiniams. Kontaktiniais lęšiais galima ne tik koreguoti regėjimą, tačiau ir pagerinti gyvenimo kokybę žmonėms, kurie turi refrakcijos sutrikimų. Refrakcijos sutrikimai (trumparegystė, toliaregystė, astigmatizmas) gali būti koreguojami akiniais. Tačiau kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, sportuojant ar dėl estetinių sumetimų, akiniai gali būti pakeičiami kontaktiniais lęšiais. 

Kontaktinių lęšių rūšys ir parinkimas 

Kontaktiniai lęšiai pagal naudojimo režimą skirstomi į vienadienius, savaitinius, kelių savaičių ir mėnesinius. Pagal specialią pagaminimo medžiagą, yra skirstomi į silikoninius, hidrogelinius ir hidrogelinius–silikoninius (naudojami dažniausiai). Kontaktiniai lęšiai gali turėti skirtingas funkcijas – paprastai jie būna skirti refrakcijos sutrikimams koreguoti, kosmetiniai arba gydomieji. 

Kosmetiniai kontaktiniai lęšiai būna įvairių spalvų, jie pakeičia rainelės spalvą ar jos išvaizdą, vyzdžio formą. Kosmetiniai kontaktiniai lęšiai taip pat gali būti ir korekciniai. Gydomieji kontaktiniai lęšiai būna skiriami pacientams dėl tam tikrų akių ligų, ar po akių operacijų. 

Renkantis kontaktinius lęšius, svarbu ne tik jų stiprumas, kuris yra nurodomas dioptrijomis, tačiau ir kiti parametrai – diametras, bazinė kreivė. Pirmą kartą renkantis lęšius, Jums geriausiai patars gydytojas oftalmologas ar optometristas, dirbantis optikoje. 

Vaikams galioja tos pačios kontaktinių lęšių naudojimo taisyklės kaip ir suaugusiems. Amžius, kada galima vaikui parinkti kontaktinius lęšius – labai individualus. Tėvai turėtų numatyti, ar jų vaikas yra pasiruošęs atsakingai prižiūrėti ir naudoti lęšius. Žinoma, yra akių ligų, būklių, kuomet reikalingi akiniai, todėl geriausiai dėl kontaktinių lęšių vaikams, pasitarti su gydytoju oftalmologu. 

  Parašas po straipsniu

Kontaktinių lęšių priežiūra 

Mažiausiai priežiūros reikalaujantys yra vienadieniai kontaktiniai lęšiai. Šie lęšiai turi būti išmetami po kiekvieno naudojimo ir kitą dieną naudojami nauji. Naudojant tokius lęšius, sumažėja infekcijų tikimybė. Taip pat verta paminėti, kad vienadieniai kontaktiniai lęšiai yra saugesni maudantis vandens telkiniuose. 

Ilgesnio naudojimo kontaktiniai lęšiai reikalauja tam tikros priežiūros. Nesvarbu, ar naudojate savaitinius, ar mėnesinius kontaktinius lęšius, jie kas vakarą prieš miegą turėtų būti išimami, nuvalomi ir pamerkiami į specialų skystį tam skirtame inde, vadinamame konteineriu. Konteineryje kiekvienam lęšiui yra skirta atskira talpa, ji yra pažymėta raide tam, kad nesumaišytumėte kurios akies lęšis yra kurioje talpoje. 

Kontaktinių lęšių valymui ir pamerkimui negali būti naudojami jokie kiti skysčiai (pavyzdžiui, vanduo iš krano). Konteinerio valymui taip pat naudokite specialų skystį. Prieš kontaktinių lęšių įsidėjimą ar išėmimą iš akių, visada reikia nusiplauti rankas. Vis tik, net ir laikantis visų priežiūros rekomendacijų, mikroorganizmų 100 proc. pašalinti neįmanoma. 

Kaip reikia įsidėti, išimti ir valyti kontaktinius lęšius, Jums papasakos ir parodys bet kurioje optikoje, kurioje juos pirksite. Netinkamai prižiūrėdami kontaktinius lęšius, rizikuojate juos užteršti, taip padidindami akių infekcijos tikimybę. 

 

Dažniausios problemos 

Turint ilgesnio naudojimo kontaktinius lęšius, yra tikimybė susirgti infekcinėmis akių ligomis. Mikroorganizmai kaupiasi ne tik ant akies paviršiaus, kontaktinių lęšių paviršiaus, tačiau taip pat ir ant konteinerio. Todėl labai svarbu nepamiršti kaskart plauti rankas, valyti lęšius bei plauti konteinerį. 

Maudytis atviruose vandens telkiniuose su kontaktiniais lęšiais yra pavojinga dėl padidėjusios infekcinių ligų tikimybės. Vandenyje yra gausu mikroorganizmų, kurie gali sukelti rimtas infekcines akių ligas, kurių gydymas gali būti labai ilgas ir ne visada sėkmingas. 

Jei esate kontaktinių lęšių naudotojas ir pajautėte akių diskomfortą, skausmą, perštėjimą ar kitus nemalonius pojūčius, nedelsiant išimkite kontaktinius lęšius ir pasirodykite savo akių gydytojui. Šie nemalonūs pojūčiai gali būti dėl paprasto akių sausumo, nulemto lęšių naudojimo, tačiau tai gali būti ir rimtos akių ligos požymiai. Kontaktinių lęšių naudotojams gali pasireikšti konjunktyvitai (junginės uždegimai) ar sunkesnės formos ragenos uždegimai – keratitai. 

Kontaktiniai lęšiai yra labai patogi regėjimo korekcijos priemonė. Tačiau norint džiaugtis geru regėjimu ir komfortu, reikia nepamiršti laikytis nurodytų higienos rekomendacijų. 

 

Nuotrauka: Netinkamai prižiūrėdami kontaktinius lęšius, rizikuojate padidinti akių infekcijos tikimybę / www.pexels.com nuotr. 

Iš arti matoma jauno žmogaus veido dešinioji pusė – dešinysis skruostas, nosis, akis ir antakis ir šalia pakeltas rodomasis pirštas. Į plačiai atmerktą akį rodomuoju pirštu dedamas kontaktinis lęšis. Jis prilipęs prie piršto galo, skaidrus, apvalus, maždaug vieno centimetro skersmens. Nuo akies lęšis nutolęs maždaug per tris centimetrus. Žmogaus žvilgsnis nukreiptas aukštyn, galima spręsti, kad žmogus labai susikaupęs. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]