DRAUGE SU BENDRUOMENE

Augustinas ROTUNDAS

"ŠARŪNO" ISTORIJOS PĖDSAKAIS


Šoudauno treniruotėjeLegenda byloja, kad tai neabejotinai susiję su vieno garsiausių Lietuvos krepšininkų – Šarūno Marčiulionio vardu. Kaip tik tais metais ir tomis dienomis jis lankėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC), susitiko su mokiniais, sporto salėje su jais net mėtė į krepšį baudas. Kita legenda sako, kad galėję būti ir kitaip: šiuo vardu vadinęsis Dainavos kunigaikštis, kurio žygius ir didžius darbus išsaugojusi žmonių atmintis, o į knygas surašęs mokytas vyras Vincas Krėvė–Mickevičius. Ir ne taip svarbu, ar tas vardas pasiskolintas iš vieno garsiausių Lietuvos krepšininkų, ar iš ne mažiau garsaus Dainavos kunigaikščio, bet vienam iš Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) klubų – "Šarūnui" – jau 25–eri. 

Moksleivių ir jaunimo sporto klubas "Šarūnas" vienija LASUC besimokančius mokinius ir kai kuriuos jų mokytojus, trenerius, šeimų narius – iš viso apie 80 žmonių, tačiau keturis penktadalius jo narių sudaro jaunimas. Taigi "Šarūnui", kaip nė vienam kitam LASF sporto klubui, negresia pavojus pasenti, sustabarėti, užmigti ant laurų, o užmigus – pramiegoti atsakingiausias varžybas. Linksmi pačių jauniausiųjų balsai, lankstūs ir raumeningi vyresniųjų kūnai, sprogstamoji jaunystės energija – tai ir yra "Šarūnas"! Nuo 2016 m. klubui vadovauja buvęs ilgų distancijų bėgikas, tarp jų yra ir maratono rungtis, Sidnėjaus, Atėnų, Pekino paralimpinių žaidynių dalyvis, o dabar – kūno kultūros mokytojas Linas Balsys. Perskaitęs eilutes apie tai, kad "Šarūnas" yra LASUC sporto klubas, jis iškart pataisytų – ne tik! Bet apie tai kiek vėliau. 

"Kultivuojame visas septynias sporto šakas, kurias kultivuoja ir Lietuvos aklųjų sporto federacija", – pasakoja L. Balsys, – dziudo, golbolą, lengvąją atletiką, plaukimą, šachmatus, šaškes ir šoudauną. Turime savo trenerius, dalyvaujame Lietuvos čempionatuose, tarptautinėse varžybose." 

Beveik apie kiekvieną klube kultivuojamą sporto šaką galima pasakoti ilgai, įdomiai ir daug. "Šarūne" pirmuosius sportinio meistriškumo įgūdžius įgijo visa dabartinė Lietuvos golbolo rinktinė, daugiau nei prieš penkiolika metų čia pradėtas žaisti Lietuvoje greitai išpopuliarėjęs šoudaunas. Buvusi klubo narė Gluosnė Norkutė 2015 m. pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionate, plaukdama nugara, pateko į stipriausiųjų savo rungties atstovų aštuntuką. "Šarūnas" yra vienintelis LASF klubas, kultivuojantis aklųjų dziudo imtynes. 

"Daugelis buvusių mūsų klubo narių, – sako L. Balsys, – Europos, pasaulio, paralimpinių žaidynių dalyviai. Dar neseniai "Šarūnui" priklausė tik LASUC besimokantys ar jį baigę jaunuoliai, dabar ieškome ir į klubo veiklą įtraukiame integruotai besimokantį jaunimą. Kol kas skaičiai kuklūs, bet apie pirmuosius rezultatus jau galima kalbėti." 

Anot L. Balsio, klubo situacija labai primena mokyklos situaciją: suranda, parengia ir atiduoda kitiems. "Anksčiau buvo daugiau mokinių, didesnis ir pasirinkimas. Dabar mažiau, be to, nemažai mokinių turi papildomų negalių, negali sportuoti net taikant ne pačius aukščiausius reikalavimus. Nepaisant to, kasmet LASUC išleidžia bent po vieną kitą mokinį, galintį pretenduoti į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių rinktinę. Didele dalimi tai yra ir "Šarūno" nuopelnas. Štai pernai į Europos lengvosios atletikos čempionatą vyko ką tik mokyklą baigęs ir "Šarūne" treniravęsis Martynas Janulčikas. Kitas buvęs LASUC auklėtinis Normantas Prušinskas treniruojasi su golbolo rinktine. Ne tik neįgaliųjų, bet ir sveikųjų dziudo varžybose dalyvauja LASUC moksleivė Monika, keliose sporto šakose savo vietą bando rasti kitas moksleivis – Ernestas. Tarptautiniuose turnyruose dalyvauja jaunimo golbolo rinktinė. Nemažas būrys buvusių klubo narių nuolat dalyvauja Lietuvos čempionatuose." 

Klubas artimiausiu metu ketina keisti pavadinimą. Jau atrinkti trys, daugiausiai balsų gavę pasiūlymai. "Šarūnas – gražus, populiarus vardas, – sako L. Balsys, – bet trūkumas yra tai, kad jis neinformatyvus – į išorę netransliuoja jokios informacijos. Kol kas taryba dar nenusprendė, kokį vardą pasirinksime, tačiau norime, kad jis transliuotų žinią: apie sportą, judesį, galbūt negalią. Ši žinia galėtų prisidėti ir prie naujų klubo narių, ypač besimokančių integruotai, paieškos." 

Pastaraisiais metais klubas gali laisviau disponuoti finansais, samdyti trenerius ir jiems mokėti atlyginimus. Rengiami projektai įvairioms institucijoms, ieškoma finansavimo. Dar daugiau galimybių L. Balsys sieja su naujuoju Sporto ir kūno kultūros įstatymu. 

"Įstatymas palankus ne tik aukšto sportinio meistriškumo siekiantiems neįgaliesiems, bet ir jų klubams, vystantiems sportinę veiklą, skatinantiems sveikatingumą. Įstatymas padeda pasijusti sporto bendruomenės dalimi", – apibendrina "Šarūno" vadovas, o klubas pradeda naują veiklos 25–metį. Palinkėkime, kad jis būtų bent ne blogesnis už praėjusį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]