Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaJustinas Kilčiauskas, [email protected]

REGĖJIMO MIESTO ĮDOMYBĖS

Parašas po straipsniu

Kaip ir kasmet, 2019-ųjų pavasarį, Frankfurte vėl vyko neregiams ir silpnaregiams svarbi tarptautinė techninių pagalbos priemonių paroda "Sight city" (liet. "Regėjimo miestas"). Šioje parodoje buvo galima rasti įvairiausių daiktų, pradedant neregiui taip reikalingomis baltosiomis lazdelėmis, jų antgaliais, brailio mašinėlėmis, knygomis, stalo žaidimais, skambančiais kamuoliais, "Daisy" grotuvais, kalbančiais kūno termometrais, ciferblato ar elektroniniais kalbančiais laikrodžiais, didinamaisiais stiklais, baigiant didžiuliais, 40-ties colių įstrižainės didintuvais, teksto skaneriais, televizoriais. Apie kiekvieną išradimą ar funkciją atskirai nepapasakosiu, tačiau aptarsiu keletą, apie kuriuos tikriausiai dar negirdėjote. Orientuosiuosi į tuos, kurie pasirodė naudingi praktiškai. (Kad lengviau būtų susirasti dominantį produktą internete ir pasidomėti labiau, jų pavadinimus pateikiame taip, kaip buvo pristatyti parodoje, t. y. anglų kalba. - red. past.) 

"Gobox reads" - tai yra priedėlis, jungiamas prie televizoriaus arba DVD grotuvo. Jis, nuskaitinėdamas subtitrų, esančių filme, takelį, juos įgarsina sintezuotu balsu. Pakanka užsidėti aplinkos garsą izoliuojančias ausines, ir priedėlis nutildo originalų balsą jį pakeisdamas atitinkamu įgarsintu titru, o kitus filmo garsus palieka nepakitusius. Šis įrenginys papildomai turi galimybę klausytis įvairių radijo stočių. 

"Innomake shoe with smart obstacle detection" - tai vandeniui ir dulkėms atsparūs batai, kuriuos avėdamas žmogus gali eiti ir jausti vibracijas, įspėjančias jį apie priešais esančius objektus ar kliūtis. Iš esmės tai yra tiesiog standartinės išvaizdos batai, kurių priekyje uždedamas nedidelis prietaisas (sensorius), gebantis aptikti kliūtis ir apie jas informuoti. Batai valdomi "IPhone" išmaniajame telefone esančia programėle, kuri "Bluetooth" ryšiu perduoda atitinkamas komandas - miego režimą (kai batai nereaguoja į kliūtis) bei galimybę pasirinkti skirtingus atstumus, į kuriuos reikėtų reaguoti (nuo 0,5 iki 4 m). Anot gamintojų, neregio lazdelė neklaidina batų prietaiso, ji neidentifikuojama kaip kliūtis. 

"Mini vision" ir "Smart vision 2" - išmanieji telefonai, skirti žmonėms, nenorintiems gilintis į standartinio išmaniojo valdymo principus ir ieškantiems paprastesnio sprendimo. Telefonai veikia naudodami "Android" operacinę sistemą. Kompanija "Kapsys" gamina minėtus dviejų rūšių telefonų modelius. "Mini vision" telefonas valdomas tik mygtukine klaviatūra, kitaip tariant, nėra lietimui jautraus ekrano. Telefonas turi visas pagrindines funkcijas: skambinimo, žinučių rašymo, SOS funkciją, žadintuvą, FM radiją, užrašinę, kalendorių, skaičiuotuvą. Papildomos funkcijos: orų tikrinimas, spalvų detektorius. Iš principo, telefono parametrai neatitinka šiuolaikiniam telefonui taikomų standartų, nes baterijos talpa tik 1400 Mah, tik 512 MB darbinės atminties, 4 GB vidinės atminties, nors ir galima įdėti papildomą atminties kortelę iki 32 GB. 

"Smart vision 2" išmanusis telefonas turi tiek lietimui jautrų ekraną, tiek ir mygtukinę klaviatūrą. Šiame prietaise, kaip ir mygtukinėje jo versijoje, randame supaprastintą meniu bei didesnes piktogramas. Telefone leidžiama diegti programėles iš "Google Play" parduotuvės. Galima naudoti balso komandas, palengvinančias ir pagreitinančias telefono valdymą bei rašymą juo. Integruota išmanioji navigacijai skirta programėlė pritaikyta neregiams ir silpnaregiams, nes kryptis iki norimų pasiekti taškų nusako įvairiais būdais: laikrodžio principu, kompaso kryptimis. Taip pat galima išsaugoti žemėlapius ir juos naudoti neprijungus telefono prie interneto. Kad ir kaip patraukliai senjorams visa tai atrodytų, lietuvių ar rusų kalbų telefone kol kas nėra. 

"Angel Eye Smart glasses for visually impaired" - išmanieji akiniai, kurie gali padėti tiek neregiui, tiek silpnaregiui. Šie akiniai priekyje turi dvi kameras, esančias maždaug kaktos lygyje, fiksuojančias ir perspėjančias apie kliūtis. Akiniai gali identifikuoti spalvas, valiutas, įspėti apie laiptus, duris, vaikštančius ar stovinčius žmones, identifikuoti žmones pagal vardą (prieš tai išsaugojus duomenis apie asmenį). Akiniai optinio simbolių atpažinimo (angl. "Optical character recognition") būdu perskaito tekstus ant įvairių paviršių. Anot kūrėjų, jie taip pat gali perspėti apie artėjančius automobilius ir apie tai, kad žmogus (sąmoningai arba netyčia) priartėjo prie šaligatvio krašto ir gali žengti į atvirą gatvę. Akiniai valdomi distanciniu pulteliu. Kūrėjai siekia, kad kitais metais jie būtų susieti su GPS ir "Google Maps" žemėlapių sistemomis - šitaip galėtų geriau nustatyti, kur žmogus yra ir kaip nueiti nuo esamo taško iki reikiamo objekto pasitelkiant tiek informacija, gaunama per kameras, tiek iš GPS bei žemėlapio duomenų. 

"NuEyese2". Tai yra virtualios realybės vaizdavimu paremti akiniai, galintys priartinti vaizdą net 18 kartų. Žiūrint į objektus galima keisti kontrastą, taip pat pasirinkti virtualios realybės režimą: tarkime, įsivaizduojame, kad esame ant tilto ir pažiūrėjus į šoną matyti jūra - tai vietoje darbalaukio! Akiniai gali filmuoti vaizdą bei atvaizduoti jį itin kokybiškai. Tai leidžia patogiai žiūrėti filmus ir pasijusti kaip realiame kino teatre arba būti tikrame kino teatre ir patogiai prisiartinti tai, kas rodoma ekrane. 

"Mountbatten Braille Whisperer" - tai naujos kartos brailio mašinėlė, suteikianti galimybę rašyti brailio raštu naudojant standartinę kompiuterio klaviatūrą. Kartu tai puiki priemonė mokyti neregius vaikus. Mašinėlė turi ekraną, kuriame visa tai, kas rašoma brailiu ant popieriaus, papildomai vaizduojama reginčiųjų raštu. Patogu tai, kad padarius klaidą, galima ištrinti parašytą raidę ir po tokio veiksmo popierius atrodo visiškai nepažeistas. Mašinėlė taip pat leidžia naudojant USB raktą įkelti dokumentą, kuris automatiškai konvertuojamas į brailio raštą, ir jį spausdinti ant popieriaus. Taigi jeigu nenorime universitete kelti triukšmo, galime viską užsirašinėti standartine klaviatūra, o namie visa tai atsispausdinti brailiu. 

"Braibook" yra nedidelis prietaisas, kuris veikia praktiškai brailio eilutės principu. Skirtumas toks, kad jis turi tik vieną langelį. Galima reguliuoti raidžių pasikeitimo greitį ir skaityti užrašus tiesiog vienu pirštu. Užrašai gali būti įkeliami per USB jungtį. 

"Access the internet on your television (VoxiTV Box)" - tai nedidelė dėžutė, kuri jungiama prie televizoriaus HDMI jungtimi. Prietaisas veikia "Android" operacinės sistemos terpėje. Galima naršyti internete, klausyti radijo, rašyti ir skaityti elektroninius laiškus, klausytis muzikos ("Spotify", "Podcasts"), žiūrėti video ("Netflix", "Youtube", "TV Guide"). Lengvai keičiamas teksto dydis, kontrastas. Prietaisas gali būti valdomas balsu ir distanciniu pulteliu. Teksto įvedimas galimas irgi balsu bei pultelio rodyklėmis, renkantis raides po vieną. 

"Corvus RG160" - mobilusis telefonas, turintis "Nokia" laikus primenančią klaviatūrą ir lietimui jautrų ekraną. Šiuo telefonu galima skambinti, siųsti SMS žinutes, užsirašinėti informaciją tekstu ir diktofonu, išsisaugoti kontaktus. Galima daiktus žymėti naudojant tam tikrus lipdukus ir telefonui nurodyti, kaip jie vadinami. Tokiu atveju nukreipus kamerą į lipduką, telefonas įvardija pažymėtą objektą. 

Didintuvai. Parodoje buvo begalė įvairiausių didintuvų, nuo mažiausių - rankinių, iki didelių stalinių. Kai kurie didintuvai turi galimybę ne tik didinti knygos tekstą, reguliuoti kontrastą, teksto dydį, bet ir skaito tekstą kokybišku sintezuotu balsu. Kai kurie netgi leidžia redaguoti ekrane matomą grafinį vaizdą - pasikeisti spalvas atitinkamose vietose, padidinti ar sumažinti tam tikrus elementus. Vienas didžiausių matytų didintuvų yra 40 colių (108 cm) įstrižainės. 

Spausdintuvai. Brailio spausdintuvų buvo irgi įvairiausių. Kai kurie jų turi tam tikras specifines funkcijas, tokias kaip šviesių bei tamsių spalvų vaizdavimas, žymint jas skirtingais taškais. Dauguma spausdintuvų gali spausdinti grafikos elementus, kai naudojantis programine įranga nupiešiamas grafinis vaizdas ir tada verčiamas į spausdintuvui tinkamą brailio formatą. Vaizdas prieš spausdinant parodomas ekrane. Kai kurie spausdintuvai leidžia pasirinkti taškų į colį tankumą (DPI). 

"Easy reader - portable, blind-proof scanner system" yra skeneris, galintis greitai skanuoti ne tik tekstą, bet ir vizualią informaciją, esančią ant popieriaus. Nuskanuota informacija gali būti verčiama į *.txt, *.mp3 bei *.jpeg formatus. Šis prietaisas turi integruotą TTS ("text-to-speech") sistemą su "Acapela" aukšto lygio balsais. Informacija skanuojama itin greitai ir kokybiškai. Palaikomos netgi 34 kalbos, tarp kurių, anot kūrėjų, yra ir lietuvių. Prietaisas išsiskiria savo funkcionalumu: ant lapo padėjus nedidelę mikroschemą, galima pirštu stumti ją popieriumi ir prietaisas automatiškai skaito tekstą toje vietoje, kurioje ji yra. Taip neregys nesunkiai gali rasti vietą, kurioje reikia pasirašyti ant lapo. 

"Talking Induction Hob". Ši indukcinė kaitlentė kaista tik toje vietoje, kurioje padėta keptuvė ar puodas. Visos kaitlentės funkcijos yra įgarsintos, taigi neregys gali nustatyti laikmatį, kaitinimo temperatūrą. Patraukus puodą ar keptuvę galima atsargiai liesti kaitlentės paviršių, nes ji veikia tik tada, kai indai yra padėti ant paviršiaus. Tokia kaitlentė dėl greito atvėsimo patogi net tuo atveju, kai iš keptuvės netyčia iškrenta kepami maisto produktai. Juos galima susirinkti nebijant priliesti įkaitusio paviršiaus. 

Tiek šį kartą naujienų iš Vokietijoje vykusios parodos "Sight city". 

 

Nuotrauka: Didintuvų pasiūla parodoje "Sight city" buvo itin didelė / D. Kirsanovo nuotr. 

Nuotraukoje matomi ekspozicijos salėje ant ilgo tamsaus stendo palei sieną sudėti trys didintuvai. Visi jie sustatyti pagal dydį - kairėje nuotraukos pusėje esantis - didžiausias, prilygstantis didelės įstrižainės televizoriui, dešinėje - mažiausias, dydžiu panašus į kompiuterio monitorių. Didintuvai - plokšti, stačiakampio formos. Po jais padėjus knygą, didintuvo pagalba tekstas išdidinamas iki norimo dydžio ir rodomas per monitorių. Ši technologija - puiki pagalba silpnaregiams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]