TRUMPAI

 

 


TARP POPULIARIAUSIŲ 

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai pranešė, kad šiemet populiariausios kvalifikacijos, kurias siekė įgyti profesinio mokymo mokyklų absolventai Vilniaus ir Alytaus apskrityse, buvo automobilių mechanikų, virėjų, apdailininkų. Taip pat daug moksleivių siekė masažuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo ir JAVA programuotojo specialybės. Pagal pateiktus duomenis vis populiaresne darosi masažuotojo specialybė. 2016 metais egzaminus išlaikė 86 moksleiviai, o 2017 - jau 178. Ši specialybė pagal populiarumą iš penktosios vietos pakilo į ketvirtąją. 2015 m. masažuotojų ruošiama nebuvo. 

 

GAL IR MUMS PRAVERS? 

Vytauto Didžiojo universiteto tyrėjų projektas "Semantika-2" siekia verslui ir visuomenei sudaryti galimybę naudotis novatoriškomis kalbos technologijomis (automatinis šnekos vertimas tekstu, socialinių tinklų analizė). Paprasčiau pasakius, šiuo projektu siekiama išlaikyti lietuvių kalbos aktualumą technologijų amžiuje. Jei dar paprasčiau: kalbėsime lietuviškai, o technologijos lietuviškai viską tvarkingai užrašys. Projekto įgyvendintojai neregių tarp projekto rezultatų naudotojų neįvardijo, bet, yra vilties, kad pasinaudoti galėsime ir mes. Projektui "Semantika-2" bus skirta 2,9 mln. eurų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos biudžeto lėšų. 

 

PASITIKO NAUJUOSIUS 

Gruodžio 27 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno mėgėjų kolektyvams surengta naujametinė vakaronė. Sveikinimo žodį tarė ir šventėje su žmona Regina dalyvavęs LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. Šventėje koncertavo svečiai - lietuviško folkloro tradicinė kapela "Ratilai". Norėdami gauti Kalėdų senelio dovanų visi centro meno mėgėjų kolektyvai savo daina, šokiu įsiliejo į šventės šurmulį. 

Molėtų socialinės integracijos ir darbinio užimtumo centras savo lankytojams bei jų šeimų nariams surengė kalėdinę popietę, kurioje dalyvavo ir LASS Molėtų filialo nariai. Susirinkusiems koncertavo LASS Molėtų rajono filialo liaudiškos muzikos kapela "Berželis". 

Renginių nestokojo ir kituose LASS rajonų filialuose bei regionų centruose. 

 

DOVANA MOKSLEIVIAMS 

Kalėdų proga Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviams praktišką dovaną padovanojo Vilniaus LIONS moterų klubo narės. Moterų rūpesčiu mokinių rūbinėje atsirado naujos rūbų spintelės. Jomis naudosis dėkingi centre negyvenantys, tačiau jo paslaugomis besinaudojantys moksleiviai. 

 

PADOVANOJO KNYGŲ 

Lietuvos aklųjų biblioteka Kalėdų proga gavo dovanų: tautodailininkė Lina Norkienė padovanojo šešias liečiamąsias knygeles. Dovana ypatinga tuo, kad knygas autorė sukūrė ir pagamino savo rankomis. L. Norkienė pagamino reljefines iliustracijas. Tekstą atspausdino stambiu šriftu ir brailio raštu. Žinodama, kaip reljefiškai iliustruotos knygos džiugina mažuosius sutrikusios regos skaitytojus, Lietuvos aklųjų biblioteka dėkoja tautodailininkei L. Norkienei. 

 

ŠIAULIUS PAŽINTI RANKOMIS 

Šiaulių turizmo informacijos centras vykdo projektą, kurio tikslas - sudaryti akliesiems ir silpnaregiams galimybę per lytėjimą pažinti Šiaulių regiono architektūros ir kultūros paminklus. Projekto pirmojo etapo dėka neregiams pasiūlyti penki Šiauliuose esantys objektai. Jų dydis - nuo 20 iki 40 cm. Kartu trimis kalbomis (lietuvių, anglų ir rusų) paruošta ir garsinė informacija. Visa ekspozicija telpa nedideliame kambaryje. Projektą parėmė Kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Su projekto dėka sukurtais paminklais ir statiniais galima susipažinti Šiaulių turizmo informacijos centre. Pasitelkus konsultantus - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, Lietuvos aklųjų biblioteką - projektą manoma tęsti 3 D spausdintuvu atkuriant Šiaulių pėsčiųjų bulvaro, senamiesčio, Jano Frenkelio vilos ir kitų objektų maketus. 

 

SVEIKINAME DVASIOS VADĄ 

Sausio viduryje Panevėžio rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą suteikti Panevėžio rajono Garbės piliečio vardą Panevėžio vyskupui emeritui Jonui Kauneckui. 1977 metais J. Kauneckas įšventintas kunigu, 2000 metais - į vyskupus. Jis nuo 2014 metų yra ir Lietuvos aklųjų bei silpnaregių dvasios vadovas. Garbės piliečio regalijos J. Kauneckui bus įteiktos šių metų vasario 16 dieną. Džiaugiamės ir sveikiname! 

Panevėžio rajono Garbės piliečio vardas teikiamas nuo 2004 metų už Panevėžio rajono garsinimą šalyje ir pasaulyje. 

Beje, gruodžio 29 dieną vyskupas emeritas J. Kauneckas Panevėžio aklųjų koplytėlėje aukojo šv. Mišias. Jį pakvietė koplytėlėje penktadieniais mišias aukojantis kunigas Jonas Morkvėnas, jau visi metai pavaduojantis sergantį monsinjorą Juozapą Antanavičių. 

 

Į KOVĄ SU GLAUKOMA 

Spaudoje teigiama, kad Lietuvoje glaukoma serga daugiau nei 32 tūkst. žmonių. Kas septintas šalies aklasis regėjimo neteko būtent dėl glaukomos. Šia liga dažniausiai susergama po keturiasdešimties. Glaukoma gydoma keliais būdas. Vienas jų - gydymas lašinant vaistus į akis. Tai drausmės ir pareigingumo reikalaujantis užsiėmimas. Šį procesą palengvinti nutarė Kauno technikos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto studentė Viktorija Pacharevaitė. Jai kilo idėja sukurti ištirpstančius kontaktinius lęšius. Jie tirpdami ir aprūpintų akį reikiamais vaistais. Idėjos autorė pati nešioja akinius. Ji taip pat žino ir naudojimosi kontaktiniais lęšiais nepatogumus. Pradinė idėja buvo ištirpstantys kontaktiniai lęšiai. Sužinojusi, kad šia kryptimi jau dirba kiti mokslininkai, ji idėją patobulino iki ištirpstančių vaistus "lašinančių" lęšių. Šią idėją studentė kartu su bendramoksliais pristatė Silicio slėnyje dirbantiems ekspertams. Tarp į finalinį etapą patekusių projektų, kategorijoje "Geriausios pasaulinio lygio inovacijos" Kauno studentų darbas pelnė antrą vietą. 

Aišku, tai dar tik idėja. Iki įgyvendinimo - netrumpas kelias. Tačiau, tikėkimės, kad ateis laikas, kai šio sumanymo rezultatais galėsime naudotis kasdieniniame gyvenime. 

 

BENDRA PARODA 

Sausio 12 dieną Plungės kultūros centro parodų salėje atidaryta Telšių apskrities nervų-raumenų ligų asociacijos Plungės skyriaus bei LASS Plungės rajono filialo narių kūrybos paroda "Balto vėjo nešami". Parodos dalyvius ir svečius pasveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. Parodą miesto gyventojai ir svečiai galės pamatyti ne tik prieš renginius, bet ir darbo dienomis. 

 

APDOVANOTI "VILNIAUS VILKAIS" 

Sausio 12 dieną sostinės rotušėje apdovanoti Vilnių ir Lietuvą garsinantys sportininkai bei sportui nusipelnę žmonės. Jiems įteikti "Vilniaus vilkai" - dizainerės Erikos Šiaulytės sukurtos sidabru puoštos statulėlės. Jas įteikė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir sporto sritį globojantis mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius. Metų sportininko su negalia nominacijoje - nominacijų buvo dvylika - apdovanotas Lietuvos golbolo rinktinės narys, sostinės "Šaltinio" klubo sportininkas Justas Pažarauskas. Jis - praėjusių metų Europos golbolo čempionas ir rezultatyviausias čempionato žaidėjas. 

Beje, J. Pažarauską įvertino ir jo gimtojo miesto - Joniškio - rajono taryba. Prisimindama praėjusių metų geriausius rajono sportininkus ji piniginiu prizu apdovanojo ir J. Pažarauską. 

 

"GRAŽUOLĖ" SU KOMENTARAIS 

Šių metų pradžioje LRT internetinės svetainės mediatekoje atsirado vaidybinis filmas su garsiniu apibūdinimu - Arūno Žebriūno 1969 m. sukurta "Gražuolė". Projekto vadovė Laura Niedzviegienė sakė, kad A. Žebriūno filmo pritaikymas žmonėms su regėjimo negalia - pirmasis toks atvejis Lietuvos televizijų istorijoje. Filmo garsinį apibūdinimą, vadovaujami dr. L. Niedzviegienės, rengė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto audiovizualinių studijų specialybės studentai. 

Susidomėjusieji filmo turėtų ieškoti LRT internetinės svetainės mediatekoje. 

 

"LIETUVOS BALSE" TREČIAS 

Sausio 14 dieną po pusę metų trukusios kovos paaiškėjo muzikinio projekto "Lietuvos balsas" nugalėtojas ir prizininkai. Muzikinis projektas buvo sėkmingas silpnaregiui atlikėjui Gražvydui Sidiniauskui. Muzikos pasaulyje vis labiau žinomas dainininkas ne tik iškopė į "Lietuvos balso" finalą, bet ir tapo vienu iš jo prizininkų. G. Sidiniausko pasirodymas įvertintas trečiąja vieta. Sveikiname ir linkime sėkmės! 

 

NEBEGALIMA 

BBC pranešė, kad Nepalas uždraudė į aukščiausią pasaulio viršūnę Everestą bei kitus aukštus kalnus kopti alpinistams be jokios palydos. Naujosios saugumo taisyklės į Everestą kopti taip pat nebeleis neregiams bei tiems, kam amputuotos abi kojos. Draudimo sumanytojai teigia, kad dėl šių draudimų sumažės žuvusiųjų kalnuose skaičius. 

 

GERO PASISKAITYMO 

Praėjusiais metais viešoji įstaiga "Brailio spauda", Lietuvos kultūros tarybos paremta, įgyvendino du leidybinius projektus: išleista trylikos pavadinimų knygų brailio raštu. Visas tiražas perduotas Lietuvos aklųjų bibliotekai. Knygas gali skaityti visi brailio raštą mokantys Lietuvos aklųjų bibliotekos paslaugų vartotojai. Projekto vykdytojai linki gero skaitymo ir tikisi knygas leisti ir šiais metais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]