Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Nobujuki Cudziji - pianistas, kuriam nebeužtenka natų

Parašas po straipsniu

Ar jums teko girdėti apie fenomenalų japonų virtuozą Nobujukį Cudzijį (Nobuyuki Tsujii)? Tikrai taip, jeigu esate melomanas ir didžiųjų klasikos fortepijono konkursų kronikų sekėjas. 

Neregio pianisto talentas pasaulio kritikų radaruose atsirado dar 2005 m., kuomet jis atvyko į Frederiko Šopeno konkursą. Nobujuki tuomet buvo labai jaunas, vos pilnametystės sulaukęs atlikėjas. Jau pasižymėjęs ir sukaupęs tam tikrą koncertinę patirtį kaip vunderkindas, šiame konkurse jis žengė pirmą žingsnį "tikroje" - suaugusiųjų - muzikoje ir turėjo progą prisistatyti. Padarė tai efektingai: pasiekė pusfinalį ir pelnė Kritikų apdovanojimą. 

Kitas svarus konkursinis pasirodymas vyko jau 2009-aisiais. Vano Kliberno (Van Cliburn) tarptautinėse pianistų varžybose Nobujuki Cudziji pasipuošė aukso medaliu, ir tai buvo reikšmingas pripažinimo momentas, atvėręs jam ištaigingiausių pasaulio koncertų salių duris. Recenzijos mirgėjo pakiliomis metaforomis, naujas talentas sveikintas su didžiuliu entuziazmu ir tikint, kad pianizmo pasaulis įsileido tyrą ir daug pasakyti turinčią sielą. 

Atlikėjas keliauja po visus kontinentus, groja su Miuncheno, Drezdeno, Londono, Tokijo, Baltimorės, La Skalos, Bazelio, Strasbūro, Sidnėjaus ir kitais orkestrais, yra išleidęs daugiau nei tris dešimtis įrašų rinkinių. Ir tai yra tik graži didelio kelio pradžia: pianistui šiuo metu tėra vos trisdešimt metų. 

Nobujuki Cudziji yra ne tik atlikėjas. Jis pats kuria muziką - pjeses fortepijonui, taip pat - garso takelius kino filmams. Už tai 2011 metais buvo apdovanotas Japonijos kino kritikų prizu. 

Kai profesionalai suvokia, kad jis yra neregys, jiems ima rūpėti vienas techninis dalykas: kaip jis išmoksta natų tekstą? 

Iš tiesų, japonų muzikantas yra susikūręs savąją mokymosi sistemą. Jis, žinoma, skaito brailio natų raštą, bet ta klasikinės muzikos dalis, kuri yra į jį išversta, nebeatitinka profesionalaus koncertuojančio atlikėjo repertuaro mastelio. Daugelį stambių, sudėtingų opusų jis mokosi iš klausos. Bet jis mokosi ne iš jau esamų kitų atlikėjų interpretacijų (klausosi jų, be abejo, taip pat, bet kitokiais tikslais). Jam padeda profesionalių pianistų komanda: jie įrašo kiekvienos rankos partijas atskirai, segmentais po keletą taktų, taip pat balsu įskaito kompozitoriaus tempo, charakterio, artikuliacijos nurodymus. Klausydamasis, atkartodamas ir įsimindamas segmentą po segmento, jis išmoksta muzikinį tekstą be svetimos interpretacinės įkrovos, tarytum iš natų. 

Ir tuomet gimsta interpretacija - savitas, nepakartojamas muzikos išjautimas, kiekvieną Nobujukio Cudziji rečitalį paverčiantis stebuklu. 

Paklausykite šiųmečio Nobujukio Cudziji atlikimo žymiojoje Karnegio salėje Niujorke. 

 

Nuotrauka: Nobujuki Cudziji 

Japonų pianistas matomas nuo krūtinės iki viršugalvio, kiek pasisukęs dešiniuoju profiliu. Už jo nugaros - didelis juodas fortepijonas. Vyrui - apie trisdešimt metų. Jo plaukai tamsūs, vešlūs ir trumpi. Jo žvilgsnis nukreiptas žemyn, vyras atrodo susikaupęs. Jis vilki baltus marškinius, juodą švarką ir segi tamsią peteliškę. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]