Teisininko komentaras

Parašas po straipsniu, autoriaus nuotr.Stasė Aliukonytė-Šnirienė, VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė, www.vmi.lt

Deklaracijų pateikimo metas


 

Jūsų klausimų laukiame redakcijos elektroninio pašto adresu [email protected] arba telefonu (8 652) 17558. Į aktualų šio mėnesio klausimą atsako Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistė.

  

Klausimas. 

"Iki gegužės 2 d. reikia pateikti metines pajamų deklaracijas. Patikslinkite, kas ir dėl kokių priežasčių privalo pildyti šią deklaraciją ir kokios pasekmės laukia, jei privalau, bet nepildau. Kur galima kreiptis pagalbos dėl deklaracijos pildymo? Taip pat įdomu žemės paveldėjimo atveju, ar reikia deklaruoti, ar reikia tai daryti kasmet, jei jokių finansinių veiksmų su paveldėta žeme neatliekama? Dainius" 

 

Atsakymas. 

"Pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių. 

Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas NPD. Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje. 

Pamiršus laiku deklaruoti pajamas ar nesumokėjus mokesčių, VMI siunčia gyventojams priminimus. Pranešimai yra skelbiami internete prisijungus prie "Mano VMI". Jei asmuo elektroninio pranešimo neperskaito, jis siunčiamas paštu deklaruojamu gyvenamosios vietos adresu. Visgi, delsti neverta, nes už kiekvieną praleistą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigių. 

Neregiams yra sudarytos galimybės užpildyti deklaracijas savarankiškai pasinaudojant balso sintezatoriumi. Taip pat, jei pildant deklaraciją kyla klausimų, atsakymų į juos galima sulaukti paskambinus bendruoju VMI telefonu 1882 ar apsilankyti VMI klientų aptarnavimo padaliniuose, kur specialistai tikrai padės užpildyti deklaraciją. 

Paveldėtos žemės, kaip ir paveldėjimo būdu gautų pajamų, metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje (GPM308) deklaruoti nebūtina, nes tai gali būti apmokestinama paveldimo turto mokesčiu. Jei po paveldėjimo jokių veiksmų (pvz., pardavimo, dovanojimo) su žeme neatliekama, vien dėl turimos žemės pajamų deklaruoti nebūtina. Tačiau, paveldėta žemė yra apmokestinama Paveldimo turto mokesčiu, todėl, turtą paveldint ne iš artimųjų, dar iki paveldėjimo liudijimo gavimo turi būti sumokamas paveldimo turto mokestis. Taip pat už paveldėtą žemę turi būti mokamas žemės mokestis. 

Šiais metais deklaracijos forma ir deklaracijos teikimo tvarka išlieka visiškai tokia pati, o pokyčiai irgi palies nedidelę dalį gyventojų. Pagrindiniai šių metų pokyčiai - išnykusi painiava dėl Papildomo neapmokestinamų pajamų dydžio tėvams ir atsiradęs papildomas procentas, kurį nuo savo sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio galima skirti profesinėms sąjungoms ir jų susivienijimams. 

VMI formuoja preliminarias pajamų deklaracijas, prieinamas per elektroninę bankininkystę. E. deklaravimo formoje tereikia patikrinti įvestą informaciją ir deklaraciją pateikti." 

 

Autorės nuotrauka: Stasė Aliukonytė-Šnirienė. Moteris liekna, vidutinio ar kiek vyresnio amžiaus. Jos plaukai tamsūs, trumpi ir tiesūs, ant kaktos krenta kirpčiukai. Stasės žvilgsnis nukreiptas į priešais ją esantį pašnekovą, greičiausiai aukštesnį už ją, nes moteris žiūri į viršų. Ji su akiniais tamsiais rėmeliais. Moteris skoningai pasidažiusi, įsivėrusi kabančius kelių centimetrų ilgio auskarus, švelniai šypsosi. Ji vilki tamsų švarką su tamsia palaidine, ant kairiojo švarko atlapo segi "VMI" ženkliuką. Už jos balta siena, ant kurios tamsiame fone parašyta "Valstybinė mokesčių inspekcija", arba sutrumpintai "VMI". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]