TRUMPAI

 

 


BUS PATOGIAU 

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dalį savo paslaugų teikia ir elektroniniu būdu. Dabar galite registruotis internetu adresu www.ndnt.lt. Užsiregistravus internetu rezervacijos lange pateikiama informacija, kokius dokumentus reikia atsinešti atvykstant į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, o SMS žinute išsiunčiamas registracijos patvirtinimas su nurodytu atvykimo laiku. 

Taip pat elektroniniu būdu galima pateikti prašymus dokumentų kopijoms, dokumentų dublikatams gauti. Galima paprašyti peržiūrėti ir asmens negalios vertinimų istoriją. 

 

NUGALĖJO MINDAUGAS DVYLAITIS 

Balandžio 14–15 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vyrų individualus šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo sportininkai iš aštuonių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą iškovojo Mindaugas Dvylaitis, antrasis – Edgaras Matakas, trečiasis – Žygimantas Matusevičius. 

 

BENDRADARBIAUSIME 

Balandžio 16–20 dieną Lvove (Ukraina) įvyko dešimtasis tarptautinis muzikos festivalis "Open life" ("Atviras gyvenimas"). Festivalį rengia Lvovo neregiai kartu su miesto Nacionalinio akademinio dramos teatro orkestru. Jame kartu su profesionaliais muzikantais koncertuoja geriausi Ukrainos aklieji ir silpnaregiai artistai. Taip pat kviečiami ir kitų šalių aklieji dainininkai. Šiais metais Lietuvai renginyje atstovavo dainininkė Jūratė Vizbaraitė. Festivalio finalas – kelias valandas Lvovo dramos teatre vykęs koncertas. J. Vizbaraitę vietinė publika priėmė labai šiltai. Ryšius su festivalio "Open life" organizatoriais ketinama palaikyti ir ateityje. 

 

LEIDO PALIESTI 

Balandžio 18 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro lankytojai viešėjo Vilniaus universiteto Chemijos ir geologijos fakulteto geomokslų institute. Instituto mokslininkė dr. Eugenija Rudnickaitė jiems pristatė neseniai į Lietuvą atvežtą unikalų eksponatą – mamuto, pavadinto Goša Arliečiu, griaučius. Aklieji ir silpnaregiai išklausė E. Rudnickaitės pasakojimą, džiaugėsi galimybe paliesti mamuto griaučius. 

 

APIE UNIVERSALŲJĮ DIZAINĄ 

Balandžio 25–28 dieną Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, įvyko didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė statybų paroda RESTA 2018. Joje atsirado vietos ir universaliajam dizainui. Balandžio 25 dieną surengta Tarptautinė konferencija "Universalus dizainas. Patogus gyvenimas žmonėms – naujos galimybės verslui". Konferencijoje patirtimi dalijosi aplinkos prieinamumo ekspertai bei architektai iš Lietuvos, Norvegijos, Švedijos, Danijos, Suomijos. 

 

LANKĖSI SEIME 

Balandžio 26 dieną LR Seime lankėsi Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė "Palėpė". Ji parodė naujausią savo darbą – publicistinį spektaklį "Renkuosi šviesą". Kolektyvo vadovė ir viena iš spektaklio scenarijaus autorių Danutė Balčiūnienė sakė, kad šiuo darbu į vieną visumą sujungiamos ir įprasminamos trys svarbios datos: Vydūno 150–osios gimimo, 100–osios Lietuvos valstybės atkūrimo ir 90–osios aklųjų švietimo metinės. Statant spektaklį panaudotos neregių švietimo pradininko Prano Daunio mintys. 

Liepos mėnesį vyksiančioje Lietuvos dainų šventėje pirmą kartą šių švenčių istorijoje bus teatrų diena. Joje dalyvauti teisę išsikovojo ir klaipėdiečių "Palėpė". 

 

KONTAKTŲ MUGĖJE 

Balandžio 27 dieną įvyko pirmoji Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų kontaktų mugė, kurią surengė Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų taryba. Muge siekta stiprinti ir motyvuoti rajono nevyriausybines organizacijas, skatinti jas keistis patirtimi, aptarti veiklos problemas ir ieškoti jų sprendimo būdų. Renginio dalyvius pasveikino rajono meras Algirdas Neiberka. Beje, Vilkaviškio rajono savivaldybės teritorijoje veikia 142 nevyriausybinės organizacijos. Jos vienija per 11 tūkst. žmonių. 

Kontaktų mugėje dalyvavo ir LASS Vilkaviškio rajono filialo nariai. Susirinkusiems koncertavo aklųjų ir silpnaregių vokalinis ansamblis "Žara". 

 

"UŽ MIESTĄ VISIEMS" 

Gegužės 4 dieną Lietuvos neįgaliųjų forumas Vilniuje, Gedimino prospekte, surengė eitynes "Už miestą visiems". Organizatorių nuomone, ne negalia, o miesto kliūtys riboja dalies žmonių galimybes siekti savo tikslų ir gyventi savarankiškai. Žmonės su negalia nori ir gali būti aktyvūs miestiečiai ir piliečiai. Tereikia kurti aplinką, kuri leistų jiems tokiais būti. Prieinamos viešosios erdvės ir pastatai, pritaikytos paslaugos ir informacija daro bet kokį miestą, miestelį ar kaimą patogų visiems gyventojams. 

Eitynėse dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai, jų bičiuliai, LASS steigtų institucijų atstovai. 

 

AR ŽINOTE? 

Jei norite pasitikrinti savo žinias, geriau susipažinti su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos įstatais – atlikite testą. Testas turi tris sudėtingumo lygmenis. Klausimai visuose lygiuose yra tie patys. Skiriasi, priklausomai nuo lygio, tik atsakymų variantų ir klausimų eilės tvarka. Testo klausimus ir atsakymus sukūrė juristas Giedrius Stoškus, suprogramavo programuotojas Justinas Kilčiauskas. Testą rasite ir savo žinias pasitikrinsite adresu: lass.lt/istatu–testas/ . 

 

PALIESTI KRETINGĄ 

Gegužės 7 dieną LASS Kretingos rajono filialo nariai buvo pakviesti į reljefinio žemėlapio, skirto regėjimo negalią turintiems žmonėms, pristatymo visuomenei šventę. Žemėlapis padės rajono neregiams bei miesto svečiams lengviau orientuotis centrinėje miesto dalyje, suteiks daugiau informacijos apie Kretingos istorinius objektus. 

Mažosios architektūros skulptūriniame objekte pavaizduotas Kretingos vienuolyno ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelės Marijos bažnyčios statinių kompleksas, Lurdo teritorija, pateikiama pastatų eksplikacija su paaiškinimais brailio raštu. Reljefinis žemėlapis pagamintas iš akmens ir bronzos – aplinkos poveikiui atsparių medžiagų. 

Žemėlapio pristatyme dalyvavo Kretingos savivaldybės administracijos direktorius V. Domarkas, skulptorius O. Neniškis, žemėlapio autorius M. Petreikis, profesorius A. Žebrauskas, vicemerė D. Skruibienė, klebonas A. Blužas. 

 

KETVIRTAS 

Gegužės 16 dieną Nacionaliniame Kauno dramos teatre per du šimtus regėjimo negalią turinčių žmonių stebėjo spektaklį "Aš – Moljeras". Spektaklis sukurtas pagal Moljero pjesę "Tariamas ligonis" ir autoriaus biografijos faktus yra su garsiniu apibūdinimu. Prieš spektaklį neregiams buvo išdalintos ausinės garsiniam apibūdinimui klausyti. Didžiosios salės fojė spektaklio režisierė ir aktorė Inesa Paliulytė pristatė spektaklio idėją. Prieš spektaklį buvo galima susipažinti su scenografija, rekvizitais, išgirsti vaidinsiančių aktorių balsus. 

Spektaklio garsinį apibūdinimą paruošė audiovizualinio vertimo bakalaurantė Kristina Meilūnaitė. 

Tai jau ketvirtasis teatro spektaklis su garsiniu apibūdinimu. Jį dar per du šimtus aklųjų ir silpnaregių pasižiūrėjo ir gegužės 24 dieną. 

 

LITERATŲ SAMBŪRIS 

Gegužės 17–18 dieną "Zelvos" poilsiavietėje įvyko tradicinis neregių literatų kūrybos seminaras "Žodžių menas ir muzika". Sveikinimo žodį tarė Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė. Paskelbtas 2018 m. neregių literatų kūrybos konkurso nugalėtojas. Juo šiemet tapo poetas Alvydas Valenta. Jo rinktinė "Hormonai – visi išsislapstė" literatūros kritikės Janinos Riškutės ir rašytojos Gintarės Adomaitytės įvertinta kaip brandi, turinti savo atspalvį šiuolaikinėje lietuvių poezijoje knyga. 

Vienas seminaro tikslų – dalyvauti kūrybinio rašymo dirbtuvėse. Joms vadovavo rašytoja ir literatūros kritikė Neringa Mikalauskienė–Dangvydė. Seminaro neaplenkė ir "Poezijos pavasario" komanda: poetės Birutė Mar, Nijolė Daujotytė, poetas Julius Žėkas ir bardas Vygantas Kazlauskas. 

 

PAAIŠKĖJO NUGALĖTOJAI 

Gegužės 19–20 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių atvirojo 2018 metų golbolo čempionato antrojo etapo varžybos, kuriose kovojo penkios Lietuvos ir dvi Rusijos komandos. Čempiono titulą A lygoje iškovojo Vilniaus sporto klubo "Šaltinis" pirmoji komanda, antrąją – antroji komanda. Tretieji liko svečiai iš Rusijos. B lygos nugalėtojai – to paties "Šaltinio" trečioji komanda. Rezultatyviausiu čempionato antrojo etapo žaidėju tapo Normantas Prušinskas iš sporto klubo "Šarūnas" pirmosios komandos, įmušęs 31 įvartį. Jis rezultatyviausias ir viso čempionato žaidėjas, pelnęs 60 įvarčių. 

 

NEMOKAMAI 

Nuo šių metų balandžio 28 dienos Lenkijoje veikianti geležinkelio bendrovė "Intercity" pakeitė žmonių, daiktų ir gyvūnų pervežimo taisykles. Jos tapo naudingos žmonėms su regos negalia. Taisyklėse rašoma, kad regos negalią turintys žmonės nemokamai gali vežtis sertifikuotus šunis vedlius. Norint pasinaudoti šia paslauga reikia su savimi turėti šuns vedlio sertifikatą – galiojančią pažymą, kad šuo yra skiepytas. 

 

JAU TREČIĄ KARTĄ 

Gegužės 9 dieną Varšuvoje Lenkijos prezidentas Andžejus Duda įteikė jau trečią kartą surengto architektūrinio–urbanistinio prieinamumo konkurso "Prieinamumo lyderis" apdovanojimus. Pagrindinis prizas atiteko akcinei bendrovei "Grupa Skanska" (architektas–urbanistas Marekas Vysockis) už paslaugų pastato "Green2Day" pritaikymą žmonėms su negalia. Šventėje Lenkijos prezidentas A. Duda sakė: "Prieinamumas turi ir visuomeninį matmenį. Jis kovoja su žmogaus vienatve ir atskirtimi, skatina veiklai. Aplinkos pritaikymas skatina erdvės solidarumą ir demokratiškumą". 

Šventėje dalyvavo Lenkijos aklųjų sąjungos pirmininkė Ana Vožniak–Šymanska. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]