Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Žaibavimas ir drumstys prieš akis - kada skubėti pas akių gydytoją?

Parašas po straipsniu

Muselės, voratinkliai ar žaibavimas, matomi prieš akis - tai staiga atsirandantys simptomai, kurie gali išgąsdinti. Kartais tai yra tiesiog amžiniai pakitimai akyse, tačiau kai kuriais atvejais jie gali būti rimtesnių akių ligų simptomas. Taigi, kada vertėtų sunerimti ir skubiau kreiptis pas akių gydytoją? 

Akies vidų užpildo stiklakūnis. Tai yra skaidri medžiaga, kurią sudaro 99 proc. vandens. Likusią jo dalį sudaro kolagenas ir hialurono rūgštis - dėl to stiklakūnis yra gelio konsistencijos ir optiškai skaidrus. Stiklakūnis savo užpakaliniu paviršiumi tvirtinasi prie tinklainės, taip pat prie kraujagyslių, esančių tinklainėje, bei regos nervo. 

Su amžiumi stiklakūnis skystėja, jame atsiranda tuščių ertmių bei drumsčių. Stiklakūniui skystėjant, traukiantis jis atšoka nuo tinklainės paviršiaus - ši būklė vadinama užpakaline stiklakūnio atšoka. Tai yra visiškai normalus, su amžiumi susijęs procesas, atsirandantis vyresniems nei 40 metų žmonėms. Kartais šis procesas praeina be simptomų. Tačiau dažnu atveju, stiklakūniui atšokant nuo tinklainės, galimas pažaibavimas prieš akis ir drumsčių, kurios juda kartu su žvilgsniu, atsiradimas regėjimo lauke. 

Dažnai stiklakūnyje esančios drumstys yra besimptomės - žmonėms jos nesukelia matymo pablogėjimo. Tačiau kartais šios drumstys yra stambios ir pačiame regėjimo lauko centre. Tokiu atveju jos ne tik nuolatos matomos, bet ir žymiai blogina regėjimo kokybę. Paprastai stiklakūnio drumstims (dėl stiklakūnio atšokos) specialus gydymas nėra taikomos. Kartais drumstys pačios pranyksta, suskyla į smulkesnes. Tačiau dažniausiai žmonės laikui bėgant susigyvena su prieš akis plaukiojančiomis "muselėmis". 

 

Kaip gydoma? 

Iki šiol vienintelis stiklakūnio drumsčių gydymas buvo vitrektomija. Tai operacinis gydymo metodas, kurio metu iš akies pašalinamas visas stiklakūnis, su jame esančiomis drumstimis. Tačiau tai visgi yra chirurginis gydymas, su kuriuo gali būti susijusios ir tam tikros komplikacijos. Todėl esant kliniškai nereikšmingoms drumstims, chirurginis gydymas neturėtų būti pirmo pasirinkimo gydymo būdas. 

Visai neseniai LSMU Kauno klinikose Akių ligų klinikoje atsirado naujas gydymo metodas simptominėms drumstims gydyti - lazerinė vitreolizė. Tai lazerinis gydymo metodas, kurio metu lazerio spinduliai drumstis išgarina, paverčia jas plazma. Procedūros metu drumstys iš akies nėra pašalinamos - jos tik suskaidomos į daug smulkesnes, kurios nebe taip trukdo matymui. 

Vitreolizė yra atliekama vietinėje akių lašų nejautroje (lazeris primena plyšinę lempą-mikroskopą, kuriuo atliekama akies apžiūra), naudojant specialų kontaktinį gydomąjį lęšį. Procedūra neskausminga, trunka iki pusvalandžio. Trukmė priklauso tiek nuo paciento gebėjimo ramiai sėdėti procedūros metu ir žiūrėti reikiama kryptimi, tiek nuo to, ar gydytojas gerai mato drumstį, esančią akyje. Beje, gali ir neužtekti vieno gydymo seanso, procedūrą gali reikėti kartoti po kelių mėnesių. 

Prieš gydymą lazeriu labai svarbi paciento apžiūra, gretutinių akies ligų atmetimas. Paprastai procedūra neatliekama pirmojo vizito metu - pirmiausiai gydytojas turi atlikti apžiūrą, nustatyti ligą ir atmesti kitas galimas patologijas. Jei jūsų atvejis bus tinkamas gydymui vitreolize, gydytojas paskirs procedūros laiką. 

 

Tinklainės plyšimai ir atšokos 

Tačiau ne visada stiklakūnis nuo tinklainės atšoka visiškai. Kartais, stiklakūniui esant stipriai prisitvirtinusiam prie geltonosios dėmės, gali atsirasti vadinamoji vitreomakulinė trakcija - tai būklė, kuomet stiklakūnis lieka tampriai prisitvirtinęs prie geltonosios dėmės, ją tempia. Taip sukeliami geltonosios dėmės kontūro pakitimai. Ši būklė gali sukelti žymesnį matymo pablogėjimą, vaizdo iškraipymą. Nesunkiais ligos atvejais tikslingas stebėjimas. Paprastai po kurio laiko stiklakūnis atšoka nuo tinklainės ir simptomai praeina. Sunkesniais atvejais, kuomet tempimas didelis, sukeliantis ryškų matymo pablogėjimą, galimas chirurginis gydymas. Operacijos metu pašalinamas stiklakūnis iš akies vidaus bei atstatoma normali geltonosios dėmės struktūra. 

Taip pat kartais stiklakūnis atšokdamas gali įplėšti tinklainės kraujagysles. Šiuo atveju gali pakraujuoti į stiklakūnį, gali atsirasi daugiau drumsčių prieš akis ar net žymiai suprastėti regėjimas. Gydytojas turėtų atmesti visas kitas galimas kraujavimo į stiklakūnį priežastis. Esant kraujavimui dėl stiklakūnio atšokos, paprastai kraujas po tam tikro laiko rezorbuojasi, ir specialus gydymas nėra reikalingas. 

Dar viena stiklakūnio drumsčių ir žaibavimo priežastis - tai periferinės tinklainės degeneracijos. Tai yra tinklainės išplonėjimai. Dažnai jie yra stebimi aukšto laipsnio trumparegiams, kurių tinklainės yra plonesnės nei gerai į tolį matančių žmonių. Stiklakūniui atšokant nuo tinklainės, ties tais išplonėjimais tinklainė lengvai gali įplyšti. Tinklainės plyšiai taip pat gali būti po traumų ar spontaniniai. 

Laiku nediagnozavus tinklainės plyšimo ir jo negydant lazeriu, tinklainė gali atšokti. Tinklainės atšokimo simptomas - tai visiškas matymo užtemimas, lyg juoda "užuolaida" užslinktų ant matymo lauko. 

Esant nedidelei tinklainės atšokai, gali būti taikomas gydymas lazeriu, kuomet juo atribojama tinklainės atšoka, sukuriamas barjeras, pro kurį atšokimas toliau neplinta. Jei tinklainės atšoka didesnė, gydymas - chirurginis. Operacijos metu iš akies pašalinamas stiklakūnis, naudojamos specialios dujos ir sunkieji skysčiai. Lazeriu atribojamas plyšys, dėl kurio atsirado atšoka. 

Tinklainės atšoką rekomenduojama išoperuoti per tris dienas nuo jos atsiradimo. Vėliau, dėl vykstančių procesų akyje, gydymas gali būti nebetikslingas dėl neigiamos regėjimo pagerėjimo tikimybės. Žinoma, gydymo rezultatai ir pooperacinis regėjimo aštrumas priklausys nuo to, kokio dydžio buvo atšoka, kokios gretutinės akių ligos. Kartais operacijos metu į akies vidų gali būti suleidžiamas silikono aliejus, kuris tvirčiau laiko tinklainę prispaustą. Silikono aliejų iš akies vėliau reikės pašalinti kitos operacijos metu. 

 

Kada gydytojo konsultacijai kreiptis skubiau? 

Jeigu Jus vargina plaukiojančios drumstelės prieš akis ar kartais atsirandantis žaibavimas - kreipkitės akių gydytojo konsultacijai planine tvarka. Jei žaibavimas intensyvėja, akyse drumsčių daugėja, atsiranda voratinkliai prieš akis ar staiga suprastėja matymas viena akimi - konsultacija turėtų būti suteikta skubesne tvarka. Jeigu prieš akis pamatote visiškai tamsią "užuolaidą" - nieko nelaukite, kreipkitės konsultacijai kuo skubiau. Ypač sunerimti dėl žaibavimo prieš akis turėtų jauni asmenys, kurie yra aukšto laipsnio trumparegiai. 

 

Nuotrauka: Jei pamatote tamsią "užuolaidą" prieš akis, į gydytoją kreipkitės kuo skubiau / www.eyehealth.com nuotr. 

Nuotrauka iš akių gydytojo kabineto. Pačiame nuotraukos centre - nemažas, šviesus, maždaug pusės metro aukščio akių tikrinimo aparatas, stovintis ant stalo. Viename jo gale, kairėje nuotraukos pusėje, sėdi vidutinio amžiaus akių gydytojas. Jis skaitytojui matomas iš dešiniojo profilio, nuo krūtinės iki viršugalvio. Vyro plaukai šviesūs ir trumpi, jis užsidėjęs akinius ir vilki baltą chalatą ilgomis rankovėmis. Gydytojas žiūri pro prietaise įrengtus žiūronus. Dešinę ranką jis pasidėjęs ant stalo, o kairiąja reguliuoja stovą, į kurį atremta pacientės galva. Stovas - visai šalia akių tikrinimo aparato. Jis pastatytas ant dviejų kojelių ir yra beveik tokio pat aukščio kaip aparatas. Stovas sukonstruotas taip, kad jame tilptų įremta žmogaus galva, taip pat specialiai įrengta vieta smakrui atremti. Patogiai įrėmusi galvą akis tikrinasi pacientė. Skaitytojui ji matoma iš kairiojo profilio, nuo krūtinės iki viršugalvio. Ji - jauna, plaukai tamsūs, ilgi. Mergina vilki šviesius marškinius ilgomis rankovėmis, rankas atrėmusi ant stalo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]