PROJEKTAI

Irena JAKONIENĖ

APGLĖBKIME ŽEMĘ SAVO RANKOMIS


Mokinys ŚapžiūriŁ skulptūrąŽemė - namai, kuriuose prieglobstį randa ir augalai, ir gyvūnai, ir žmogus. Ji mus dosniai maitina, aprengia, sušildo. Jos grožis džiugina mūsų akis ir jausmus. Žmonių veiklos padarinių sukeliamos ekologinės katastrofos mus įspėja, kad Žemė, nors ji ir didelė, yra labai trapi. Žmonių pareiga ją mylėti ir saugoti. Tai padaryti galime tik visi drauge, elgdamiesi atsakingai, taupiai naudodami jos išteklius, neteršdami aplinkos. O tam, visų pirma, reikia turėti pakankamai žinių ir įsisąmoninti, kad kiekvieno pareiga yra prisidėti prie Žemės išsaugojimo būsimoms kartoms. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) pedagogai pastebėjo, kad didžioji dalis mokinių apie tai neturi pakankamai žinių. Fragmentiškos mokinių žinios apie UNESCO ir Lietuvos saugomus gamtos objektus. Akliesiems ir silpnaregiams sunku įsivaizduoti, atpažinti augalus, gamtos objektus. Siekiant atskleisti mokiniams gamtos svarbą ir reikšmę žmonių gyvenimui, skatinti pačius pažinti ir saugoti juos supantį pasaulį, 2017 metais LASUC buvo vykdomas projektas "Apglėbkime Žemę savo rankomis". Jis prasidėjo projekto emblemos kūrimu. Išradingumui nebuvo ribų - mokiniai labai domėjosi Lietuvos gamtos objektais, įtrauktais į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Patys rinko medžiagą pokalbiams, organizavo viktorinas. Centre buvo vykdoma akcija "Švari aplinka - sveikas žmogus". Veikė paroda "Gražiausi Lietuvos kampeliai", kuriai eksponatus - paveikslus, nuotraukas, atvirukus, plakatus, knygas, bareljefus - nešė visa centro bendruomenė. Meninius gebėjimus bei idėjas mokiniai realizavo dalyvaudami piešinių konkurse "Žemės delnuose". Kūrybinius gebėjimus atskleidė rašinių konkursuose "Mano augintinis" ir "Laiškas Žemei". Geriausiu pripažintas I gimnazijos klasės mokinio Arnoldo Grigonio laiškas. Mokiniai daug keliavo: plėtė akiratį, įgijo naujų žinių, patikslino turimus vaizdinius. Aplankytas VU botanikos sodas, Bernardinų sodas, Verkių regioninis parkas. Labiausiai mokiniams patiko edukacinė programa "Botaninės ir zoologinės kolekcijos". Čia jie ne tik susipažino su minėtomis kolekcijomis, bet ir simboliškai, savo rankomis apglėbė Žemę. 

Tuomet - dar viena nepakartojama pažinimo ir atradimo diena. Teko padirbėti ūkyje: vieni mokiniai skyrė ir rūšiavo sėklas, kiti dirbo lauko darbus, dar kiti - rinko šakas ir kūrė laužą, o likusieji gamino visiems pietus. Į centrą visi grįžo kupini neišdildomų įspūdžių. 

Rugpjūčio 23-26 d. 10 LASUC mokinių ir 3 pedagogės dalyvavo vaikų vasaros poilsio stovykloje "Atradimų akademija" Šventojoje, poilsio namuose "Spindulys. Stovykla siekta mokinius supažindinti su juos supančiu pasauliu naudojantis pagrindiniais pojūčiais. Pajūris pasirinktas neatsitiktinai - juk čia tiek galimybių formuoti akustinius vaizdinius, lavinti lytėjimo, uoslės ir kitus pojūčius. Kasdien buvo rengiamos išvykos prie jūros, į mišką. Ir ne tik kaitintis saulutėje, maudytis, vaikščioti... Mokiniai susipažino su pajūrio augalais - smiltlendre, muiline guboja, smiltynine viksva ir kitais - ne žiūrėdami į paveikslėlį ar klausydamiesi apibūdinimo, o liesdami, uosdami tik jiems būdingą kvapą. Palangoje stovyklos dalyviai aplankė Gintaro muziejų: domėjosi jo ekspozicijomis, pasakojančiomis apie gintaro susidarymo istoriją, jo paplitimą, gintaro kelius, apdirbimą, panaudojimą, grožėjosi inkliuzų kolekcija, gintaro dirbiniais. Vaikščiojo po botanikos parką, kurio pagrindinis fragmentas - reliktinis pušynas. Sužinojo, kad sumedėjusių augalų rūšių čia priskaičiuojama iki 250, o natūraliai augančių žolinių augalų - iki 370 rūšių. Ir beveik viską galima paliesti, pauostyti - tik turėk noro ir kantrybės! Mokiniai apžiūrėjo skulptūras, tarp jų ir garsiąją "Eglę žalčių karalienę" (skulpt. Robertas Antinis vyresnysis), aplankė Palangos lurdą, gėrėjosi vaizdu, atsiveriančiu nuo legendomis apipinto Birutės kalno. Po šių išvykų daugelis suprato, kad Žemė teikia žmogui visa, ko reikia gyvybei palaikyti. Suvokė, kad esame be galo skolingi šiai visų mūsų Motinai ir turime kokiu nors tinkamu būdu išreikšti savo dėkingumą. 

Laikas bėga nenumaldomai greitai. Neapsižiūrėjome, kaip atėjo metas apžvelgti nuveiktus darbus. Lapkričio 22 dieną centre vyko baigiamasis projekto "Apglėbkime Žemę savo rankomis" renginys. Šių eilučių autorė priminė svarbesnes projekto akimirkas, jas iliustravusi skaidrėmis ir šiltais prisiminimais. Renginį labai pagyvino folkloro ansamblis "Versmė". Mokiniai ir mokytojai išmoko naujų lietuvių liaudies žaidimų, šokių, dainavo sutartines. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]