TURINT LAIKO

 

ATSARGOS ŽIEMAI


Vienas geriausių būdų daržoves ilgai išlaikyti be didelių maistinės vertės nuostolių yra šaldymas. Šaldyti galima tam skirtuose maišeliuose (su snaigės ženklu) ir indeliuose. 

Šaldyti skirtos daržovės turi būti šviežios, gerai prinokusios. Jas reikia nuplauti, pašalinti nevalgomas dalis ir gerai nudžiovinti. Kietos daržovės prieš šaldant blanširuojamos. Taip sustabdoma fermentų veikla, jos nepraranda spalvos, kvapo, tekstūros. Imamas didelis puodas ir pripilama maždaug iki pusės vandens. Daržovės kiaurasamtyje įleidžiamos į verdantį vandenį 3–4 minutėm, tada perliejamos šaltu vandeniu, atvėsinamos, nusausinamos ir dedamos į indelius ar maišelius. Svarbu, kad pakuotės sandariai užsidarytų – liktų kuo mažiau oro. Pripildytos pakuotės sudedamos į šaldiklį. Paketus geriausia dėti vertikaliai, nesuspausti, nes produktai geriau šąla, kai tarp pakuočių yra tarpas. 

Žiedinius kopūstus, brokolius prieš šaldant reikia nuplauti, 5–10 minučių palaikyti sūdytam vandeny, išskirstyti žiedynus ir blanširuoti. 

Šparagines pupeles nuplauti, nupjaustyti galiukus, supjaustyti 3–4 cm gabalėliais, blanširuoti. 

Žirnius ar kukurūzus išgliaudyti, nuplauti, blanširuoti 1–2 minutes. Nudžiovinti ir subertus ant plokščio padėklo ar lėkštės užšaldyti. Tuomet suberti į tarą. 

Morkas nuskusti, nuplauti, supjaustyti griežinėliais ar kubeliais ir blanširuoti. 

Paprikos – maži vaisiai šaldomi neblanširuoti, o dideli nuplaunami, išimamos sėklos, supjaustoma į kelias dalis ar šiaudeliais, griežinėliais ir blanširuojama. 

Cukinijas nuplauti, nulupti žievę, išskobti sėklas, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais, blanširuoti. 

Moliūgai nuplaunami, nulupama žievė, išimamos sėklos, supjaustoma gabalėliais ir užšaldoma. Blanširuoti nereikia. 

Daržoves paruošti šaldyti galima ir šaltuoju būdu. Jas reikia kruopščiai nuplauti, nusausinti, susmulkinti ir dėti į šaldiklį. Taip galima šaldyti morkas, cukinijas, moliūgus (sutarkuoti burokine tarka). 

Prieskoninius žalumynus – krapus, petražoles, bazilikus, salierų lapus – šaldyti kuo mažiau susmulkintus, nes jie susispaudžia. 

Maistui skirtas žoleles galima susmulkinti, suberti į ledo kubelių formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Kai ledukai sušąla, galima išimti iš formelių, juos sudėti į maišelius ar dėžutes ir laikyti šaldiklyje. 

Šaldytų daržovių prieš gaminant nereikia atšildyti. Jas reikia iškart dėti į troškinius, sriubas, košes, karštus riebalus. Taip išlieka daugiausia maistinių medžiagų. 

Nešaldomos vandeningos daržovės: salotos, ridikėliai, agurkai, salierų lapkočiai, pomidorai. Kai kas šaldo ir pomidorus, bet didesnė jų nauda yra termiškai apdorojus, nes tik pakaitinus pomidorus atsiranda antioksidanto likopeno. Taigi juos geriau supjaustyti, pavirti 15–20 minučių ir tik tada užšaldyti. 

Šaldymas yra sveikiausias ne tik daržovių, bet ir uogų bei vaisių konservavimo būdas, nes išsaugo skonį, kvapą ir daugiausiai vertingų maistinių savybių. 

Uogas – vaivorus, bruknes, spanguoles – reikia perrinkti. Šaldymui skirtos uogos turi būti gerai sunokusios, sveikos, nusausintos. Jas geriausia iš pradžių užšaldyti ant plokščio padėklo ar lėkštės, o paskui suberti į maišelius ar indelius. Uogas galima iš pradžių dėti į dėžutes, apibarstyti cukraus pudra ir tada užšaldyti. Bet kurias uogas galima užšaldyti sutrynus į tyrę (įdėti šiek tiek cukraus). 

Vaisius su kauliukais (slyvas) prieš šaldydami perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, nes jie sušaldyti apkarsta ir gadina slyvos skonį. Slyvas galima užšaldyti be cukraus – sudėlioti ant padėklo ir dėti į šaldiklį. Kai sušals, suberti į tarą. Natūraliai šaldytos slyvos gali būti naudojamos salotoms, vaisiniams plovams gaminti, jų galima dėti į mėsos patiekalus. 

Obuolius, kriaušes, slyvas galima supjaustyti nedideliais gabaliukais, šiek tiek pašaldyti ant lėkštės, tada perdėti į indus ir užpilti cukraus sirupu (1 l vandens, 400 g cukraus). Uždaryti ir dėti į šaldiklį. Išėmus iš šaldiklio uogas ir vaisius atitirpinti šaldytuve. 

Šaldyti galima ir grybus – raudonviršius, baravykus, voveraites. Juos paruošti reikia tą pačią dieną, kai grybavote. Grybus būtina kruopščiai nuvalyti, kelis kartus nuplauti, nudžiovinti. Juos galima šaldyti žalius, virtus, keptus. Jeigu šaldysite žalius, didesnius supjaustykite į keletą dalių, mažus palikite kokie yra. Dėkite ant padėklo, užšaldykite ir suberkite į tarą. Galima grybus išvirti pasūdytame vandenyje apie 10 minučių, nukošti, atvėsinti ir dėti į indelius. Keptus grybus atvėsinti ir dėti į tarą. Troškintus grybus galima šaldyti kartu su aromatingu skysčiu, kuriame jie virė. 

Šaldiklio erdvę panaudosite ekonomiškiau, jeigu produktus šaldysite ne apskrituose, o stačiakampio formos induose. Nelaikykite tame pačiame šaldiklio stalčiuje kartu su daržovėmis ir uogomis žuvies ar kitų maisto atsargų, turinčių specifinį kvapą. 

Daržo ir sodo gėrybių reikėtų užsišaldyti tiek, kad suvartotumėte iki kito sezono. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]