Viršelio istorija

 

Apie skraidinančias idėjas

 

Buvo viena graži besibaigiančios vasaros diena. Beveik dvi dešimtys žmonių lūkuriavo sutarto transporto ir avantiūrišką neįprasto nuotykio nuojautą vieni malšino, kiti stiprino linksmai šnekučiuodamiesi. Iki pat Valkininkų, kur jų jau laukė mokantys pakinkyti vėją ir atverti tolius. Net 14–ai neregių tą dieną pakluso visos saulėtos aukštumos, ilgam įliedamos vidun skrydžio svaigumo, drąsos, paslapties, savęs nugalėjimo jaudulio... 

Viršelio nuotraukoje su instruktoriumi skriejantis Sigitas Sinkevičius yra vienas tų, kuris ieškojo bendraminčių, skatino ir organizavo šį susibūrimą. Jis vertina ne tik asmeninius iššūkius, bet džiaugiasi jais dalindamasis ir paversdamas į bendrą komandinę emociją. Juk maži bendrų patirčių išgyvenimai gali susijungti ir galingai nešti net tada, kai nusileidi ant žemės. Gražių kitų idėjų! 

Viršelyje Sigitas Sinkevičius / "Padovanok skrydį" nuotr. 

 

Apvali žurnalo viršelio nuotrauka. Joje – parasparniu skrendantys du žmonės – instruktorius ir jaunas vyras. Abu vyrai saugiai įsitaisę sėdimoje parasparnio dalyje, dar vadinamoje tandemu. Keleivis sėdi priekyje, instruktorius – už jo. Abu prisegti specialiais diržais prie sėdynių, kiekvienas iš nugaros ir apačios apsaugotas specialia apsauga arba oro pagalve. Vyrai taip pat turi vieną didelį atsarginį parašiutą. Keleivio vietoje sėdintis vyras atrodo be galo laimingas. Jo rankos plačiai ištiestos į šonus, atrodo, jog vyras delnais liečia orą. Vyras plačiai išsižiojęs, tarsi džiaugsmingai šauktų. Jo plaukai šviesūs ir trumpi, jis užsidėjęs akinius tamsiais stiklais, vilki mėlynus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsiai mėlynus džinsus. Už jo nugaros sėdintis instruktorius matosi ne visas. Jis taip pat plačiai šypsosi, žvilgsnis nukreiptas į kairę pusę. Vyras užsidėjęs šalmą ir akinius nuo saulės, abi rankas ištiesęs į šonus, o dešiniąja ranka laiko parasparnio valdymo kilpą. Vyrai skrenda bent jau kelių šimtų metrų aukštyje, jiems po apačia driekiasi žaliuojantys laukai, dirbamos žemės ir miškai. Nuotrauka perteikia šių dviejų žmonių džiaugsmą ir patiriamą adrenaliną. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau žaliuojančių pievų ir miškų, o kadangi nuotrauka daryta dideliame aukštyje, tolumoje matomas horizontas sudaro apvalėjančio žemės vaizdą. 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukose kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje ir viršutinėje nuotraukos dalyje esančios žalumos visiškai nesimato. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematoma dalis žaliuojančių laukų, dešinės vyrų kojos ir rankos, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Šiuo atveju, abu vyrus matome tik nuo krūtinės. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Pats vaizdinio centras – nematomas. Abiejų vyrų veidai – visiškai nematomi, visas likęs vaizdas – ryškus. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galime įžiūrėti keleivio vietoje sėdinčio vyro veidą ir kaklą. Visa kita nuotraukos dalis aplink centrą – aklinai užtemdyta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]