NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Tadas MATUSEVIČIUS

SUSIPAŽINKITE: BRAILIO EILUTĖS


("Freedom Scientific" "Focus Blue 40" penktos kartos brailio eilutės apžvalga) 

 

Kad būtų aišku ir "žaliems", o tokių tikrai atsiras, nes šie įrenginiai Lietuvoje vis dar mažai kam žinomi, pirmiausia turėčiau pradėti nuo paaiškinimo, kas yra ta elektroninė brailio eilutė, dar vadinama brailio ekranu ir kam ji reikalinga. Tai elektroninis brailio rašto įrenginys, turintis tam tikro brailio ženklų/langelių skaičiaus eilutę, o dažnai ir šešių arba aštuonių taškų "Perkins" stiliaus klaviatūrą, panašią kaip mechaninių brailio rašomųjų mašinėlių. Šis įrenginys USB kabeliu arba belaidžiu "Bluetooth" ryšiu jungiamas prie kompiuterio ar išmaniojo telefono, dirba kartu su jūsų naudojama ekrano skaitymo programine įranga ir visą ekrano informaciją pateikia brailio raštu, panašiai kaip balso sintezatorius tai atlieka balsu. Taip pat galite įvesti tekstą naudodami brailio klaviatūrą ar valdyti savo įrenginius iš brailio prietaiso. Yra brailio įrenginių, vadinamųjų brailio "Notetaker'ių", paprasčiau tariant užrašinių, turinčių ir vidinių programų bei funkcijų. Tokie įrenginiai gali veikti savarankiškai, su jais galima rašyti naudojant integruotą teksto redaktorių ar skaityti į vidinę atmintį įkeltas elektronines knygų rinkmenas brailio raštu. Bet apie "Notetaker'ius" pakalbėsime vėliau, o šį kartą jums pristatysiu tradicinį brailio eilutės modelį. 

Apie elektronines brailio eilutes pirmą kartą išgirdau prieš gerus du dešimtmečius, tada Lietuvoje tai buvo tik graži pasaka, atklydusi iš Vakarų, kaip ir kitos pasakos apie neregių gyvenimą ir jiems skirtus technologinius sprendimus socialiai pažangiose ir ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Savo rankom brailio eilutę pačiupinėjau maždaug prieš penkiolika metų svečiuodamasis Lenkijoje, o 2011 metais graži vakariečių "pasaka" tapo realybe – įsigijau pirmąją brailio eilutę "Focus Blue 40 Clasic", kuri man tada buvo stebuklų stebuklas, atvėręs vartus į plačiąsias virtualiojo pasaulio informacijos lankas. Buvau vienas pirmųjų neregių Lietuvoje, įsigijusių brailio eilutę, ir turbūt vienintelis, kuris ją realiai naudojo kiekvieną dieną. Todėl drąsiai galiu teigti, kad šiuo metu esu daugiausia patirties su elektroninėm brailio technologijom sukaupęs neregys Lietuvoje. Kadangi atsirado reali galimybė įsigyti šiuos "stebuklus" kiekvienam brailio raštu skaitančiam neregiui, todėl pribrendo laikas pasidalyti savo sukaupta patirtimi – pristatyti kelis Lietuvoje prieinamus įsigyti šių dienų brailio įrenginius. Taip gimė sumanymas parašyti apžvalginių straipsnių ciklą, kuriuose detaliai išnagrinėsiu ir įvertinsiu kelis skirtingo funkcionalumo ir sąlyginai prieinamos kainos variantus, realiai laikytus rankose ir ištestuotus per pastarąjį pusmetį. Pirmasis įrenginys – tai ekrano skaitymo programos "Jaws" vartotojams gerai žinomos kompanijos "Freedom Scientific" (toliau tiesiog "FS" – red. past.) naujos kartos brailio eilutė "Focus Blue 40 5TH". Taip pat šioje apžvalgoje palyginsiu senąją "Focus Blue 40 Classic", kurią "FS" gamino nuo 2009 iki 2012 metų ir neseniai testuotą, didžiausio "FS" " konkurento, "HumanWare", "Brailliant BI" serijos eilutę. 

2017 metų rugpjūčio mėn. pasklido žinia, kad kompanija "FS" išleido visomis prasmėmis naują, penktos kartos "Focus" brailio eilutę. Eilutė buvo pristatyta kaip itin šiuolaikiškas, kompaktiškas, patvarus ir funkcionalus įrenginys, turintis būti pavyzdžiu kitiems ir diktuoti naują brailio eilučių madą. "FS" vis dar manosi esanti neregių elektroninių pagalbos priemonių ir programinės įrangos lyderė bei madų diktatorė. Jų teigimu, naujoji "Focus" yra populiariausia, patvariausia ir visaip kitaip pažangiausia brailio eilutė pasaulyje. Turbūt ne vienas iš mūsų, skaitęs ar kur nugirdęs šią informaciją pagalvojo: "O gal ir neblogą daiktą "FS" sukūrė, pagaliau atsibudo..." Panašiai pagalvojau ir aš, nors nuojauta sakė, kad taip negali būti ir šitaip manyti gali tik naivuoliai, nieko nenutuokiantys apie elektronikos rinkos dėsnius. Egzistuoja auksinė verslo taisyklė: daryk tik truputį geriau už konkurentus, bet niekada nedaryk iki galo gerai! Šiandien šis "FS" šedevras mano rankose. 

Ar tikrai "FS" atsibudo, ar šis naujasis "Focus" skirtas jums? Pradžiai – ištrauka iš vartotojo vadovo: 

"Penktos kartos "Focus Blue" atnaujinamas brailio ekranas suteikia kompaktišką, lanksčią sąsają su jūsų kompiuteriu. Naudojant kartu su ekrano skaitymo programine įranga, tokia kaip "JAWS for Windows", "Focus Blue" gali palengvinti jūsų darbą su kompiuteriu. "Focus Blue" turi šias funkcijas: 40 brailio langelių; žymeklio maršruto mygtukus virš kiekvieno brailio langelio: 8 klavišų "Perkins" brailio klaviatūrą su dviem "Shift" mygtukais; du teksto slinkties mygtukus, du dvikrypčius eilučių mygtukus ir du pasirinkimo mygtukus; dvikrypčius naršymo mygtukus ir naršymo režimo perjungimo mygtukus kiekviename brailio eilutės gale, skirtus greitai naršyti failus, sąrašus ir meniu; meniu mygtuką, patogiai įterptą virš žymeklio maršruto mygtukų, kad būtų galima greitai pasiekti kalendorių, laikrodį, "Bluetooth" ryšius ir dar daugiau. Funkcija "VariBraille" reguliuojamas brailio taškų tvirtumas, o būklės elementai gali būti konfigūruojami prie bet kurio eilutės galo. Prietaisas turi micro USB C tipo jungtį, kuria jį galima prijungti prie kompiuterio. "Bluetooth" belaidis ryšys palaiko vienu metu iki penkių jungčių." 

 

Dėžutės turinys ir priedai 

 

Naujoji "Focus" atkeliavo paprastoje kartoninėje dėžėje be jokių įmantrybių. Lygiai taip supakuotos gali atkeliauti internetu įsigytos prekės ar siuntinys su močiutės lauktuvėmis. Viduje vaizdas irgi ne ką geresnis: brailio eilutė įsprausta tarp dviejų porolono luitų ir kartono gabalų, apvyniotas dėklas, į kurį sudėti smulkūs priedai. 

Sakyčiau, kaip kompanijai, siekiančiai būti pirmaujančia, labai jau paprastas įpakavimas, kiniečiai pigią buitinę elektroniką ir tai sugeba patraukliau įpakuoti. Na, bet tai nėra esminis dalykas, svarbiau, kas yra dėžėje. Ten randame pačią šios apžvalgos "kaltininkę" – "Focus Blue 40 5TH", ne ką geriau už dėžę atrodantį beformį, dirbtinės odos dėklą su diržu nešioti ant peties, AC įkroviklį (prietaisas, skirtas įrenginiui įkrauti iš elektros srovės – red. past.) su trimis keičiamais kištukais skirtingiems elektros tinklo lizdams, USB kabelį, CD su tvarkyklėmis, vartotojo vadovą anglų kalba, reginčiųjų ir brailio raštu bei garantinį lapelį. Nei per daug, nei per mažai – viskas, ko reikia, gal tik galėtume kibti prie tų priedų kokybės ar praktiškumo. 

AC įkroviklis nedidelis, kvadratinis blokelis, atrodo senamadiškas, primenantis "Nokia 3310" laikus, bet tvirtas, su keičiamais visų pasaulyje naudojamų standartų kištukais. Dabar madingi plokščio dizaino įkrovikliai, kad užimtų mažiau vietos nešiojantis. Kiek nepadoriai šiems laikams atrodo ir tai, kad gamintojas nesuteikė galimybės įrenginį krauti bet kokiu standartiniu AC įkrovikliu kaip "HumanWare" "Brailliant BI" atveju. Griežtai reikalaujama naudoti tik su įrenginiu komplektuojamą įkroviklį. Na, aišku, galima įkrauti ir iš kompiuterio per USB jungtį, bet tai truktų žymiai ilgiau. Būtų daug patogiau, jeigu išsiruošę į kelionę galėtume pasiimti vieną įkroviklį, kuris tinka viskam, bet ne: "FS" pasirūpino, kad mūsų kuprinei nepritrūktų balasto... 

USB kabelis gana ilgas, storas ir kietas. Sakyčiau, bjaurus kabelis, labiau tinkantis virduliui ar skrudintuvui, bet ne kompaktiškam periferiniam įrenginiui. Prie brailio eilutės norisi neilgo, plono ir lankstaus, minkšta guma izoliuoto kabelio, kuris nesipainiotų ant stalo, neerzintų savo neklusnumu ir nepaslankumu. Belieka tikėtis, kad micro USB C jungtis tikrai standartinė ir galėsite nusipirkti savo poreikius atitinkantį kabelį atskirai kaip ir senąjai "Focus". 

Naujosios "Focus" dėklas primena "Executive Products" prabangių brailio ekranų dėklų kopiją, deja, labai nevykusią. Visai ne ta kokybė kaip, pavyzdžiui, "HumanWare", "Deluxe" ar "Hims" "Braille Edge" dėklų, pagamintų šios firmos. "Executive" dėklai kompaktiški, tvirti, pasiūti iš storos natūralios odos, iš vidaus labai minkšti ir priglundantys prie įrenginio lyg sava oda, įsegus įrenginį nelieka nė menkiausio plyšelio ar raukšlelės. Gali brailio eilutę pusei gyvenimo tame dėkle palikti ir naudotis bet kur be jokio diskomforto, nešiotis taip pat patogu. O "Focus" dėklas, nors irgi leidžia naudoti įrenginį jo neišimant, pasiūtas iš pigios dirbtinės odos, po ja formavimui įdėtas plonas kartonas, iš vidaus kiek paminkštintas kažkokiu sintetiniu pamušalu. Rezultatas: dėklas atrodo pigus ir negrabus, kaip kokia stora sumaigyta dešra. Brailio eilutė įsisega nesandariai, prie to prisideda ir bamperiai, pritvirtinti įrenginio galuose. Dėklas užsidaro magnetukais, kaip ir "Executive" dėklai, taip pat turi kišenėlę su užtrauktuku dangtelio išorinėje pusėje, bet nė iš tolo nedvelkia tuo solidumu, praktiškumu ir patikimumu, būdingu "Executive" produktams. 

 

Brailio eilutė

Dizainas ir kokybė 

 

"FS" trimitai skelbė, jog naujoji "Focus" yra itin kompaktiška ir patvari, aliuminio korpusas sumontuotas ant nerūdijančio plieno pagrindo, ilgaamžė USB jungtis. Taip, visa tai yra, gamintojas nemelavo, tik yra vienas bet – įrenginio galuose primontuoti įspūdingi bamperiai, pasak "FS", skirti apsaugoti įrenginį nuo smūgių, patirtų jam krentant nuo stalo ar užkliuvus už kliūčių nešiojantis. Štai šitie bamperiai ir sugadino visą reikalą. Tai lyg kokios rankenos, pagamintos iš gumos ir plastiko, pritvirtintos abiejuose įrenginio galuose, kurios šiaip jau tikrai šiuolaikišką, sumažintų gabaritų įrenginį, padarė neproporcingai ilgą, be abejo ilgiausią 40 langelių brailio ekraną rinkoje ir nepaprastai panašų į stalių naudojamą gulsčiuką. Tai reiškia, kad prarandame galimybę nešiotis brailio eilutę nešiojamojo kompiuterio dėkle, nebent jūs turite kokių 20 colių įstrižainės "Laptop'ą". Netgi ne į kiekvieną kelionmaišį ar kuprinę tokią "liniuotę" sėkmingai įsidėsite. 

Įrenginio grynasis ilgis siekia 37 cm, o su dėklu – 40 cm. 

Jeigu įsigilintume į senosios ir naujosios "Focus" matmenis su dėklu ir be jo, tai pamatytume, kad nepaisant smarkiai sumažinto naujosios "Focus" korpuso, dėl tų bamperių ir nevykusio dėklo, įrenginiui transportuoti prireiks net daugiau vietos nei senąjai "Focus", kuri yra žymiai didesnė, dvigubai sunkesnė, bet beveik 5 cm trumpesnė, nors turi tą patį brailio langelių skaičių. 

Iš ilgametės patirties su senąja "Focus" galiu pasakyti, kad ir jai rasti vietos kelionmaišyje ar kuprinėje dažnai būdavo sudėtinga, labiausiai kliuvo kaip tik ilgis. Lyginant su kitų gamintojų tokio pat brailio langelių skaičiaus variantais, "FS" pasivijo daugumą konkurentų, bet su įrenginio ilgiu prašovė. Šiuo metu 40 langelių brailio eilutės standartiniai matmenys yra: ilgis – apie 30–33 cm, plotis – apie 7–9 cm, aukštis – apie 1,8–2,5 cm, svoris apie 600–800 g. Neproporcingas brailio eilutės ilgis buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios naujoji "Focus" man iš karto nepatiko ir palaužė bet kokį tikėjimą "FS" pažanga. Na, bet gal "liniuotės" problemą išpirks kitos geros savybės, bet jas aptarsiu jau naujame straipsnyje. 

 

(bus daugiau) 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]