RENGINIAI

Nijolė BARAUSKIENĖ

LIETUVOS KELIŲ MUZIEJUJE


Mokiniai ant motociklo su vežimėliuKasmet Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, organizuojami įvairūs renginiai. Šiais metais savo mokiniams pasiūlėme išvyką į Vievyje įsikūrusį Lietuvos kelių muziejų. Panašaus pobūdžio išvykas vaikai priima noriai ir mielai jose dalyvauja: žino, kad laukia nauji įspūdžiai ir nauja patirtis. 

Vos įžengus į muziejų, pasitiko ant sienos kabantys Lietuvos prezidentų portretai. Pasiūlius juos prisiminti, vyresniųjų klasių mokiniams pavyko išvardinti beveik visų prezidentų pavardes. Taip visai netikėtai patiems sau, pasikartojome istorijos žinias. Prieš įeinant į pirmąją ekspozicijų salę, teko "perjungti" degančią raudoną šviesoforo šviesą į žalią. Šioje salėje susipažinome su XIX a. buityje, neišskiriant ir kelininkų, naudojamais prietaisais: lygintuvais, verpimo rateliais, geldomis, sviesto mušimo prietaisu. Visiems savo svoriu ir konstrukcija pasirodė labai įdomūs lygintuvai. Mergaitės išbandė sviesto mušimo prietaisą. Visus labai sudomino maketai: automagistralės Vilnius - Kaunas - Klaipėda, Kryžkalnio sankryža, pėsčiųjų perėja per automagistralę Vilnius - Kaunas Vievyje, tiltas per upę. Kadangi visus eksponatus galėjo liesti, tai mokiniai juos įdėmiai ištyrinėjo. Kitoje salėje ypatingai sudomino dar ne taip seniai Lietuvos keliais riedėję lengvieji automobiliai: "Volga", "Pobeda", "Moskvičius", "Zaporožietis". Buvo gera proga ne tik apžiūrėti automobilių išorę, bet ir ištyrinėti jų vidų: pasėdėti už vairo, jį pasukioti, perjungti bėgius. Kitoje salėje laukė vėl nauja patirtis - lietuvių naudojamos kinkomos rogės, karieta, vežimai. Neliko nepastebėta, kad karieta turi linges. Kaip smagu į ją įsėsti ir pasijusti didiku... Įžengus dar į vieną salę, visus savo dydžiu nustebino kelių tiesimo ir valymo technika: asfalto klotuvai su vienu, dviem, trim volais, autogreideriai, vienas ypatingai didelis - ilgis apie šeši metrai, plotis virš trijų metrų. Savo dydžiu nustebino ir plentovaliai su vienu, dviem "peiliais", galingas ekskavatorius, pritaikytas ne tik žemės kasimo darbams, bet ir kelmams rauti. Įsiropšti į šių mašinų kabinas nemėgino nė vienas, nes jos įtaisytos labai aukštai. 

Dar vienoje salėje vaikai apžiūrėjo įvairių mineralų ekspoziciją. Taip pat galėjo ištyrinėti šerno ir stirnos galvų iškamšas. Nuo veidų nedingstanti šypsena, vienas kitą pertraukiant, dalijimasis įspūdžiais grįžtant į mokyklą, bylojo apie tai, kad ekskursija buvo parinkta labai tinkamai, išpildė mokinių lūkesčius, suteikė gausybę džiugių emocijų ir pakankamai daug žinių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]