NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Tadas MATUSEVIČIUS

DAUGIAU NEI BRAILIO EKRANAS


("Hims Braille Edge 40" apžvalga. Pabaiga) 

 

Programinė įranga 

"Braille Edge" programinė įranga sukurta ant "Windows CE 5.0" specialiai brailio įrenginiams skirtos operacinės sistemos ir turi "Samsung S3" procesorių su 128 MB RAM. Meniu aplinka labai panaši į "Windows 7" meniu. Tos pačios subkategorijos, lygiai taip pat galima naršyti po meniu punktus ir failų sąrašus spaudant raides ar atlikti veiksmus paspaudus sparčiuosius klavišus. Taip pat "Braille Edge" jums suteikia unikalią, bet nelabai reikalingą, galimybę per USB OTG prijungti USB pelę ir su jos klavišais bei ratuku naršyti po meniu ar dokumentuose. Įdomu, bet nelabai praktiška, nes ir pats įrenginys turi labai patogų valdymą. Apskritai, programinė įranga yra labai paprasta naudoti, funkcionali, bet neperkrauta, meniu anglų kalba, tačiau daugelį naudojamų frazių mes jau pažįstame iš kompiuterių ar išmaniųjų telefonų, man nebuvo sunku perprasti šį įrenginį, viską išbandžiau maždaug per pusdienį ir likau patenkintas. 

 

Braille Edge 40Programos ir funkcijos 

Užrašinė. Tai paprastas, bet tikrai ne prastas dokumentų redaktorius, kuris turėtų pradžiuginti kiekvieną daug skaitantį ar rašantį, dirbantį su tekstais neregį. Jūs galite atlikti visus svarbiausius standartinio tekstų redaktoriaus veiksmus labai paprastai, vienu paspaudimu. Tai padaryti padės sparčiosios komandos. Su užrašine jūs galite: 

kurti, skaityti, redaguoti BRL ir TXT dokumentus; 

skaityti RTF DOC ir DOCX dokumentus (juos redagavus išsaugomi kaip TXT); 

palikti dokumente iki 26 žymių nuo A iki Z ir greitai jas rasti; 

skaityti dokumentą "Read only" režimu; 

skaityti dokumentą naudojant "Auto scroll" funkciją, kuri jūsų pasirinktu dažnumu automatiškai paslenka tekstą eilutėje, kad nereiktų spaudinėti slinkties mygtuko; 

nesijaudinti dėl netikėtai nutraukto skaitymo: įrenginys atsimins tiek paskutinį jūsų skaitytą dokumentą, tiek tikslią vietą, kur baigėte skaityti; 

rasti ir pakeisti simbolius ar teksto fragmentus; 

greitai pereiti per žymes; 

rasti teksto fragmentus; 

pasirinkti, kopijuoti, iškirpti, įklijuoti, anuliuoti, ištrinti tekstą; 

įterpti laiką ir datą į dokumentą; 

įterpti skaičiavimų rezultatus į dokumentą. 

Visa tai galite atlikti dviem būdais, pasirinkę iš meniu atitinkamą veiksmą arba paspaudę atitinkamą sparčiąją komandą. 

Failų naršyklė. Šią naršyklę naudoti labai paprasta, praktiškai tas pats kaip "Windows" aplinkoje. Jūs galite: 

sukurti aplankus; 

pasirinkti, kopijuoti, perkelti, ištrinti, pervardyti failus ir aplankus; 

ieškoti failo naudojant paiešką; 

greitai atidaryti vėliausiai naudotų failų sąrašą; 

greitai atidaryti paskutinį naudotą failą; 

peržiūrėti failo ar aplanko informaciją; 

apsaugoti failą nuo atsitiktinio redagavimo. 

Kalkuliatorius. Kalkuliatorius yra paprastas, skirtas kasdieniniams reikalams. Juo naudotis nesudėtinga, galite atlikti visas standartinio kalkuliatoriaus funkcijas, taip pat peržiūrėti ir panaudoti skaičiavimų rezultatus. 

Data ir laikas. Galite nustatyti datą, laiką, jų formatą ir laiko juostą, visa tai naudos kitos programos. 

Chronometras. Tiesiog įeikite į programą, paspauskite "Enter" ir skaičiuokite praeinantį laiką, yra galimybė pristabdyti ir vėl tęsti laiko skaičiavimą. 

Laikmatis. Lieka vis mažiau ir mažiau minučių iki... Arba nustatykite kiek truks jūsų mankšta, arba paprasčiausiai panaudokite vietoj virtuvinio "čirškalo", kad nesuanglėtų kepama vištiena, kai pats užsisėdite prie kompiuterio ar televizoriaus. 

Priminimai. Čia galite planuoti savo laiką pagal kalendorių, pasimatymai, svarbios datos, kurias būtina prisiminti, grafikai ir t.t. 

Žadintuvas. Visos standartinės padoraus išmaniojo žadintuvo funkcijos, nustatymas vienai dienai, darbo dienoms, kasdien, kiek laiko skambėti, kiek kartų kartoti ir t.t. 

Parinktys. Čia randame visus bendruosius įrenginio nustatymus, jų nėra tiek daug, kaip pas pagrindinį konkurentą – "Baum Vario Ultra", tačiau iš esmės yra viskas, ko būtinai reikia. Galite nustatyti šešių ar aštuonių taškų brailį, ar rodyti sparčiuosius klavišus, ar rodyti failų informaciją, kokios klasės brailio raštą naudoti įrenginio meniu ir pranešimams, kokią brailio lentelę naudoti, kiek laiko rodyti pranešimus, kokiu brailio raštu rodyti dokumentų turinį, įjungti arba išjungti baterijos taupymą ir garsinius įspėjimus, nustatyti, kad "Bluetooth" automatiškai išsijungtų baterijai nusekus iki 10 proc. ir kaip atkurti nustatymus, rankiniu ar automatiniu būdu. 

Informacija. Čia pateikiama visa su įrenginiu susijusi informacija, SD kortelės atminties talpa ir laisvos atminties likutis, "Bluetooth" vardas ir PIN kodas, firmware versija ir įrenginio serijinis numeris. 

Terminalas. Terminalo režimas leidžia naudoti "Braille Edge" kaip brailio eilutę su ekrano skaitytuvais. Bjaurus dalykas naudojant terminalą yra tai, kad baterijos taupymo režimas, kuris užmigdo įrenginį po 10 min. neveiklumo, veikia tik "Notetaker" režime, taigi, jeigu prisijungsite prie kompiuterio ar telefono ir pamiršite išjungti eidami miegoti ar į darbą, tai taip ir rasite savo "Braille Edge" įjungtą, su atitinkamai nusekusia baterija. Išjungti gal ir nereikia, bet reikėtų bent jau nepatingėti išeiti iš terminalo režimo į pagrindinį meniu, kad įrenginys galėtų miegoti. Būdamas miego būsenoje jis "suvalgo" vos pora procentų baterijos per naktį. 

Išskirtinė funkcija yra terminalo iškarpinė, leidžianti pirma parašyti tekstą į įrenginio mainų sritį, ir tik tada jį siųsti į per "Bluetooth" prijungtą "Android" ar "Iphone" išmanųjį telefoną. Ši funkcija labiausiai skirta iOS įrenginiams, kur greitai rašant tiesiogiai brailio klaviatūra, iOS supranta netinkamai ir prirašo nesąmonių. Tačiau norint naudoti šią funkciją, yra būtina, kad brailio įrenginyje ir išmaniajame telefone nustatytos brailio lentelės sutaptų, kitaip neteisingai koduoja brailio raštą. 

Naudojimas su NVDA ir JAWS. 2017 metų pabaigoje, kai pirmą kartą paėmiau "Braille Edge" į rankas, su NVDA tikrai buvo prasti reikalai. Tokiam funkcionaliam įrenginiui buvo priskirta krūva padrikų komandų be jokios aiškios logikos, nuoseklumo ar patogumo, visiškai nepasinaudojant puikiomis įrenginio valdymo galimybėmis. Laimei, 2018–1 NVDA versijoje "Hims" įrenginių tvarkyklės buvo iš esmės pertvarkytos. Dabar, nors dar yra šiokių tokių spragelių, visgi turime beveik tokį patį komandų rinkinį, kaip ir JAWS programoje, tik funkcinių klavišų išdėstymas skiriasi. Apskritai su NVDA įrenginys veikia puikiai. 

Su JAWS buvo visai kita patirtis, pilnai pasinaudota įrenginio valdymo galimybėm, išnaudoti funkciniai klavišai, apskritai JAWS komandų rinkinys yra labai panašus į mano asmeninį rinkinį, susikurtą su NVDA, tik mano daug išsamesnis ir aš pora funkcinių klavišų sukeičiau vietomis, kad būtų patogiau nuspausti tam tikrus kelių klavišų derinius. Įrenginys taip pat veikia be jokių problemų, gal net geriau nei nuosava "Focus". 

Naudojimas su "Android BrailleBack". Kaip visada, su "BrailleBack" be problemų neapsieita. Naudojant "Android 7" ir dabartinę "BrailleBack" stabilią versiją, išleistą 2015 metų pabaigoje, su "Braille Edge" neveikia nė vienas teksto slinkties klavišas, todėl nėra jokių galimybių paskaityti tekstą, ilgesnį kaip 40 simbolių. Su "BrailleBack" Beta versija, išleista 2017 metų rugpjūčio mėn., teksto slinkties klavišai veikia, bet neteisingai, jie sukeisti vietomis. Kairysis paslenka tekstą pirmyn, dešinysis atgal, taigi, skaityti jau galima, tačiau tai sudaro painiavos, nes visais kitais atvejais šie klavišai veikia atvirkščiai. Sunku patikėti tokiu "BrailleBack" kūrėjų neatidumu, kad net neatskirtų, kur kairė, o kur dešinė. Visa kita veikia sklandžiai, labai greitai prisijungia atrakinus telefoną. 

Naudojimas su "Android" BRLTTY. Su BRLTTY panašių problemų su brailio turinio valdymu neiškilo, viskas normalu, mielai pereičiau nuo "BrailleBack" prie BRLTTY, jeigu ne ta BRLTTY savybė, kad jis nemoka eiti kartu su "Talk Back", BRLTTY rodo viena, o "Talk Back" skaito visai ką kita, kitaip tariant, brailio žymeklis neina kartu su "Talk Back" žymekliu, o naudoti vien tik brailį "Androide" man irgi nepriimtina. 

Naudojimas su "Apple" įrenginiais. Pačiam išbandyti teko tik su "iPhone7" ir labai trumpai, tačiau "Braille Edge" JAV ir daugelyje kitų šalių jau 7 metai dėl savo funkcionalumo ir geros kainos yra vienas perkamiausių ir populiariausių brailio įrenginių. Todėl internete yra turbūt daugiau informacijos nei apie bet kokį kitą brailio įrenginį, taip pat nemažai ir "Apple" vartotojų atsiliepimų, iš jų susidariau nuomonę, kad su iOS ar Mac X įrenginiais "Braille Edge" itin geras pasirinkimas. 

 

Vertinimas 

Įpakavimas – 4, galėtų būti ir įdomesnis. 

Dizainas – 4, galėtų būti šiek tiek plonesnis. 

Surinkimo kokybė – 5, nėra ko prikišti. 

Priedai – 4, tiesiog geri, kokybiški priedai be jokių įmantrybių, galėtų būti komplektuojamas "Executive" dėklas. 

"Executive" dėklas – 5, geras, patogus, patvarus, solidus, praktiškas. 

Valdymo išdėstymas – 5, labai gerai. 

Brailio eilutės taškų juntamumas – 5, labai geras, taškai neaštrūs, bet puikiai juntami. 

Brailio klaviatūra – 4, puiki klaviatūra, geras paspaudimo gylis ir atsakas, gana tyli, bet tarpas šiek tiek per arti, dėl to žmogui, turinčiam dideles rankas, gali būti kiek nepatogu įvesti komandas. 

Valdymas – 5, itin plačios valdymo galimybės, 8 papildomi funkciniai klavišai, du naršymo barai. 

Ergonomika – 5, visi mygtukai puikiai apčiuopiami, malonūs liesti, be aštrių kampų, spaudosi tyliai. 

"Bluetooth" – 4, stabilus ryšys, bet tik vienas kanalas. 

USB – 4, nėra galimybės pasiekti SD kortelę per USB kabelį. 

Baterija – 4, ilgas veikimo laikas, kiek per lėtas šiems laikams įkrovimas, dirbant terminalo režimu neveikia baterijos taupymas. 

Programinė aplinka – 5, funkcionali ir kartu labai paprasta naudoti. 

Užrašinė – 5, puikus įrankis daug skaitančiam, rašančiam, taisančiam tekstus, bet nenorinčiam prisirišti prie kompiuterio neregiui. 

Failų naršyklė – 5, itin paprasta naudoti. 

Kitos programos – 4, sunku įvertinti, jos paprastos, patogios naudoti, bet niekuo neišsiskiriančios. 

Nustatymai – 4, galėtų būti šiek tiek turtingesni, nors nieko svarbaus netrūksta. 

Suderinamumas su ekrano skaitytuvais – 4, NVDA ir "BrailleBack" komandų rinkiniai paliko blogą įspūdį, tačiau dėl to negalima kaltinti įrenginio gamintojo, nes ne jis atsakingas už ekrano skaitytuvų suderinimą. Jis suteikė puikias galimybes, bet ne visi kūrėjai sugebėjo jas tinkamai išnaudoti. 

Kaina – 4, tikrai duočiau penkis balus, jeigu ji būtų tokia, kaip gamintojas parduoda JAV. Deja, galutinė sąmata išėjo gana solidi, bet tai, lyginant su konkurentų kainomis, vis dar yra gerai. Už kainą iki 3000 eurų galima nusipirkti tik "Freedom Focus Blue 40" ir "HumanWare Brailliant BI 40", tiesiog brailio eilutės, kad ir aliuminio korpusais, bet be jokių papildomų funkcijų. 

 

Išvados ir žvilgsnis į konkurentus 

Apskritai "Hims Braille Edge" padarė labai gerą įspūdį visais aspektais. Tai tvirtas, patikimas, ganėtinai kompaktiškas, gerai apgalvotas ir funkcionalus įrenginys, kuriuo turėtų būti patenkintas kiekvienas studentas ar šiaip aktyvų gyvenimą gyvenantis neregys. Ne veltui apie jį tiek daug gerų atsiliepimų užsienyje. Pirkdamas šiek tiek nerimavau, kad įrenginys pradėtas gaminti prieš septynerius metus, tačiau dabar džiaugiuosi įsigijęs, nes ir šiandien jis beveik neturi sau lygių konkurentų. Vienintelis rimtas konkurentas tokių hibridinių ar išmaniųjų brailio ekranų kategorijoje, tai "Baum Vario Ultra 40", kuris be visų tų pačių kaip "Braille Edge" funkcijų, siūlo 250 gramų mažesnį svorį, aliuminio korpusą, 32 GB vidinę atmintį, prieinamą per USB kabelį, USB atmintinių skaitymą, PDF ir EXCEL dokumentų peržiūrą bei keturis "Bluetooth" kanalus, tačiau kaina yra mažiausiai tūkstančiu eurų didesnė, baterijos darbo laikas dvigubai trumpesnis, neturi terminalo iškarpinės funkcijos ir nulis patikimumo. Neseniai, norėdamas šį įrenginį įsigyti, išsiaiškinau, kad "Baum" šiuo metu yra ant bankroto ribos ir nežino ar išgyvens, prekyba šiuo įrenginiu buvo sustabdyta. 

"Optelec Alva 640 Comfort" ir "EuroBraille Esys 40" sunku pavadinti lygiaverčiais konkurentais "Braille Edge". "Alva" korpusas yra labai ilgas ir platus, valdymas – ribotas, komandos nepatogios ir nelogiškos, vienintelė vidinė programa – užrašinė, daugiau programų šis įrenginys neturi. Turi keturis funkcinius mygtukus, bet jie išdėstyti vienoje eilėje su brailio klaviatūra, tad niekaip negali būti panaudoti išsamiam ir logiškam komandų rinkiniui sukurti, o ir kaina yra nepagrįstai didelė. "Esys" kiek artimesnis, bet jo valdymas nepatogus, neturi jokių papildomų funkcinių klavišų, kuriuos būtų galima panaudoti kompiuterio valdymo komandoms. Kiek teko skaityti atsiliepimų, klaviatūra ne itin patogi, o man pačiam paskaičius vartotojo vadovą, nepatiko vidinės programinės įrangos aplinka bei gana painios komandos. Be to, šis įrenginys apie 1000 eurų brangesnis už galutinę "Braille Edge" kainą. 

Taigi, po "Baum Vario Ultra" nėra šioje kategorijoje nieko geriau, o už kainą iki 3000 eurų, apskritai nėra į "Braille Edge" bent kiek panašių konkurentų, tik pigiausios 40 langelių tradicinės brailio eilutės, skirtos naudoti su ekrano skaitytuvais. Tokios brailio eilutės naudingos tik prisijungus prie kompiuterio ar telefono, tuo tarpu "Braille Edge" jums bus naudinga kiekviename žingsnyje. Joje bus jūsų knygos, kurias galėsite skaityti bet kur, kita svarbi informacija, kurios gali prireikti kelionėse ar tvarkant reikalus. Studentui tai bus puiki priemonė mokytis – skaityti, konspektuoti. Pritaikymo galimybių daug ir visa tai pigiausios brailio eilutės kaina!  


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]