TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VELYKŲ RYTAS


Visi mėgstame šventes, šurmulį, kurį sukelia namiškiai ar svečiai, bet ne visi ir visos pasiruošę daug laiko praleisti prie puodų ar margindami kiaušinius. Susitarkite, kad margučių atsineš svečiai, o jūs pasirūpinsite kitkuo. Kartais šventę galime susiruošti greitai ir ne mažiau iškilmingai. Ko tam reikia? Aišku – velykinės atributikos – žaliuojančių šakelių, žydinčių gėlyčių (tegu ir kelių žiedelių), spalvotų viščiukų ar zuikelių, staltiesių ar servetėlių, gražesnių nekasdieninių indų, na, ir žinoma, margučių. 

"Dekoracijas" galite pasidaryti patys – jei turite noro ir laiko, o gal jau saugote nuo praeitų švenčių, tereikia jas atnaujinti? O jeigu ir nieko neišsaugojote, tikrai pilnos parduotuvės mielų niekučių. Ir nereikia labai išlaidauti, užtenka kelių smulkmenų ir nedidelio vazonėlio su žydinčiais narcizais, hiacintais ar snieguolėm. Šiai šventei labai tinka baltos, geltonos, žalios spalvos. Tad paieškokime staltiesių ar servetėlių – nebūtinai baltų, tinka languotos, jos ypač gražiai atrodo. Gali būti gėlėtos ir vienspalvės – tuomet gražiausia serviruoti baltais paprastais indais. Jei staltiesės baltos – serviruokite spalvotais indais ir nebijokite dėti kelių spalvų. Nepamirškite ir popierinių servetėlių – jos atliks dvigubą funkciją: papuoš stalą ir bus naudojamos pagal paskirtį, rankoms nusišluostyti. Servetėles susukę į tūtelę sukaišiokite į aukštas vyno taures pamaišydami spalvas. Taures galime apjuosti spalvotais kaspinėliais, derančiais prie servetėlių ar indų. Jei spalvoti indai – naudokite tik baltas popierines servetėles. Viduryje stalo padėkite vazonėlį su gėlėmis, prieš tai jį įstatę į kitą, dekoratyvinį, vandens nepraleidžiantį vazonėlį. Gėlės vazonėlyje labai praktiška – jos žydi ilgiau, nereikia kiekvieną dieną keisti vandens, o ir nužydėjusias, pavyzdžiui, hiacintus ar narcizus, pasodinsite sode ar balkone. Jei pavyks, kitais metais vėl džiaugsitės žiedais. Kaip dekoracijas ant stalo galite naudoti obuolius, citrinas, laimus (žaliąsias citrinas), paberti saldainių spalvotuose popierėliuose. Viską dėkite tiesiog ant stalo, be jokio indo. Nepamirškite ir kitokių vaisių, juos sudėkite į padėklus. Be karštų patiekalų, pašteto, šaltienos ir užtepėlių svarbiausias patiekalas yra kiaušiniai. 

Prisiminkime, kaip pasiruošti "marmurinių kiaušinių" – seniai begaminome, atrodys įspūdingai ir skaniai! 

 

Marmuriniai kiaušiniai 

10 kiaušinių, 3 šaukšteliai sausų arbatžolių, pusė šaukštelio druskos, 20 grūdelių juodųjų bei kvapiųjų pipirų, 5 gvazdikėliai, pusė raudonojo aštriojo pipiro, 5–6 šaukštai sojos padažo.  

Kiaušinius nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite 10 min. Išvirtus kiaušinius užpilkite šaltu vandeniu, kad atvėstų. Tada šaukštu sudaužykite kiaušinių lukštus, bet jų nenulupkite. Į puodą įpilkite litrą vandens, suberkite prieskonius, arbatžoles, supilkite sojos padažą ir sudėję kiaušinius vėl užvirkite ant stiprios ugnies. Paskui, uždengę puodą, virkite dar apie 10 min. Išvirę palaikykite skystyje apie valandą. Nuluptus kiaušinius perpjaukite per pusę išilgai, gražiai sudėkite į lėkštę, papuoškite petražolėmis ir pateikite ant Velykų stalo su aštriu padažu. Atrodo skaniai ir labai gražiai. 

Pasigaminkime gražiai atrodančių skanių salotų! 

 

Brokolių salotos 

Vidutinis brokolis, stiklinė lukštentų saulėgrąžų, pusė stiklinės džiovintų spanguolių, vienas vidutinio dydžio raudonas svogūnas (galima pakeisti ir paprastu), majonezas, malti pipirai. 

Brokolį, gerai nuplovę, nulaužykite nuo kotelio šakeles ir kaip galima labiau susmulkinkite. Koto neišmeskite, jis labai skanus – jį reikia nulupti ir supjaustyti kuo smulkiau. Tuomet berkite saulėgrąžas, džiovintas spanguoles, smulkiai pjaustytą svogūną ir maltų pipirų. Dedame kelis kaupinus šaukštus majonezo, gerai išmaišome. Papuoškite, jei mėgstate, alyvuogėmis. 

Smagių švenčių! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]