TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RANKŲ DARBO DOVANOS


Rudeniškas oras už lango nevilioja į gamtą, bet užtat galima jaukiai sėdėti namie ir galvoti apie artėjančias šventes ir dovanas. Kodėl namie, o ne ieškoti jų parduotuvėse? Pirma, mūsų parduotuvių lentynos užverstos nelabai kokybiškomis prekėmis. Ne visada kaina atspindi kokybę, ir brangesni daiktai gali greitai sulūžti, sugesti, o ką bekalbėti apie labai pigius gaminius? Antra, posakis: "Už tokią kainą gali pirkti, panaudosi vieną kartą ir išmesi" vis dažniau girdimas, bet tokia nuostata labai bloga - tampame vis didesni vartotojai, išlaidautojai, "masiškų atliekų" gamintojai. 

Jei mylime ir gerbiame draugus bei artimuosius, pagalvokime, kuo juos galime nudžiuginti: ne daiktais iš parduotuvių, o naudingomis ir reikalingomis, pačių sugalvotomis ir padarytomis dovanomis. Vis daugiau šalių skatina ne išmesti daiktus, o juos taisyti, atnaujinti. Tokių pavyzdžių gausu visame pasaulyje. Ekodizainas tampa nauja tendencija ir vis populiarėja. Kai kuriose šalyse patys brangiausi drabužiai ir yra sukurti (atnaujinti) iš senų drabužių. Senoviniai audiniai yra kokybiški ir ilgaamžiai. Anksčiau audiniai buvo gaminami naudojant mažiau chemijos, todėl yra ekologiškesni. 

Jei mėgstate rankdarbius, iki Kalėdų dar yra laiko - numegzkite kojines, pirštines ar margą šalikėlį, skarelę. Tam nebūtinai reikia bėgti į parduotuvę naujų siūlų. Atidarę spintą gal rasite megztinį, kurio jau nenešiojate kelerius metus. Jį išardžius, išeis puikios kojinės ar pirštinės. Gal spintos apačioje (ar stalčiuke) turite maišelį su įvairiais siūlų kamuolėliais, likusiais nuo kokio nors mezginio - puikiai tiks margam šalikėliui, numegztam pačiu paprasčiausiu raštu. Žiemai galima numegzti riešines, skarą ant pečių, movą rankoms. Pagal naujausias mados tendencijas, nebereikia derinti tarp savęs pirštinių ir kepuraitės, šalikėlio. Šitoks margumynas visiškai tiks prie vienspalvės striukės ar palto. Šiltos kojinės, pirštinės, šalikas visada reikalingi. Juos dėvime visi. Įvairius siūlus, siūlų liekanas galima sunerti neriant apvaliai (ratu) į spalvotus vonios kilimėlius. Tam sudedate kelis siūlus, kad kilimėlis išeitų storesnis, imate storą vąšelį ir neriate žemu stulpeliu aplinkui iki norimo dydžio. Tokie kilimėliai tinka ne tik vonioje, bet ir prie lovos ar koridoriuje prie durų. Atrodo originaliai ir jaukiai. Nedidelius, nertus ar megztus, spalvotus kilimėlius labai smagu užsimesti pavasarį ar rudenį ant kėdės ar suolo sėdint lauke. Šilta, jauku ir gražu. 

Nemokate ar nenorite megzti - siūkite. Tikrai labai paprasta ir nereikia gero regėjimo. Yra būdų, kaip tai atlikti paprastai. Audinių paieškokite savo lentynose - gal turite nedėvimų drabužių. Siūlau pasiūti puodkeles - jos reikalingos kiekvienoje virtuvėje. Jų funkcija ne tik apsaugoti rankas nuo nudegimo, bet ir papuošti virtuvės interjerą. Tam reikės: žirklių, adatų (storos ir plonos), siūlų, natūralaus audinio - tinka medvilnė (nenešiojamos suknelės, vyriški languoti marškiniai ar pan.), linas. Puodkelės pastorinimui tinka džinsas, storas sintetinis audinys (žodžiu, galima sunaudoti įvairias atraižas). Darbo eiga: audiniai turi būti išskalbti, išlyginti. Mums reikės 4 sluoksnių. Du išoriniai - viršutinė ir apatinė pusės iš spalvoto natūralaus audinio. Viduje galime dėti storą džinsą, storą sinteponą (sintetinis audinys, naudojamas striukėms pašiltinti) ar kelis kilpinio audinio sluoksnius. Svarbu, kad puodkelė nebūtų per plona. Jei audiniai plonesni, į vidų dėkite daugiau sluoksnių. Tuomet ant audinio atsimatuojame norimą dydį, optimaliausias variantas - 20x20 cm arba 18x18 cm. Jei nematote pasižymėti ant audinio kvadrato, galite iš storesnio popieriaus pasidaryti lekalą maždaug 20x20 cm dydžio, jį segtukais prismeigti prie audinio ir išsikirpti detales. Lekalą iš popieriaus galima pasidaryti ant jo uždėjus ir apibrėžus nedidelę lėkštutę, nereiks matuoti, o apvali puodkelė irgi labai gražu. Sudedate vidines detales (sluoksnius) taip, kad sutaptų visi kraštai ir paprastais dygsniais plona adata ir plonais siūlais sudaigstote. Nepergyvenkite, jei neišeina lygiai, ir nesistenkite, jų vis tiek nesimatys. Sudygsniuokite aplinkui ir įstrižai, kad audiniai neslankiotų ir gerai būtų sukibę tarp savęs. Jei sudygsniavote pakankamo storio vidurinę dalį, iš abiejų pusių pridėkite pasirinktą spalvotą audinį taip, kad vėl sutaptų kraštai. Susismaigstykite ir vėl sudygsniuokite plonu siūlu aplinkui ir įstrižai. Stenkitės dygsniuoti per visus audinius ir šie dygsniai jau matysis. Jei neišeina dygsniuoti lygiai, atsiminkite, jog nuo to jūsų darbas tik originalesnis, niekas negalės jo atkartoti. Prie krašto prisiūkite nedideles kilpeles, atsikirpę kokios nors juostelės ar kaspinėlio, kad puodkeles galima būtų pakabinti. Pačius kraštus apsiūkite paprastu kilpiniu dygsniu storu siūlu su stora adata kuo tankiau, kad nelabai matytųsi audiniai. 

Dovana paruošta. Dabar labai populiaru kas paprasta, originalu. Puodkeles dar galima papuošti medžiagų atraižomis aplikacijos technika. Smagaus darbo! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]