Teisininko komentaras

Parašas po straipsniu, autoriaus nuotr.Vidas Kaupelis, Civilinės aviacijos administracijos Skrydžių priežiūros skyriaus vadovas, www.tka.lt

Kodėl lėktuve sėdite toliau nuo avarinio išėjimo?

 

 

Jūsų klausimų laukiame redakcijos elektroninio pašto adresu [email protected] arba telefonu (8 652) 17558. Į šio mėnesio klausimą atsako Civilinės aviacijos administracijos (CAA) specialistas. 

 

Klausimas. 

"Kodėl keliaujant lėktuvu regos sutrikimų turintiems keleiviams skiriamos vietos eilėje, kurioje nėra avarinio išėjimo? Ar taip nepažeidžiama jų teisė saugiai išlipti esant ekstremaliai situacijai? Daiva" 

 

Atsakymas. 

"Orlaivyje, skirstant vietas keleiviams, pagal Europos Sąjungoje galiojanti reglamentavimą ir vežėjų taikomas procedūras, yra laikomasi taisyklių, kurios privalo užtikrinti sklandų visų keleivių evakavimą avarijos arba gaisro atveju. Esminis reikalavimas yra toks – keleiviai privalo būti susodinami taip, kad avarinės evakuacijos atveju galėtų lengvai suprasti įgulos narių instrukcijas bei padėti vykdyti evakuaciją iš orlaivio kitiems keleiviams ir jai netrukdytų. 

Yra laikoma, kad regėjimo negalią turintys asmenys avarinės evakuacijos metu, kai yra brangi kiekviena sekundė, turi ribotas galimybes asistuoti įgulai ir padėti kitiems keleiviams pasinaudoti gelbėjimosi įranga. Todėl, siekiant išvengti grūsties pavojaus ir norint užtikrinti kuo sklandesnę evakuaciją iš orlaivio avarijos atveju, tokie asmenys yra sodinami toliau nuo avarinių išėjimų. Mūsų manymu, taikant šią taisyklę, nėra pažeidžiamos regėjimo negalią turinčių asmenų teisės. Atvirkščiai – tai suteikia jiems galimybę gauti pagalbą ir sėkmingai palikti orlaivį, nekliudant kitiems keleiviams, jeigu to prireiktų." 

 

Autoriaus nuotrauka. Vidas Kaupelis. Vidutinio amžiaus vyras nuoširdžiai šypsosi ir žiūri tiesiai į skaitytoją. Jo plaukai trumpi, vyras vilki baltus marškinius ir juodą švarką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]