DRAUGE SU BENDRUOMENE

Augustinas ROTUNDAS

ŠVENČIŲ IR MUGIŲ GAUDESYJE


Rugsėjį sostinėje vyko dvi didelės šventės, kuriose gausiai dalyvavo ir LASS nariai - tautodailininkai, amatininkai, meno saviraiškos kolektyvai, sportininkai. Ir nors yra skaitytojų sakančių, kad apie praėjusius įvykius ar renginius skaityti visiškai neįdomu, dar kartą trumpam grįžkime į tas dienas, pakalbinkime jų dalyvius ir pasiteiraukime jų nuomonės. 

Rugsėjo 2-3 dieną vyko tradicinės "Sostinės dienos", o jų metu neįgaliųjų šventė "Tau, Vilniau!" Šventėje dalyvavo aklieji iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Jonavos, Raseinių, Mažeikių, kitų Lietuvos miestų. Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautodailės būrelio "Vaivos juosta" vadovė Lina Norkienė prisimena: "Šventė buvo kaip reta smagi ir graži. Bendrą nuotaiką labai pagyvino ir paįvairino nuo Rotušės iki Katedros aikštės vykusi eisena: priekyje - "Trimito" orkestras, už jo, mes, šventės dalyviai. Mugėje dalyvavome keturios būrelio "Vaivos juosta" moterys. Turėjome patogų paviljoną. Jame prekiavome savo rankdarbiais. Mugė - tai ne tik gera proga ką nors parduoti, bet ir galimybė pabendrauti, suprasti, kas ir kuo domisi ar nesidomi. Antai, nė vienas lietuvis neatkreipė dėmesio į mūsų megztus šalikus - vieną įsigijo studentas indas. Labai įdomu stebėti kitos kultūros žmogaus kūno kalbą, kaip jis rodo susidomėjimą, reiškia pagarbą ar dėkingumą." 

Nuo Rotušės iki Katedros aikštės vykusią eiseną pirmiausia prisimena ir LASS Kelmės rajono filialo pirmininkė Janina Samušienė: "Iš Kelmės į šventę vykome trys neįgaliųjų organizacijos. Savivaldybė skyrė autobusą. Turėjome savo atributiką, o folkloro ansamblis "Ramočia" koncertavo pagrindinėje šventės scenoje ir Bernardinų sode." 

Į šventę Vilniuje vyko ne tik visoje Lietuvoje žinoma "Ramočia", bet ir kiti filialo nariai, amatininkai. Šiais metais Kelmės rajono savivaldybė rajone vykdomiems socialinių paslaugų plėtros projektams skyrė papildomai lėšų. LASS Kelmės rajono filialas už jas ketina įsigyti priemonių amatų būreliui, liaudies instrumentų muzikantams. 

"Šiais metais šventė "Tau, Vilniau!" organizuota kitaip, - pastebi panevėžiečių kultūrinio darbo organizatorė, meno saviraiškos būrelių vadovė Rima Žostautienė, - koncertai vyko ne tik aikštėje, bet ir Bernardinų sodo erdvėse. Visą gyvenimą praleidau tarp regėjimo negalią turinčių žmonių, todėl girdėti bei matyti juos grojančius ir dainuojančius ypač smagu. Bernardinų sode koncertavo keli LASS kolektyvai." 

Akmuo į organizatorių daržą: "Viskas - Mišios katedroje, koncertas, dalyvių maitinimas - vyko vienu metu, - pastebi R. Žostautienė, - žmonės į Vilnių atvažiuoja ne kasdien. Kai kurie norėjo ir mišiose dalyvauti, ir padainuoti, o ir pasistiprinti reikėjo, bet kai viskas vyksta tuo pačiu metu, yra ne tik neįprasta, nepatogu, bet ir nesmagu. Malda ir pietūs - skirtingi dalykai!" 

Šventėje "Tau, Vilniau!" dalyvavo ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). "Savo palapinėje demonstravome specialiųjų formatų leidinius, reljefines iliustracijas, įvairias taktilines priemones, skirtas regos ir kitą negalią turintiems žmonėms, pasakojome apie mūsų rengiamas ir vykdomas edukacines programas", - šventei pasibaigus įspūdžiais dalijosi LAB vartotojų aptarnavimo centro vadovė Janina Vileikienė. 

LAB palapinė sulaukė gyvo šventės dalyvių, tarp jų - socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio ir jo atžalų, susidomėjimo. "Buvo smagu sutikti potencialius skaitytojus, būsimus savanorius diktorius, išgirsti teigiamus LAB veiklos įvertinimus", - sakė J. Vileikienė. 

"Dialogo tamsoje" paroda renginyje "Tau, Vilniau!"Po "Sostinės dienų" praėjus dviem savaitėms, rugsėjo viduryje, Vilniuje šurmuliavo kita didelė šventė - Tautų mugė. "Siekdami socialinio dialogo, šventės organizatoriai joje kviečia dalyvauti neįgaliųjų organizacijas, kitas, socialinę atskirtį patiriančias grupes, - pasakoja LASS respublikinio centro darbuotoja Marina Dynda, - pernai dalyvavo kurtieji, o šiemet pasiūlyta dalyvauti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai." 

Mugėje koncertavo LASS kolektyvai ir atlikėjai Gražvydas Sidiniauskas, Irma Jokštytė, folkloro ansambliai "Sedula" ir "Ramočia", tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Vyko įvairios parodomosios veiklos: žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas mugės svečius supažindino su brailio raštu, Lietuvos golbolo rinktinės vyrai demonstravo golbolo kamuolį, auksinius apdovanojimus, rungtynių vaizdo įrašus. "Žmonės ne tik domėjosi, klausinėjo, bet ir patys užsirišę akis bandė ridenti kamuolį", - pasakojo jie, - kai kurie apie golbolą sužinojo tikrai pirmą kartą." 

LAB atstovė Audronė Gendvilienė kvietė artimiau susipažinti su liečiamosiomis, akliesiems skirtomis knygelėmis, kurios yra vienetinės, pagamintos rankomis, su iškiliais liečiamaisiais personažais. "Apie garsines ar brailio knygas daugelis žmonių jau yra girdėję, - sakė A. Gendvilienė, - liečiamosios knygelės ne vienam mugės lankytojui buvo visiška naujiena, atradimas. Dar didesnis atradimas buvo sužinoti, kad egzistuoja ir grafikos rūšis, skirta akliesiems - tiflografika. Liečiamosiomis knygelėmis ypač domėjosi vaikai. Liesti knygelių personažus patinka visiems vaikams, tiek nematantiems, tiek ir matantiems." 

Deja, ir šios mugės organizatoriams mūsų žmonės turėjo priekaištų. "Gerai, kad esame kviečiami, kad turime galimybę išvažiuoti ir koncertuoti, - sakė šiauliečių "Sedulos" vadovė Virginija Gintilaitė, - bet kviesdami rengėjai kartu ir šiek tiek įsipareigoja. Gerai, kad tą šeštadienį Vilniuje nelijo, o tik truputį pakrapnojo. Jeigu būtų užėjusi liūtis, nebūtume turėję kur dėtis. Organizatoriai nepasirūpino net pastatyti palapinių. Mes kaip mes, pasėdėjome ant suoliukų ir gerai, bet muzikos instrumentai galėjo sušlapti ar sudrėkti. Neretai jie yra jautresni nei žmonės! Pati sėdėjau apsikabinusi armoniką ir bijojau, kad tik nepradėtų lyti." 

Anot V. Gintilaitės, išdidesni, reiklesni sau ir kitiems turėtume būti ir mes patys. Ne visada reikėtų vadovautis principu: "Susimylėjo - pakvietė - tai tuojau pat ir lėkime!" 

Beveik neabejotina, kad tiek šventės "Tau, Vilniau!", tiek Tautų mugės organizatoriams mūsų nusiskundimai mažiausiai rūpės - šuo loja, karavanas eina tolyn! Tačiau bent patys atkreipkime dėmesį į panevėžiečių bei šiauliečių išsakytas pastabas ir nekartokime tokių pačių klaidų savo renginiuose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]