MUMS RAŠO

Asta BOBINAITĖ

SAVAITĖ IŠ ATEITIES


Gegužės 7–11 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) organizavo kelionę po tris nuostabias šalis: Latviją, Estiją ir Suomiją. Pirmąją kelionės dieną 14 LASS darbuotojų kompanija vykstame į Siguldą – miestelį Vidžemės regione, Latvijoje, nuostabiame ir vaizdingame Gaujos upės slėnyje. Lankomės Gaujos nacionalinio parko administraciniame centre ir pamatome Siguldos kryžiuočių pilies griuvėsius. Lyno keltuvu (beje, labai panašiu į esantį Druskininkuose) persikeliame per Gaujos upę ir pakylame į 43 metrų aukštį, iš kur atsiveria nuostabus Gaujos upės abiejų krantų vaizdas. Apskritai, kelionė po Latviją pilna istorijų apie dvarus ir gyvenimą juose, apie Kalavijuočių ordino riterius ir Rygos vyskupą, apie išskirtinę Latvijos sostinės architektūrą. 

Tartu – senas, gilias universitetines tradicijas puoselėjantis Estijos miestas. Tai šalies intelektualų ir kultūros centras. Ilgai nelaukę leidžiamės į vakarinę ekskursiją po jo senamiestį: rotušė, universitetas, observatorija, Domo katedros griuvėsiai, Šv. Jono bažnyčia, angelų ir velnių tiltai, paminklai... Po vakarinės ekskursijos, nors ir pavargę, bet su geromis emocijomis, einame į jaukias kavinukes ragauti estiškų patiekalų. 

Antrąją kelionės dieną, vykstame Talino link. Kelionė ypač domina, nes ten susitiksime ir pasidalysime patirtimi su Estijos aklųjų sąjungos atstovais. Klausimų ir diskusijų daug: domėjomės aplinkos pritaikymu neregiams ir silpnaregiams, kultūrine ir kita veikla. Po susitikimo laukė apžvalginė ekskursija autobusu po Taliną: Kadriorgo parkas, paminklas nuskendusiems jūreiviams, Piritos buriavimo centras, Šv. Brigitos vienuolyno griuvėsiai, Tompea pilis, miesto amatininkų ir "Juodagalvių" gildijos namai, šiaurietišku santūrumu dvelkiančios bažnyčios... 

Trečiąją dieną keltu keliamės į Suomijos sostinę Helsinkį ir keliaujame į Suomijos reabilitacijos centro viešbutį. Čia laukia dar vienas darbinis susitikimas ir pažintis su Suomijos aklųjų sąjungos veikla. Praleidžiame darbingą ir informatyvią dieną, mus aplanko daugybė lektorių, aprodo reabilitacijos centro patalpas. Beje, mūsų palydovas po šį didelį ir modernų centrą – ne tik žmogus, bet ir jo pagalbininkas šuo vedlys. Kitą dieną vykstame į Porvo miestelį. Tai antras pagal senumą miestas Suomijoje, kūręsis apie viduramžių katedrą, ant Porvo upės krantų, su šiaurės šalims būdingais mediniais spalvingais namais–sandėliais. Pasižvalgę po Porvo miestelį vėl grįžtame į Helsinkį. O ten jau leidžiamės į apžvalginę ekskursiją po sostinę. 

Buvo ir neregiams skirtų maketų. L. Puodžiūnienės nuotr.

Paskutinę dieną vykstame į Estijos kurortą Pernu. Tai šalies vasaros sostinė su puikiais balto smėlio paplūdimiais ir nedideliu uostu. Pasivaikščioję senojo miesto gatvelėmis, aplankę Talino vartus, pabuvę Baltijos pakrantėje, jūros paplūdimio parku išvykstame į Lietuvą. 

Iš šios kelionės parsivežu kelias naujas idėjas savo tolimesniems darbams ir noriu pacituoti man labai priimtiną Dagobert D. Runes citatą: "Žmonės keliauja į tolimus kraštus su žavesiu stebėti tokių žmonių, kurių jie nepastebi būdami namuose." O ši kelionė man leido artimiau pabendrauti ir dar geriau susipažinti su žmonėmis, netekusiais regėjimo ar silpnai matančiais. LASS komanda, puikus oras, įkvepiančios diskusijos kelionės metu neleido nuobodžiauti. Susitikimai su Estijos aklųjų sąjungos atstovais ir pažintis su Suomijos aklųjų sąjungos veikla buvo įdomi ir naudinga. Kalbant apie Estijos ir Suomijos aklųjų organizacijas, bandant jas lyginti su LASS, skirtumai – akivaizdūs. Buvo pravartu pamatyti, kiek toli jie nuėję, kur mums reikia pasitempti. Viena tokių sričių – paslaugų teikimas. Suomijoje egzistuoja gerai išvystyta paslaugų akliesiems teikimo sistema, kurią per dieną ar kelias perprasti nėra labai lengva. Aišku yra tai, kad daugelį paslaugų (transporto, asistento ir kitas) aklieji gali gauti tiek iš savivaldybės, tiek iš kitų teikėjų, sudariusių su savivaldybe atitinkamas sutartis. Šitaip žmogus gauna reikalingą paslaugą tada, kada jam jos reikia, o ne tada, kada savivaldybės ar kurios kitos įstaigos socialinis darbuotojas yra neužimtas. 

Antra vertus, mačiau ir panašumų, todėl tapo daug ramiau, kad einame teisinga kryptimi. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]