TURINT LAIKO

 

TARPUŠVENČIO LINKSMYBĖS IR PAVOJAI


Šiais metais švenčių laikotarpis pakankamai ilgas. Jų metu ne tik galima bus pailsėti, aplankyti įvairių miestų eglutes, nueiti į teatrą ar koncertą, bet užteks laiko ir pasėdėti prie valgiais ir gėrimais nukrautų stalų. O tai didžiausias pavojus mūsų skrandžiams. Norint išvengti virškinimo sutrikimų, derėtų pasisaugoti ir laikytis tam tikrų mitybos taisyklių. 

• Prie stalo valgykite saikingai. 

• Nemaišykite įvairaus maisto. Geriausia pasirinkti 2–3 patiekalus ir jais visą vakarą smaguriauti. 

• Gausiai gerkite mineralinį arba stalo vandenį. 

• Pavalgius derėtų daryti kelių valandų pertrauką. 

• Kieno silpnesnė virškinimo sistema, derėtų neužmiršti virškinti padedančių arbatų ar vaistų. 

• Pajutus pirmuosius apsinuodijimo maistu simptomus (sunkumą skrandyje, atsirūgimą kiaušiniu), patariama daugiau nevalgyti ir gerti daug skysčių. 

• Šioje situacijoje praverčia aktyvintos anglies tabletės, blogiausiu atveju – mineralinis vanduo. 

• Norėdami žarnynui pagelbėti nuo jį užplūdusio didelio maisto kiekio, išeikite pasivaikščioti arba pajudėti bute. Judant maistas lengviau suvirškinamas. 

O kad nepersivalgytumėte, siūlome veiklos – patiems pasigaminti skanių patiekalų. 

 

Morkų salotos su mandarinais 

Reikės: 2 morkų, 4–5 mandarinų, 2 česnako skiltelių, saujos džiovintų spanguolių, 1 šaukšto paskrudintų sezamų sėklų, 0,5 citrinos sulčių, 1 šaukšto medaus, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukšto aliejaus, žiupsnelio cinamono ir kardamono. 

Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis arba labai aštriu peiliu supjaustykite horizontaliai griežinėliais. Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sukapokite. Dubenėlyje išplakite citrinos sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną su kardamonu. Pagal skonį pasūdykite. Morkas suberkite į lėkštes ar dubenį, sudėkite mandarinus, apibarstykite česnakais, sezamų sėklomis, spanguolėmis ir apšlakstykite padažu. 

 

Kopūstų salotos "Stebuklas" 

Reikės: 0,5 vidutinio dydžio kopūsto, 3 morkų, 3 bananų, 2–3 kivių, 0,5 stiklinės spanguolių. 

Padažui: 3 šaukštai vyno acto, 0,5 stiklinės aliejaus, 1 šaukštas druskos, 2 šaukštai cukraus. 

Papuošimui: 2 kiviai ir truputis spanguolių. 

Kopūstą smulkiai supjaustome, suberiame cukrų, druską, supilame vyno actą ir truputį spausdami išmaišome. Morkas nuskutame ir sutarkuojame morkų trintuve. Nulupame bananus ir kivius. Bananus supjaustome griežinėliais, o kivius – skiltelėmis. Suberiame spanguoles. Salotas užpilame aliejumi ir gerai išmaišome. Patiekiame porcijiniuose indeliuose, papuošiame kivių griežinėliais ir spanguolėmis. 

 

Kiaulienos suktinukai su įvairiais įdarais 

Reikės: 800 g kiaulienos nugarinės, 600 g kiaulienos ir jautienos faršo, 1 kiaušinio, 2 šaukštų grietinės, truputį druskos, pipirų, 1 morkos, 1 svogūno, truputį miltų, aliejaus. 

Įdarams: 4 džiovintų grybų, 2 džiovintų slyvų, 2 gabalėlių fermentinio sūrio, 2 virtų kiaušinių trynių. 

Nugarinę supjaustome į 8 dalis, plonai išmušame, pabarstome prieskoniais. Faršą sumaišome su pakeptais svogūnais, prieskoniais, įmušame kiaušinį, gerai išminkome ir padaliname į 8 dalis. Į kiekvieną faršo dalį dedame skirtingą įdarą, faršą apvyniojame nugarinės gabalėliais ir suformuojame gražius suktinukus. Juos apvoliojame miltuose ir pakepame keptuvėje su aliejumi. Tada sudedame į morkų griežinėliais išklotą puodą, užpilame vandens, įdedame 2 šaukštus grietinės, įberiame prieskonių ir troškiname. Patiekiame su bulvių koše, papuošiame žiediniais kopūstais, įvairiais žalumynais. 

Šį patiekalą galima patiekti kaip žaidimą. Kiekvienas įdaras reiškia kokį nors linkėjimą. Kam koks įdaras teks – tokį ir linkėjimą išgirs! 

 

Kalėdų senelio namelis 

Reikės: 3 pakelių šokoladinių sausainių, 0,5 l pieno, 500–600 g riebios varškės, 200 g minkšto sviesto, 100 g šokolado, 2 citrinų, 1 stiklinės cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus. 

Papuošimui: 100 g juodojo šokolado, 2 baltymų, 1 stiklinės miltinio cukraus, saldainių bei konditerinių karoliukų. 

Pertepimui varškę ir citrinas sumalame. Į varškę įmaišome cukrų, vanilinį cukrų, susmulkintą šokoladą ir minkštą sviestą. Šokoladinius sausainius pamirkome piene. Ant sviestinio popieriaus dedame pirmąjį sausainių sluoksnį (2x3) ir aptepame varškės kremu. Taip sluoksniuojame namelį, kol jo šonai tampa lygūs sausainio aukščiui. Tuomet palaipsniui siaurindami sausainių sluoksnius formuojame stogą. Visą namelį aptepame likusiu varškės kremu ir aplipdome sausainiais. Namelį per naktį laikome šaltai. Jo šonus aptepame ištirpintu šokoladu, o stogą – baltymų glajumi. Puošiame saldainiais ir konditeriniais karoliukais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]