TRUMPAI

 

 


KREIPĖSI 

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė kreipėsi į didžiausių Lietuvos prekybos centrų vadovus dėl maisto kainų nurodymo etiketėse. 

Kreipimesi parlamentarė siūlo plėtoti gerąją praktiką ir savanoriškai prekybos centrams imtis iniciatyvos prekių standartinio vieneto kainą rašyti didesniu, lengvai įskaitomu šriftu, ant kontrastingo fono. 

Visuomenėje ne kartą kilo diskusijos dėl mažinamo plataus vartojimo maisto produkto svorio ar tūrio pakuotėje, bet atitinkamai nesumažintos, arba kai kuriais atvejais net pakilusios produkto kainos. Pirkėjai pastebi, kad, jei sumažintos pakuotės išvaizda ir kaina iš esmės yra panaši į įprastinio dydžio produkto, – sunku iš pirmo žvilgsnio pastebėti, kad maisto produkto pakuotėje yra mažiau. Dažnu atveju pirkėjas supranta, kad prekybos centre įsigijo mažesnį produkto kiekį jau po pirkimo fakto. 

"Prašymą tiek kainas, tiek standartinio vieneto kainą etiketėje žymėti didesniu, lengvai įskaitomu šriftu ant kontrastingo fono išsako ir silpnaregiai", – teigė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė. 

"Etiketės turi ribotą vietą simboliams ir jų dydžiams, reiktų keisti visas etiketes dėl ne visai nereikšmingo dalyko, o tai sukeltų milžiniškus kaštus", – BNS teigė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas. 

L. Vilimas pabrėžė, kad prekybininkai su silpnaregių organizacijomis yra susitarę, kad ten, kur lankosi daugiausia šios bendruomenės narių, etiketės jiems būtų pritaikytos. Tačiau L. Vilimo teigimu, kol kas tokio poreikio esą nėra, o norėdami apsipirkti, blogai matantieji gali kreiptis į darbuotojus. 

"Darbuotojai visi apmokyti palydėti, perskaityti, paduoti", – sakė asociacijos vykdomasis direktorius. 

 

PROFESINIŲ IR MENINIŲ ĮGŪDŽIŲ VARŽYTUVĖS 

Liepos 24 dieną Kėdainių kultūros centre LASS Kėdainių rajono filialo narės kartu su Kėdainių rajono paraplegikų asociacija ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija "Kėdainių viltis" surengė profesinių ir meninių įgūdžių varžytuves – abilimpiadą. 

Dalyviai varžėsi įvairiose profesinės veiklos srityse. Abilimpiada Kėdainiuose vyksta jau trečiąjį kartą pagal rajono savivaldybės finansuojamą nevyriausybinių organizacijų veiklos projektą "Mokysimės, dirbsime ir stiprėsime". 

Abilimpiadoje dalyvavo įvairią negalią turintys žmonės iš septynių neįgaliųjų organizacijų, atvykę iš Kauno, Panevėžio bei Kėdainių rajonų. Renginio dalyviai, išsirinkę labiausiai mėgstamas veiklas, varžėsi 5 rungtyse: gamino papuošalus iš odos, piešė ant stiklo, pynė, vėlė bei kūrė eilėraščius. Abilimpiadoje dalyvavo 3 LASS Kėdainių rajono filialo narės. 

Piešėjų ant stiklo grupėje filialo narė Nijolė Sungailienė užėmė antrąją vietą. Lina Baliūnienė gamino sagę iš odos, o vėlimo iš vilnos grupėje varžėsi Irena Šidlauskienė. 

 

STOVYKLA PAJŪRYJE 

Rugpjūčio 6–9 dieną LASS Pasvalio rajono filialas įgyvendino Pasvalio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos iš dalies finansuotą projektą "Blogai matau – gerai jaučiuosi". 

Prie jūros vyko 14 LASS Pasvalio rajono filialo narių. Stovyklos dalyviai gyveno Šventojoje, poilsio namuose "Spindulys". Jiems pasiūlyta sveikatą gerinanti ir poilsį teikianti programa. 

"Spindulyje" reabilitacijos, mobilumo įgūdžių tobulinimo, sveikatos gerinimo, bendravimo su regos negalią turinčių asmenų šeimų nariais projektus šiais metais jau įgyvendino LASS Kaišiadorių, Kelmės, Molėtų, Raseinių, Švenčionių, Telšių, Ukmergės, Utenos, Zarasų rajonų filialai. 

 

INTEGRUOTAI 

Rugpjūčio 11 dieną Klaipėdos centriniame stadione surengtas žmonių su negalia sporto festivalis. Klaipėda oficialiai paskelbta 2018 metų Europos sporto miestu. Šis titulas Lietuvos uostamiesčiui suteiktas Briuselyje, Europos Parlamente, įvykusios Europos sporto sostinių ir miestų federacijos apdovanojimų ceremonijos metu. 

Renginį organizavo Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokykla kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuru, centru "Eik" ir Lietuvos triračių asociacija, Klaipėdos miesto žmonių su fizine negalia sporto klubu "Žuvėdra", Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių sporto klubu "Pamarys", sporto klubu "Šansas", Klaipėdos lankininkais, sporto klubu "Tempas", Klaipėdos krepšinio mokykla ir Vakarų stalo teniso akademija. 

Žmonių su negalia sporto festivalyje visuomenei pristatyta per tuziną įvairių sporto šakų varžybų. Parodomąsias šoudauno varžybas surengė Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių sporto klubas "Pamarys". Klubo pirmininkui Mindaugui Triušiui talkino klubo nariai Rolandas Jonkus, Vytautas Balčiūnas ir Sigita Balčiūnienė. 

 

"DANGĖS FLOTILĖJE" 

Klaipėdoje kasmet vykstančios Jūros šventės renginiuose nuolat dalyvauja "Dangės flotilė". Tai plokščiadugnių laivų – kurėnų – ir burvalčių, kuriomis plaukiota dar XX a. pradžioje, flotilė. Laivai pastatyti griežtai laikantis statybos būdo, matmenų bei tradicijų. Šiais metais "Dangės flotilę", tarpininkaujant Lietuvos jūrų muziejui, galėjo apžiūrėti ir "Mūsų žodžio" žurnalistas Alvydas Valenta. Jis susipažino su kelių kurėnų, taip pat vieno laivo, pastatyto vikingų laivo pavyzdžiu, vidumi, įranga, bendravo su laivų kapitonais. Tarp laivų, kuriuos neregys žurnalistas "ištyrinėjo", buvo ir legendinis "Vytautas Didysis" – juo Nemunu ir Baltijos jūros pakrantėmis keliavo Nacionalinės ekspedicijos dalyviai. 

 

PAŽINO VIENI KITUS 

Rugpjūčio 13–17 dieną Raubonių kaime (Pasvalio raj.) veikė Pasvalio karatė kiokušin klubo "Kamuido" ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Pasvalio rajono policijos komisariato surengta vaikų ir jaunimo stovykla "Pažinkime vieni kitus 2018". Gausioje stovyklos programoje atsirado vietos ir neregystės temai. Stovykloje apsilankė karatė kiokušin klubo narė Martyna Mickė su "Dialogas tamsoje" atstovais Irma Jokštyte, Andžejum Ravanu, Ieva Jankauskaite ir Aivaru Mickumi. Vaikai susipažino su neregių gyvenimu, jų naudojamomis išmaniosiomis technologijomis, išbandė baudų mėtymo užrištomis akimis, daiktų ir produktų atpažinimo nematant varžybas. Jiems taip pat pristatytas brailio raštas, sudaryta galimybė pavaikščioti naudojantis baltąja lazdele. 

 

TVARKYS 

Projektuotojai baigia parengti į Girulių ir Smiltynės paplūdimius vedančius takus. Taip pat numatoma sutvarkyti ir apšviesti nuo Klaipėdos senosios perkėlos iki Smiltynėje iki jūros vedantį taką. Savivaldybės tarnautojai mano, kad darbai čia vyks kitąmet. 

Abiejuose takuose bus ir iš granitinių plytelių suformuotos linijos neregiams ir silpnaregiams. 

 

VIZITUI ARTĖJANT 

Rugpjūčio pradžioje šalies žiniasklaida pradėjo garsiau skelbti apie registraciją į susitikimus su popiežiumi Pranciškumi. Popiežius Pranciškus į Lietuvą atvyks rugsėjo 22–23 dieną. Rugsėjo 22 d. su maldininkais susitiks ir šv. Mišias aukos Vilniuje, o rugsėjo 23 d. – Kaune. Susitikimo Kaune metu bus įrengtas atskiras sektorius neįgaliesiems. 

Prieš ketvirtį amžiaus, Lietuvoje lankantis popiežiui Jonui Pauliui II, susitikime su šv. Tėvu dalyvavo ir LASS narė Onutė Matusevičiūtė. 

Daugiau informacijos apie popiežiaus vizitą skelbiama tinklapyje www.popieziausvizitas.lt. 

 

IŠBANDYKITE 

Pradėjo veikti Klaipėdos svečiams skirta mobilioji programėlė "Pažink Klaipėdą su Taravos Anike". Miesto simbolis – Taravos Anikė – mobiliosios programos vartotojus "vedžioja" po Klaipėdos senamiestį. Naudojantis programėle galima sužinoti apie uostamiesčio istoriją, kultūrą ir turistų pamėgtas vietas. Naujasis kūrinys skirtas visiems. Gal tiks ir mums? Ši programėlė "Google play" parduotuvėje pavadinta "Klaipėda Audio Guide". Šiame gide galima pasirinkti lietuvių, anglų arba vokiečių kalbą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]