Viršelio istorija

 

Apie šurmulio jaukumą

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.

Jei būtų įmanu nepastebėtiems užsukti į Eglės Jarmolavičiūtės butą, turėtų nenustebinti maždaug toks vaizdas: katė Vibrisė iš Eglės lėkštės ant stalo bando nugvelbti maisto ir jį numesti ant žemės, kur tarsi susimokęs su savo guolio kaimyne jau laukia šuo Rokis. Dvi žako rūšies papūgos - Bela ir Benukas - ką tik smalsiai žaidusios ant narvo, irgi nusileidžia ant grindų palaikyti katei ir šuniui gurmaniškos draugijos. Visame tame šurmulyje galima praklausyti ant palangės išdidžiai susirangiusio vyriausio augintinio - 15 metų Pūkučio - atsainų murkimą, tarsi bylojantį: "o man tas pats, peškitės vieni!" 

Gal kas nustebtų, kad pietus lėkštėje bandanti išgelbėti Eglė visai nepyksta. Ji neabejodama savo gyvūnus vadina šeima, pridurdama, kad tai jie sustiprino pačios atsakomybę ir valią. Tarsi gaudant vaikystės svajonę, lyg netyčia jos namuose atsiradę gyvūnai prižiūrimi ir mylimi nei vieno neišskiriant. Toks kasdienis rūpestis būrio augintinių šeimininkei klausimų nekelia: dėl jų gyvo šurmulio verta pasistengti. 

 

Nuotrauka: Viršelyje E. Jarmolavičiūtė / D. Liubamirskaitės nuotr. 

Apvali balandžio mėnesio žurnalo "Mūsų žodis" viršelio nuotrauka. Apskritimo centre - jauna liekna mergina, Eglė Jarmolavičiūtė. Skaitytojui ji matoma iš dešiniojo profilio. Rudi Eglės plaukai surišti į kasą. Ji užsimerkusi ir šiek tiek prasižiojusi, tarsi ruoštųsi kažką sakyti. Veide galima įžiūrėti švelnią šypseną. Mergina apsirengusi rožinį megztinį ilgomis rankovėmis ir tamsiai mėlyną liemenę su užtrauktuku, užtrauktu beveik iki pat kaklo. Ant dešiniojo merginos peties tupi melsvai pilka papūga. Papūga taip pat matoma iš dešiniojo profilio. Papūga maždaug dvidešimt penkių centimetrų ilgio, tamsesnių ir šviesesnių pilkšvai melsvų atspalvių. Jos akys geltonos, o snapas blankiai juodas. Ant kairiosios rankos pirštų Eglė laiko dar vieną tokios pat spalvos papūgą, kurią glosto dešine ranka. Papūga, atrodo, specialiai merginai atsukusi norimą kaklo vietą. Akivaizdu, kad tarp merginos ir šių nuostabių paukščių užsimezgęs artimas ryšys. Nuotraukos antrame plane, merginai iš kairės, stovi didžiulis, už Eglę aukštesnis metalinis narvas atidarytomis grotelėmis, greičiausiai skirtas paukščiams laikyti. 

 

Ketvirtasis viršelis - aštuonių nuotraukų kompozicija. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Matydami visą papūgos, tupinčios ant dešiniojo merginos peties, ilgį, pastebime, jog pati ilgiausia papūgos uodegos dalis - ryškiai rožinės spalvos, kitos papūgos - taip pat. Nuotraukoje matosi daugiau paukščių narvo detalių. Jis labai didelis, mažiausiai kelių metrų aukščio ir pločio. Kairėje narvo pusėje, maždaug pusantro metro aukštyje, kabo įvairios paukščiams laipioti skirtos atramos bei spalvoti dubenėliai maistui. Dešinėje narvo pusėje matyti dar keli pakabinti geležiniai dubenėliai. 

PROTANOPIJA - spalvinės regos sutrikimas, kuomet žmogus nemato raudonos spalvos. Vaizdo spalvinė gama susiaurėja. Nuotrauka neatrodo visiškai juodai balta, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Dėl padidėjusio spaudimo akies viduje siaurėja akiplotis. Ta pati nuotrauka matoma ne visu dydžiu. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas, pvz., nesimato kairiosios paukščių narvo dalies. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Tai tinklainės kraujagyslių pažeidimas, dėl kurio vaizdas matomas su didesnio ar mažesnio dydžio dėmėmis. Akiplotis nepakitęs, matoma visa nuotrauka, tačiau vaizdą vietomis temdo dėmės. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematoma dalis merginos dešiniosios rankos ir peties, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Tai akies lęšiuko drumstėjimas. Sergantys šia liga tą patį vaizdą mato tokiu pačiu pločiu, realiomis spalvomis, tačiau visiškai blankiai, tarsi visas vaizdas būtų stipriai susiliejęs. Sunku įžiūrėti narvo virbus, jie beveik nematomi. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Tai tinklainės atsisluoksniavimas, kuris lemia dalies vaizdo visišką aptemimą. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Visiškai nematome merginos dešiniosios rankos ir pusės papūgos, tupinčios merginai ant kairiosios rankos. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Dėl pažeistos akies tinklainės geltonosios dėmės, kuri atsakinga už centrinį matymą, vaizdas yra aklinai užtemęs pačiame regėjimo centre. Taigi, regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdo centras - nematomas. Merginos veidas visiškai užtemdytas, taip pat nesimato pusės papūgos, tupinčios ant dešinio merginos peties. Visas likęs vaizdas - ryškus. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Tai akių tinklainei kenkianti liga, dėl kurios vaizdo plotis žymiai susiaurėja. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - merginos veidas, kaklas ir ant dešinio peties tupinčios papūgos galva. Visa kita nuotraukos dalis- aklinai užtemdyta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]