RENGINIAI

Martynas VIDUGIRIS

VISAI NE BAUBAS...


Sveikos gyvensenos šalininkų Lietuvoje nuolat daugėja. Įvairios sveikatingumo stovyklos, jogos praktikos ar meditacijos - galime rinktis, kas labiau patinka, ką palankiau priima mūsų pačių kūnas ir psichika. Iki pastarojo meto tarp aklųjų ir silpnaregių sveikatingumo sąjūdis daug šalininkų neturėjo. Tai nereiškia, kad iki šiol gyvenome ir tebegyvename nesveikai. Priešingai, daugelis net vyresnio amžiaus žmonių dalyvauja didžiuosiuose miestuose veikiančių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų veikloje: šimtus dalyvių sutraukia kasmet "Zelvoje" vykstantis rudens krosas, lengvosios atletikos, plaukimo, kitų sporto šakų treniruotės ir varžybos. Iš privačių pokalbių akivaizdu, kad žmonės domisi specialistų teikiamomis maitinimosi, teisingo maisto produktų derinimo rekomendacijomis. Vis dėlto šie ir kiti dalykai vyksta labiau stichiškai ir paprastai bendraminčių būreliuose. Atrodo, greitai ir čia sulauksime permainų. 

 Mankšta prie jūros

Vasarai skaičiuojant paskutines dienas, Šventojoje surengta sveiko gyvenimo būdo ir psichologinės harmonijos mokomoji stovykla regėjimo negalią turintiems žmonėms. Joje dalyvavo 19 aklųjų ir silpnaregių iš visos Lietuvos - daugiausia iš mažesnių miestų ir miestelių. Jie visą savaitę klausėsi paskaitų apie sveikatos gerinimą, praktiškai išbandė subalansuotą mitybą bei dienos režimą. Vyko meno terapijos, regėjimo gerinimo pagal garsaus oftalmologo W. H. Beitso (Bates) metodą, seminarai. 

"Tai buvo jau trečioji tokio pobūdžio sveikatingumo stovykla, - pasakoja LASS respublikinio centro darbuotoja Lina Puodžiūnienė. - Rengdami pirmąją stovyklą orientavomės į žmones nuo 50 iki 60 metų amžiaus, tačiau labai greitai pastebėjome, kad ji domina ir jaunesnius. Šiemet kartelę nuleidome jau iki 40 metų, bet ir tai ne riba. Sveika gyvensena domina ir jaunimą. Ateityje amžiaus ribą dar labiau mažinsime arba rengsime atskiras stovyklas jaunesniems ir vyresnio amžiaus žmonėms." 

Meno terapijos vaisiaiStovyklos dienotvarkė buvo ganėtinai įtempta. Kiekviena diena prasidėdavo mankšta prie jūros ir maudynėmis pačioje jūroje. Mankštai ir maudynėms vadovavo Sveikuolių sąjungos viceprezidentė Lukrecija Augustaitytė. "Jūra šilta, maudėmės, džiaugėmės bangomis, žaidėme kaip vaikai, - pasakoja L. Augustaitytė, mūsų mankštos paskirtis buvo ne tik išjudinti per naktį sustingusį, užsimiegojusį kūną, bet, turbūt svarbiausia, pradėti dieną džiaugsmingai, patiems ją susikurti. Taip ir darėme!" 

Sveikuolių pavyzdžiu, maudytis jūroje stovyklautojams buvo siūloma visiškai nuogiems. "Nieko egzotiška čia nėra, - sakė L. Augustaitytė, - sveikuoliai taip daro visada! Ne visi žmonės iškart išdrįso visiškai išsilaisvinti iš drabužių, bet kai išdrįso, "atleido varžtus", suprato, koks tai didelis malonumas." 

Lietuvos meno terapijos asociacijos lektorė Asta Vaitkevičienė stovyklautojus kvietė į meno terapijos seminarus ir refleksijas. Anot lektorės, meno terapijos seansuose svarbiau nei rezultatas yra pats darbo procesas, dalyvių mintys, ką jautė ir patyrė atlikdami vieną ar kitą užduotį, kokios lydėjo asociacijos? Antai lipdant iš molio tema "Kas esu aš?", daugelis žmonių lipdė žmogaus atitikmenį, o viena moteris nulipdė grybą. Paklausta, kodėl savąjį "aš" įsivaizduoja grybo pavidalu, atsakė, kad pati esanti kaip tas grybas... 

"Suaugę žmonės turi tvirtas nuostatas savo pačių atžvilgiu. Per kelias dienas pokyčiai neateina ir juo labiau neįgauna konkrečios išraiškos, bet pagerėja bendravimo įgūdžiai, pakyla žmogaus savivertė. Stovyklos pradžioje ne vienas mano, kad negalės sukurti nieko įdomaus, o paaiškėja, kad yra priešingai", - apibendrina A. Vaitkevičienė. 

Daugelį sudomino Sveikuolių sąjungos lektorės Sigitos Kriaučiūnienės paskaitos apie amerikiečių oftalmologo W. H. Beitso regėjimo gerinimo metodą. Apie šį metodą ir S. Kriaučiūnienės veiklą rašėme šių metų 2-ajame ir 3-ajame "Mūsų žodžio" numeriuose, todėl plačiau prie jo neapsistosime. "Laikomės holistinio, t.y. visuminio, požiūrio į žmogaus sveikatą. Kūnas yra tik viena iš to, ką vadiname žmogumi, dalių, - sakė S. Kriaučiūnienė. - Norint, kad žmogaus organizme pradėtų vykti pokyčiai, reikia iš jo kūno pašalinti įtampą". 

Anot S. Kriaučiūnienės, stovykloje ji dar kartą įsitikino tuo, jog regėjimo negalią turintys žmonės gyvena didelėje įtampoje. Pačiam žmogui gali atrodyti, kad jis neįsitempęs, bet žiūrint iš šalies, matyti visai kitkas. "Kol kūnas patirs nuolatinę įtampą, galima daryti bet kokius pratimus, rezultatų nebus", - sakė lektorė. 

S. Kriaučiūnienė kartu su Lietuvos sveikuolių sąjunga keletą kartų per metus rengia regėjimo gerinimo stovyklas. Artimiausia jų vyks šių metų spalio pabaigoje. Kvietimas į šią stovyklą buvo įteiktas ir Šventojoje vykusios sveikatingumo stovyklos dalyvei Laimai Laukaitienei. 

"Subalansuota mityba anaiptol nereiškia, kad žmogus turėtų visiškai atsisakyti mėsos ar žuvies, laikytis ypatingų dietų ar badauti. Aš ir pati nesu vegetarė", - stovyklautojams kalbėjo mitybos specialistė lektorė Vaida Kurpienė. Vis dėlto stovyklos dalyviai buvo maitinami vegetariškai - jokių riebalų, mėsos, žuvies, cukraus, miltų! Kai kuriems kelias pirmąsias dienas skaudėjo galvą, organizmas priešinosi pokyčiams, bet, anot lektorės, taip atsitinka dažnai, o vėliau viskas stoja į savo vietas. 

"Turėjome puikią galimybę įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses, - sakė stovyklos savanorė, o kartu ir dalyvė Jolanta Petronavičienė, - tikiuosi, kad šis puikiai subalansuotas projektas taps ilgalaikis ir dar daug žmonių galės sustiprinti dvasią ir pagražinti kūną." 

Tai tik kelios Šventojoje vykusios sveikatingumo stovyklos dalyvių mintys. Nė viena kalbinta dalyvė (sveikatingumo ir harmonijos idėjoms akivaizdžiai imlesnės yra moterys!) nepasakė, kad stovykla buvo tokia lyg ir šiaip sau... Kitaip sakant, neįdomi ir nereikalinga. Ar taps ji, kaip kažkada tapo "Kūno kalbos" stovyklos, nauja patrauklia veiklos ir bendravimo forma, priklauso ne tik nuo rengėjų, bet ir nuo mūsų pačių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]