Viršelio istorija

 

Apie matymą nematant

 

Kas yra šeima? Norint atsakyti į šį klausimą rizikuojama, kad pastangos baigsis banalybių kartojimu ar paprastų dalykų komplikavimu. Aurimo ir Jurgitos Žiškų vyresnėliui devynerių Vytautui ir mažyliui Algirdui turbūt tokie klausimai dar nerūpi, jie tiesiog auga pilni vaikiškų džiaugsmų ir savo amžiaus atradimų. Judesio tiek, kad tik spėk suktis! Auga broliškai "papešiodami" vienas kitą, kartais gindami savo teritoriją ir kiekvieno brangenybes: tėvų dėmesį, mašinytes, planšetę, kamuolius, šachmatus... Bet kažkada jie per gyvą tėvų pavyzdį supras, kad šeima yra net sudėtingiausiose situacijose viską spėjanti mama. Svarbiausia - laiku apkabinanti, paguodžianti, apsauganti. Šeima yra tvirtai laikančios tėčio rankos, kad nepaspruktum ir nesusižeistum. Ir, kai bus galima, kartu prisidūktum iki valios! 

Šeima yra jausmas, kad tai pradžių pradžia. Ir sąmoningas sprendimas atiduoti save kitam, net jei kartais atrodytų - nebėra išeities ar per daug baimės ir nuovargio. Nes tai kito, neišmatuojamai artimo žmogaus matymas net nematant, vidinis ryšys, stipresnis už atstumą ir tamsą. 

 

Nuotrauka: Viršelyje Žiškų šeima: tėvai Jurgita ir Aurimas su sūnumis Vytautu ir Algirdu / D. Liubamirskaitės nuotr. 

 

Apvali žurnalo viršelio nuotrauka. Joje - besišypsanti jauna šeima. Moteris, vyras ir jų du mažamečiai vaikai džiaugsmingai žengia žaliuojančia pieva su žydinčiomis geltonomis gėlėmis, viršuje matosi medžių šakos. Antrame plane matoma mūrinio daugiabučio namo dalis ir neaukšta, maždaug pusės metro aukščio, gyvatvorė. Jauna moteris (kairėje) abejomis rankomis prie krūtinės priglaudusi neša maždaug poros metų berniuką. Moteris kiek stambesnio kūno sudėjimo, šviesių trumpų plaukų, užsidėjusi akinius nuo saulės, nuoširdžiai šypsosi. Ji vilki tamsiai mėlynos spalvos, baltais dryžiais dryžuotą palaidinę trumpomis rankovėmis ir tamsiai mėlynus džinsus. Mažylis ant rankų saitytojui matomas iš dešiniojo profilio. Vaikas dėvi pilką kepurę su snapu, užsidėjęs akinius nuo saulės, vilki šviesiai mėlynus marškinėlius trumpomis rankovėmis, mėlynus džinsus ir juodas basutes. Šalia moters, pačiame nuotraukos centre, eina jaunas, savimi pasitikintis vyras. Jis aukštas, vidutinio kūno sudėjimo. Jo plaukai trumpi, rudi, vyras užsiauginęs maždaug penkių centimetrų ilgio barzdą ir ūsus. Jis taip pat nuoširdžiai šypsosi. Vyras vilki mėlynus margus marškinėlius trumpomis rankovėmis, šviesius džinsinius šortus iki kelių, batų nesimato žolėje. Dešinėje rankoje jis laiko baltąją lazdelę. Jam į kairę ranką įsikibęs maždaug aštuonerių metų berniukas. Jis rudų plaukų, užsidėjęs akinius mėlynais rėmeliais ir mėlyną kepurę su snapu. Berniukas žiūri tiesiai į skaitytoją. Jis vilki žydrus marškinėlius trumpomis rankovėmis ir šviesiai mėlynus džinsinius šortus. Visa šeimyna, atrodo, mėgaujasi vasarišku oru. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau žaliuojančių medžių šakų bei tolumoje, už besišypsančių žmonių, stovintį kelio ženklą ir automobilį. 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Dėl padidėjusio spaudimo akies viduje siaurėja akiplotis. Ta pati nuotrauka matoma ne visu dydžiu. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukose kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje esančios žalumos ir daugiabučio namo visiškai nesimato, o moteris su vaiku matomi blankiai. Taip pat išblyškęs vaizdas nuotraukos viršuje. Tačiau pats nuotraukos centras ir apatinis dešinysis kampas vis dar ryškus. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Tai akies tinklainės kraujagyslių pažeidimas, dėl kurio vaizdas matomas su didesnio ar mažesnio dydžio dėmėmis. Vaizdo akiplotis nepakitęs, spalvos taip pat, tačiau vaizdą vietomis temdo dėmės. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematoma dalis žalumos ir moters bei vyro kojų nuo kelių iki pėdų, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Tai akies lęšiuko drumstėjimas. Sergantys šia liga tą patį vaizdą mato tokiu pačiu pločiu, realiomis spalvomis, tačiau visiškai blankiai, tarsi visas vaizdas būtų stipriai susiliejęs. Šiuo atveju, visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Tai tinklainės atsisluoksniavimas, kuris lemia dalies vaizdo visišką aptemimą. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemusi. Šiuo atveju, visiškai nematome moters ir vyro kojų nuo kelių iki pėdų, taip pat vyresniojo berniuko kūno dalies nuo liemens. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Dėl pažeistos akies tinklainės geltonosios dėmės, kuri atsakinga už centrinį matymą, vaizdas yra aklinai užtemęs pačiame regėjimo centre. Taigi, regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras - nematomas. Moters dešinioji kūno pusė ir beveik visas vyro kūnas, nuo kelių iki galvos, - užtemdytas. Visas likęs vaizdas - ryškus. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Tai akių tinklainei kenkianti liga, dėl kurios vaizdo plotis žymiai susiaurėja. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - vyro kūno dalis nuo liemens iki kaklo, jo rankos, taip pat moters kairioji ranka ir vyresniojo vaiko dešinioji ranka, įsikibusi tėčiui į kairiąją ranką, Visa kita nuotraukos dalis aplink centrą - aklinai užtemdyta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]