TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VASAROS MALONUMAI


Turbūt nėra nė vieno žmogaus, kuris bent kartą per vasarą trumpesniam ar ilgesniam laikui neišsiruoštų į gamtą - išvykstame dienai, savaitgaliui ar net visoms atostogoms. Daug mėgėjų atostogauti prie ežerų ar kaimo sodybose. Pasirinkus tokį poilsį, tenka daug ką apgalvoti ir kruopščiai pasiruošti, kad išvykus iš "komforto zonos" - namų, būtų kuo mažiau nesklandumų. Juk gamtoje mus pasitinka uodai, mašalai ir kitokie "nedraugai", o ir viryklės po pušimi nerasime... 

Norėdami ramiai pasidžiaugti gamta, pasivaikščioti ar pasėdėti pakrantėje, turime viskuo pasirūpinti patys. Parduotuvėse dabar yra didelis pasirinkimas cheminių preparatų, skirtų vabzdžiams atbaidyti, bet galima naudoti ir natūralias ar liaudiškas priemones. Nors turbūt šimtaprocentinio recepto nėra, bet tinkamą sau tikrai rasite. Štai keletas patarimų. 

Nuo uodų jus apsaugos pačių pasigamintas kremas: reikės paprasto kūno losjono, kelių (4-5) lašų arbatmedžio aliejaus, keleto lašų paprastųjų ar žaliųjų citrinų aliejaus. Tai patogus ir greitas būdas apsisaugoti išgirdus ar pajutus uodus. Pasigaminti labai paprasta - tiesiog ant delno užsipilkite kūno losjono, užlašinkite aliejaus, delne išmaišykite ir ištepkite atviras kūno vietas. Jums labai maloniai kvepės, tačiau uodams ir erkėms labai nepatiks. Pasiruoškite tepalo tiek, kiek reikės. Vėliau galėsite pakartoti vėl. Iš anksto jo gaminti nereikia. 

Iš anksto galite pasiruošti kitą priemonę - mėtų užpiltinę. Saują šviežių mėtų lapelių užpilkite stikline vandens ir 10 min. pakaitinkite ant lėtos ugnies. Palikite 15 min. pritraukti, nukoškite, įpilkite stiklinę degtinės ir leiskite atvėsti. Skystį supilkite į purkštuvą, apipurkškite odą ir drabužius prieš eidami į lauką. 

Uodams labai nepatinka bazilikų kvapas. Siūloma prieš einant į mišką į kišenes prisidėti baziliko šakelių. Beje, šie prieskoniniai augalai veiksmingi ir džiovinti. Į medvilninį maišelį prigrūdus džiovintų bazilikų, juos taip pat galima laikyti kišenėje ar ant kaklo. 

Kraujasiurbiai nemėgsta levandų kvapo. Levandų aliejų irgi galima naudoti gaminantis kremą nuo uodų, tačiau dera atsiminti, kad kai kurie žmonės šiems augalams yra alergiški. 

Jei įkando bitė - tą vietą (ištraukę geluonį) tuoj pat įtrinkite perpjauta svogūno galvele arba nors patepkite trintais svogūnų laiškais. Jei jūs nealergiški bitės įkandimui, skausmas atlėgs ir ne taip smarkiai sutins įgelta vieta. 

Jei atostogaujate sodyboje ir mėgstate pietauti lauke, jums bevalgant kartais nepatogumų gali sudaryti skruzdėlės. Jos irgi mėgsta skaniai pavalgyti, ypač saldžiai. Kartais ir regintysis ne visada pamato šias "viešnias" ant stalo, o ką kalbėti apie neregius? Skruzdės ragauti mūsų užkandžių užlipa stalo kojomis, todėl šį kelią reikia izoliuoti. Paimkite keturias standžias plastikines lėkšteles (ar kokius nors kitokius indelius) ir padėkite po stalo kojomis. Į kiekvieną lėkštelę pripilkite vandens. Skruzdės niekaip neįveiks tokios kliūties. 

Gamtoje užkandžiaudami niekada negerkite iš atvirų stiklinių ir puodelių. Dabar galima įsigyti tikrai nebrangių įvairių tam reikalui skirtų buteliukų, puodelių kavai ar arbatai su dangteliais šaltiems ir karštiems gėrimams. Taip labai patogu karštą saulėtą dieną gerti sultis, gaiviuosius gėrimus. Nugėrę gėrimą ir uždengę dangtelį, drąsiai galite palikti stovėti žinodami, kad neįkris joks vabzdys, ir "nepabučiuos" lūpos ar liežuvio širšė ar bitė (beje, įkandus bitei į gerklę, galima uždusti). 

Į dienos išvyką gamtoje, kad būtų paprasčiau, imkite jau pagamintus valgius - bandeles su įvairiais įdarais, sūrio lazdeles, jau pjaustytą ir hermetiškai supakuotą mėsą, nuplautus vaisius ar daržoves. Galite pasiruošti ir raugintų salotų ar daržovių. Gamtoje tikrai labai tiks, ypač jei gaminsite kepsnelius! 

Maišelyje raugintos salotos. Greitai, kartais ir neplanuotai, susiruošę į gamtą, sukame galvas, ką pasiimti užkandžiams. Teko išbandyti puikų ir greitą daržovių rauginimo būdą. Ir jis pasiteisino, kai norite greitai turėti silpnai raugintų agurkų. Tuomet ne mirkome juos sūryme, o su prieskoniais dedame į polietileninį maišelį ir turime gerą rezultatą. Tokiu pačiu būdu galima paraugti ir kitokių daržovių ar net pasigaminti salotų iš agurkų, cukinijų ir pomidorų. Labai paprasta, greita ir skanu. Vos po 12 val. skanios salotos bus jau paruoštos, o receptas labai paprastas. Šias salotas galima valgyti vienas, su mėsa, šviežiomis bulvėmis. Imame po 300 gramų agurkų, cukinijų, pomidorų (rinkitės kietesnius ir mėsingesnius), 2-3 skilteles česnako, krapų, šaukštelį druskos. Daržoves ir žalumynus supjaustykite, sudėkite į tvirtą polietileninį maišelį, įberkite druskos ir gerai pakratykite keletą minučių. Maišelį laikykite šaldytuve. Pasiruošę iš vakaro, rytojaus dieną galite skanauti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]